Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Evoluţia încasărilor bugetare a fost în primele patru luni ale anului decuplată de creşterea economică. În timp ce de la majoritatea indicatorilor macro au apărut veşti bune, creşterea PIB fiind peste aşteptări, veniturile bugetare nu au capturat această evoluţie, avansul încasărilor oscilând în jurul a 4%. Guvernul aşteaptă pentru 2014 o creştere cu 8%.

Pe partea de cheltuieli, investiţiile statului au continuat să se prăbuşească, declinul ajungând după primele patru luni ale anului la peste 40%, iar consecinţele se văd la nivelul lucrărilor de infrastructură, impactul fiind nefavorabil asupra creşterii economice.

Semnale nefavorabile au venit în primele patru luni ale anului de la TVA, care aduce cei mai mulţi bani la bugetul de stat, fiind a doua resursă pentru bugetul consolidat, după contribuţiile sociale. TVA, care reflectă într-o anumită măsu­ră evoluţia consumului, a adus la buget 16,4 mil. lei, în creştere cu doar 2,7% faţă primele patru luni de anului trecut. Comerţul cu amănuntul a accelerat în acest an, ritmul de creştere ajungând în martie chiar la două cifre. În mod normal, creşterea vânzărilor din comerţ ar trebui să se reflecte într-o îmbunătăţire a veniturilor colectate din TVA.
Integral pe Ziarul FinanciarComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.