Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Autodeconspirarea ca ofițer acoperit de armată a lui Robert Turcescu este doar ultimul dintr-o serie de evenimente care demonstrează că plecarea lui Traian Băsescu de la Cotroceni va fi însoțită de un cutremur de proporții.

Ce nu știm încă este dacă gestul fără precedent și periculos al jurnalistului de la B1, dar mai ales celelalte întâmplări șocante din ultima vreme sunt doar începutul unui scandal care va schimba soarta alegerilor prezidențiale. Și dacă, în urma sa, țara va ieși întărită sau se va alege praful de tot ce s-a construit în ultimii ani.

Nu cred că Robert Turcescu este victima unei psihoze mistice și nici nu cred că și-a propus să se sinucidă profesional. Cred în autenticitatea dezvăluirilor pe care le-a lansat, dar și în apetența sa pentru teatralitate, care l-a făcut un moderat de mare succes. Sunt convins și că există riscuri majore pe care afirmațiile sale le proiectează asupra reputației unei instituții vitale. De aceea, înainte de a analiza motivele și consecințele deconspirării sale, voi aștepta să văd ce va face în continuare și cum vor răspunde cei implicați.

Până atunci, voi diseca un alt eveniment, mult mai grav, consumat săptămâna trecută și care indică riguros un potențial drum spre dezastru al României: a doua lovitură devastatoare dată de Curtea Constituțională, cu Daniel Morar vârf de lance, serviciilor de informații, parchetelor și poliției.

Ce poate fi mai grav decât alegerea unui președinte precum Victor Ponta, care a demonstrat cu fapte că este dispus să demoleze statul de drept, încălcând brutal regulile democratice și punând în pericol parcursul prooccidental al României, dacă asta îi servește interesele politice? Alegerea unui astfel de președinte suprapusă pe distrugerea coaliției interinstituționale care a zădărnicit puciul parlamentar din 2012, care a împiedicat subjugarea DNA, care a deraiat complotul din „marțea neagră“ și care a început epurarea cu forța a clasei politice!

Consecințele unui derapaj electoral cataclismic pot fi atenuate doar de către un stat ferm, format din instituții puternice. Cu o singură condiție: instituțiile vitale să continue să fie la fel de angajate ca în ultimii ani, la fel de capabile și dornice să facă front comun împotriva asaltului neîntrerupt al politicienilor corupți împotriva statului de drept, a regulilor democratice, a economiei de piață și a orientării strategice transatlantice.

Venirea la putere a unui om politic care să manifeste un dispreț total față de acești parametri de normalitate ar fi un eveniment profund negativ. Dar nu fatal, câtă vreme vor exista coeziune și curaj printre cei care, folosind o gamă largă de instrumente și tactici, îi pot izola, pe el și pe aliații săi naturali, fie la Cotroceni, fie în poziții minore în PSD.

Dacă acest front defensiv interinstituțional, care a protejat și până acum statul, în bună măsură, de acțiunile tuturor politicienilor nocivi, nu doar de pesediști, se rupe, nu e nevoie neapărat de un Ponta la Cotroceni ca să facă țăndări fragilul echilibru câștigat în al doilea mandat al lui Traian Băsescu, uneori chiar și împotriva sa.

Sunt pline și PDL, și PNL, și UDMR de oameni cel puțin la fel de periculoși ca Ponta, dacă nu chiar mai periculoși, având în vedere că sunt mult mai profunzi și profesioniști în planurile lor de a conserva privilegiile clasei din care fac parte.

În mod straniu, dar cât se poate de evident, un semnal alarmant că frontul interinstituțional care a garantat până acum stabilitatea și evoluția României este pe cale să se destrame sub presiunea unei lupte politice paroxistice a fost dat de Curtea Constituțională, prin deciziile luate în iulie și săptămâna trecută împotriva Legii „Big Brother“ și a legii care instituia obligativitatea furnizării datelor de identificare pentru cumpărarea cartelelor telefonice preplătite.

Aparent, verdictele de neconstituționalitate date de CCR în cazul celor două legi sunt victorii istorice pe frontul apărării libertății și drepturilor civile. Poate de aceea au fost salutate cu entuziasm egal de site-ul portavoce al mafiei din justiție („lovitură pentru statul polițienesc!“), de ONG-urile suspect de tolerante cu Antenele lui Voiculescu și de cele care girează protestele anti-gaze de șist, dar și de media care sprijină cu bună-credință lupta anticorupție și crede sincer că serviciile de informații reprezintă punți solide de legătură cu partenerii strategici.

În realitate, cele două verdicte ale CCR reprezintă, în primul rând, lovituri sub centură date ofițerilor de informații, procurorilor (unii dintre ei, foști colegi cu Daniel Morar) și polițiștilor. Atât de devastatoare sunt efectele deciziilor Curții asupra activității celor menționați mai sus, atât de disproporționată este duritatea soluției găsite în raport cu neajunsurile reale ale legilor desființate, atât de simplu era de evitat de către magistrații CCR blocarea totală, pe termen lung, a folosirii unor instrumente de lucru devenite vitale pentru investigatori ca urmare a progresului tehnologic, încât este imposibil ca la mijloc să fie vorba de o imensă eroare inocentă. Au fost decizii deliberat îndreptate împotriva serviciilor de informații, a procurorilor și a polițiștilor. Credeți că sunt cuvinte prea dure? Judecați faptele.

Integral pe România LiberăComentarii

hahahahaha Mare cutremur intre cacatii portocalii si PMP-ulelor.

25 septembrie 2014 8:22

gaga Antena3 singura televiziune de stiri afiliata la CNN. Cea mai premiata international , televiziune din Romania . Oare de ce? De aceea ca aolo ziaristi seriosi,competenti,profesionisti ,nu vorbesc minciuni ,vorbesc cu documentele pe masa ,nu ca labe1 ,realitatea tv ,evz ,pupincuristii nazistului basescu.

25 septembrie 2014 8:20

Mircea Români idioți, chiar nu vedeți câtă dreptate are Turturică, chiar v-ați lăsat îndobitociți de balele toxice de la Antena 3 ale Varanului?

24 septembrie 2014 10:34

GHEORGHE ......"se va alege praful de tot ce s-a construit in ultimii ani".Dar ce s-a construit?.

24 septembrie 2014 8:50

gaga Mare bou esti mai Turturica! Dute dreacului cu Basescu tau cu tot si nu mai ameti lumea cu elucubratiile tale ca si asa nu te crede nimeni ,numai prostii,basistii.

24 septembrie 2014 6:57

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.