Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Şapte inculpaţi judecaţi alături de Liviu Dragnea în Dosarul referendumului au fost întrebaţi, vineri, de judecătorii instanţei supreme dacă ar accepta să presteze muncă în folosul comunităţii în cazul unei eventuale condamnări şi au răspuns afirmativ, relatează Mediafax.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a reluat, vineri, dezbaterile procesului în care Liviu Dragnea este judecat, alături de alte zeci de persoane, în dosarul fraudelor ce ar fi fost făcute la referendumul din 2012 legat de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

La acest termen, instanţa a audiat aproape 30 de persoane - martori şi o parte dintre inculpaţi.

Inculpaţii au arătat pe rând, în faţa judecătorilor, că nu au comis ilegalităţile de care sunt acuzaţi şi că în ziua referendumului, care a fost una foarte călduroasă, au ieşit în dese rânduri din secţiile de votare, fie pentru a fuma, fie pentru a se răcori. În acest context, ei au lăsat de înţeles că nu ar fi făcut modificări în liste, aşa cum susţin procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

La finalul fiecărei declaraţii, instanţa a întrebat inculpaţii dacă, în cazul unei eventuale condamnări, ar fi de acord să presteze muncă în folosul comunităţii. Toţi cei şapte inculpaţi audiaţi vineri au răspuns afirmativ, dar au menţionat că speră să nu se ajungă la o decizie de condamnare, întrucât ei sunt nevinovaţi.

Tot vineri, instanţa a audiat aproximativ 20 de martori, majoritatea vârstnici, între care o femeie de peste 80 de ani, adusă de un poliţist, în baza unui mandat de aducere. Femeia a arătat în faţa judecătorilor că nu înţelege de ce se află la instanţă. Întrebată de judecători la ce secţie de votare a votat, ea le-a spus acestora că nu ar fi votat vreodată în viaţa ei.

La finalul termenului, instanţa a dispus, din oficiu, emiterea unei adrese către Parchetul instanţei supreme, prin care se solicită să fie puse la dispoziţie soluţiile date în cazul tuturor sesizărilor privind nereguli la votul de la referendum.

Judecătorii vor relua dezbaterile în acest dosar la 13 septembrie, când va continua audierea martorilor şi a inculpaţilor.

Liviu Dragnea a lipsit de la termenul de vineri.

Instanţa supremă a înregistrat, la 7 octombrie 2013, acest dosar, în care sunt judecaţi Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane.

Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, în prezent deputat şi vicepremier, a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului, Dragnea, "cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale".

Anchetatorii susţin că Dragnea a fost susţinut în fraudarea referendumului de 74 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt. Aceştia au fost trimişi în judecată pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracțiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării.

Soţii Marius Marinel şi Simona Cristina Preduţ, care au fost judecaţi prin procedura simplificată după ce şi-au recunoscut vinovăţia, au fost condamnaţi, în 27 ianuarie, la câte un an şi patru luni de închisoare cu suspendare.

Integral pe România LiberăComentarii

ileana Mare faruda la referendum,7 inculpati din care batrane cu inceput de dementa care nu mai stiu ce au facut ieri dar la referendum. Halal justitie cu ce se ocupa ei ,in loc sa se ocupe de coruptii si mafiotii Basescu Traian si Basescu Mirecea,Elena Udrea,Blejnar,Videanu,Berceanu ,Pinalti,Pricop,Mafia retrocedarilor imobiliare ilegale,Retrocedarile ilegale de terenuri la Nana,de la Statiunea de cercetari agricole Fundulea. etc. Ar fi de lucru dar DNA se ocupa de nimicuri, ca s-au furat 6 voturi la referendum, ,numai de adversarii lui Basescu. Ticalosii aste ain frunte cu Kovesi ar trebui bagati dupa gratii 25 de ani cel putin ,dupa cat rau au facut Romaniei si romanilor.

13 iunie 2014 16:48

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.