Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Creşterea economică de 3,8% de pe primul trimestru al acestui an este doar aparent mulţumitoare. În realitate trendul de accelerare a creşterii început în trimestrul II al anului anterior s-a rupt, astfel încât în loc să fi avut în continuare o creştere mai mare decât cea din trimestrul anterior, aşa cum s-a întâmplat pe parcursul ultimelor trei trimestre din 2013, avem o creştere mai redusă.

Astfel creşterea trimestrială faţă acelaşi trimestru din anul anterior a fost în trimestrul II din 2013 de 1,5%, în trimestrul III a fost 4,3%, iar în T4 de 5,2% (vezi tabelul alăturat). Ca să nu se rupă această accelerare a creşterii trimestru la trimestru anterior, ar fi trebuit să avem o creştere de peste 5,2% în T1 2014, faţă de T1 2013. Dar nu am avut.

Aceasta înseamnă că trimestrele III şi IV din anul anterior au fost excepţionale, deci şi creşterea de 3,5% de anul trecut. Ca urmare, avem de fapt o temperare a creşterii economice în T1 din 2014 şi o rupere de trend. Iar trendul, aşa cum îl dau exemplu statisticienii în cazul alegerilor, este determinant pentru rezultatul final, în cazul nostru creşterea economică de pe tot anul 2014.

Un semnal vine şi din încetinirea creşterii ajustate sezonier trimestru la trimestrul anterior (adică trimestru I al lui 2014 faţă de trimestru IV al lui 2013) care a fost de doar 0,1% (!), faţă de 0,8%,1,8% şi, respectiv, 1,6% în cele trei trimestre anterioare.
Integral pe Ziarul FinanciarComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.