Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Șeful SRI, George Maior, a declarat, vineri, la Universitatea de Vest din Timișoara, că România trebuie să se fortifice cât mai bine intern, pentru a se putea exprima mai bine şi mai eficient extern. Remarca a fost făcută într-un discurs-pledoarie pentru statul inteligent şi societatea cunoaşterii în secolul XXI, informează Mediafax.

Maior a primit, vineri, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest din Timişoara, distincţia fiind înmânată de rectorul Marilen Pirtea, "ca semn de recunoaştere publică a meritelor excepţionale". Ceremonia de decernare a distincției acordate lui George Maior a avut loc în Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara.

Directorul SRI a declarat, în discursul rostit cu această ocazie, că mulţi se întreabă retoric, după aderarea la NATO şi la UE, care este noul proiect naţional al României. "După părerea mea, întrebarea este cel puţin falsă, dacă nu caducă, pentru că sarcina noastră şi misiunea noastră este de realiza ceea ce aceste instrumente practic, NATO, aderarea la NATO şi Uniunea Europeană, ne pot facilita, respectiv creşterea siguranţei pentru toată lumea, a securităţii naţionale pe de-o parte, şi prosperitatea economică, pe de altă parte. Acestea sunt proiectele, de fapt, naţionale care trebuie să continue după ce am realizat aceste obiective de integrare în NATO şi Uniunea Europeană", a spus directorul SRI.

Citește și: Directorul SRI a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest din Timişoara

El a subliniat că nu mai trebuie să inventăm idei, să lucrăm cu proiecte noi: "Proiectul este aici, în această necesitate istorică de a merge mai departe în aceste organizaţii, întărindu-ne suveranitatea pe de-o parte şi absorbind şi ceea ce dau ele ca beneficii sau pot da ca beneficii pentru cetăţeni şi pentru popor: prosperitate economică şi securitate".

"România trebuie să se fortifice cât mai bine pe plan intern, pentru a se putea exprima mai bine şi mai eficient în plan extern, mai vizibil, mai consistent şi în concordanţă cu un set de interese naţionale bine definite. Fortificarea internă, întărirea internă, de fapt, presupune acţiuni multiple la nivelul statului, al societăţii, este vital să avem de aceea, după părerea mea, un stat nou, mai suplu, mai inteligent, capabil să capteze informaţii şi să folosească în toate aceste domenii despre care vorbeam, cu instituţii solide, funcţionale, implicate activ acolo unde este nevoie, dar discret, în zonele în care energiile private se manifestă concret", a spus Maior.

Potrivit acestuia, în egală măsură, avem nevoie de o societate angajată, cu o economie viabilă şi, nu în cele din urmă, un plus de cunoaştere pentru stat şi societate în general.

Integral pe România LiberăComentarii

gica,contra Romania este ca un stup slab care trebuie sa dea afara trintorii,si sa schimbe regina cu una maci productiva Daca anul nu este propice culesului(criza) si stuparul nu le ajuta (UE,NATO)stupul moare sau este furat de alt stup

4 octombrie 2014 10:57

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.