Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Adolescenta pakistaneză Malala Yousafzai, care a scăpat cu viaţă după un atac al talibanilor, s-a declarat "mândră că este prima adolescentă" care primeşte, împreună cu indianul Kailash Satyarthi, Premiul Nobel pentru Pace, pe care l-a dedicat "tuturor copiilor fără o voce".

"Sunt mândră că sunt prima pakistaneză, prima fată şi prima adolescentă care primeşte acest premiu", a declarat ea într-o conferinţă de presă, la Birmingham.

"Această recompensă este pentru toţi copiii fără o voce şi care trebuie să fie auziţi", a adăugat ea.

"Le-am cerut onorabilului premier (indian) Narendra Modi şi onorabilului premier (pakistanez) Nawaz Sharif să ni se alăture" la ceremonia de înmânare a Premiului, la Oslo, pe 10 decembrie, a declarat adolescenta, care purta un văl colorat, cu flori de culoarea verde.

Cea mai tânără laureată din istoria Nobelului împarte distincţia cu indianul Kailash Satyarthi, în vârstă de 60 de ani, pentru lupta lor împotriva exploatării copiilor şi dreptul acestora la educaţie.

Ea s-a declarat "întru totul inspirată" de activitatea colaureatului şi a apreciat că premiul transmite "un mesaj de dragoste între Pakistan şi India şi între religii diferite".

"Puţin contează ce culoare are pielea ta, ce limbă vorbeşti, religia în care crezi; ar trebui să ne batem cu toţii pentru drepturile noastre, pentru drepturile copiilor, pentru dreptul femeilor şi dreptul fiecăruia de a fi uman", a subliniat ea.

Ea i-a mulţumit totodată tatălui ei pentru că nu i-a "cusut aripile, pentru că m-a lăsat să zbor şi să-mi ating obiectivele, pentru că a arătat lumii că o fată nu este o presupusă sclavă".

O fată "nu este doar o mamă, o soră sau o soţie, ci ea trebuie să aibă o identitate, ea trebuie să fie recunoscută şi ea are aceleaşi drepturi ca un băiat", a continuat ea.

"Prin povestea mea, vreau să le spun copiilor din întreaga lume că trebuie să-şi apere drepturile, (că) nu trebuie să aştepte ca altcineva să o facă pentru ei", a mai spus Malala Yousafzai.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.