Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Acţiune antitero fără precedent în ultimii 25 de ani în România! Serviciile Secrete au dejucat, ieri, chiar de Ziua Naţională, un atentat terorist ce urma să aibă loc în Ardeal, la Târgu Secuiesc. Dacă ar fi reuşit, ar fi fost zeci de victime. Identificat şi reţinut pentru 24 de ore de procurorii DIICOT, atentatorul riscă peste 20 de ani de puşcărie, susţine RING.

Liderul din Târgu Secuiesc al formaţiunii extremiste din Ungaria „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate“, (HVIM), care militează pentru refacerea Ungariei Mari, cea care includea şi Transilvania, Beke Istvan Attila (40 de ani), un bărbat cu cetăţenie româno-maghiară, a fost reţinut de procurorii DIICOT, el fiind acuzat că a încercat să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care ar fi vrut să îl detoneze la parada de Ziua Naţională, la Târgu Secuiesc, anunţă NAŢIONAL. Beke Istvan Attila era în vizorul SRI de mai mult timp.

Bărbatul este „membru marcant al extensiei în România a HVIM Ungaria“ şi „şi-a asumat, şi ulterior a procurat mijloacele şi instrumentele necesare confecţionării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenţiona să-l detoneze în public, pe raza localităţii Târgu Secuiesc, pe parcursul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie“ se arată într-un comunicat DIICOT, citat de COTIDIANUL. Dispozitivul, dacă ar fi fost asamblat, cu materiile explozive pe care le avea la dispoziţie şi cu acţionare de la distanţă, putea produce victime, au precizat surse din rândul anchetatorilor.

Locuinţa lui Beke Istvan Attila (40 de ani) a fost percheziţionată în noaptea de luni spre marţi, iniţial în urma unor sesizări privind deţinerea de către acesta a unor substanţe explozibile. Anchetatorii îl monitorizau din octombrie. Potrivit unor surse judiciare citate de EVENIMENTUL ZILEI, materialele pirotehnice descoperite sunt petarde de modelul FP3. În total au fost găsite 400 materiale pirotehnice de categoria III şi categoria II, dispozitive electronice de iniţiere temporizare a impulsurilor electronice, precum şi dispozitive militare pentru vedere pe timp de noapte şi amplificator de imagine, de asemenea interzise pentru deţinere, au mai menţionat sursele respective.

Pe de altă parte, colegii extremistului din HVIM neagă acuzaţiile aduse şi suţin, pe un site în limba maghiară, citat de GÂNDUL, că la percheziţiile lui Beke au fost ridicate artificiile, dar şi mai multe dispozitive pentru jocul airsoft, printre care şi o grenadă de airsoft, cu bile, pentru că Beke ar fi practicat acest sport.

Şi soţia lui Beke Istvan Attila s-a plâns pe pagina ei de Facebook de „modul inuman“ în care acesta a fost tratat de autorităţile române, vorbind despre o „traumă sufletească şi o teroare pentru suflet“. „L-au luat în mod inuman, după ce l-au lăsat nemâncat toată ziua, l-au interogat toată noaptea. Nu au asigurat deloc traducere, toate procesele verbale au fost făcute în limba română şi nu l-au lăsat pe avocatul lui să meargă cu el", a scris soţia lui Beke Istvan.

Ofiţerii SRI îl monitorizau pe extremist încă din luna august. „Indivizii au încercat să ajungă destul de departe, dar SRI ştia din timp de acest atentat. Este o anchetă penală în curs, astfel încât nu putem da foarte multe detalii. Cetăţeanul reţinut azi noapte face parte din organizaţia extremistă înfiinţată în Ungaria”, a declarat pentru ADEVĂRUL, Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI. Potrivit acestuia, liderii ungari ai mişcării au mai fost în atenţia SRI, după ce anul trecut ei au intrat în conflict cu jandarmii, ulterior întocmindu-se dosare penale pe numele acestora. „S-a acţionat din timp, astfel încât viaţa cetăţenilor nu a fost pusă în pericol în niciun moment”, a mai spus Marincea.

Membrii grupării HVIM (Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate) din care a fost reţinut Beke Istvan Attila sunt monitorizaţi de SRI de mulţi ani. În octombrie 2013, aminteşte CURENTUL, cetăţeanului ungar Toroczkai Laszlo i s-a refuzat intrarea în România. Acesta este liderul şi membrul fondator al grupării HVIM  care sustine reintregirea Ungariei Mari. Bazele HVIM formaţiunii au fost puse de către Toroczkai Laszlo, la Szeged (Ungaria), în anul 2001.

Numele organizaţiei provine de la cele 64 de comitate în care era împărţită Ungaria înainte de Tratatul de la Trianon (1919), susţine ROMÂNIA LIBERĂ. În urma acţiunilor desfăşurate în România, preşedintele formaţiunii, Zagyva Gyorgy Gyula, a fost declarat, în 2014, indezirabil de autorităţile române. Un an mai târziu, extremistul maghiar a câştigat procesul cu statul român şi a revenit în România, pentru a consolida mişcarea.

În statutul depus la instanţă, asociaţia se ocupă de „apărarea drepturilor comunităţilor minoritare maghiare atât în faţa autorităţilor române, cât şi în faţa forurilor internaţionale”, „valorificarea drepturilor de autodeterminare a maghiarilor din Ardeal” şi „prezentarea nelegiuirilor care au fost cauzate ca urmare a încheierii Tratatului de Pace de la Versailles, la sfârşitul Primului Război Mondial“.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să răspundeţi la următoarea întrebare: „Credeţi că Beke Istvan plănuia un atentat terorist în Târgu Secuiesc“? Aveţi următoarele variante de răspuns: „Da, e clar că era monitorizat de mult timp de SRI“, „Mai degrabă plănuia un foc de artificii prea mare şi neautorizat“ sau „Nu, avea doar artificii pe care le folosea în poligonul său de airsoft, joc absolut legal“?


Comentarii

Ion Cr. . Azi dimineatza se anuntza ca a mai luat foc o fabrica de mezeluri.Alt IMM anihilat,alti someri.Panica,teama si psihoza intretinuta in randul oamenilor. Focul a izbucnit din senin ,la acoperis, si era de o violentza incredibila.Parca era napalm! Ceva asemanator cu moara de la Brasov,colectiv s.a. incendii din aceasta perioada. Oare nimeni nu observa ciudatenia si asemanarea acestor incendii? Cine da foc Romaniei? Unde sunt institutiile noastre? Unde este SRI ? De ce ,in cazul colectiv, nu se dau raspunsuri ?

3 decembrie 2015 7:49

OMUL CU MASCĂ DE FIARĂ Ca de obicei, liberalul socialist-rahatu, face pe el și aruncă pe alții. Presupunând că are înfățișare de om, mirarea este: cum de în capul de mărime normală(?) a unui asemenea exemplar poate avea loc atâta prostie? Și nu mă refer aici la agramatismele sale, la idioțeniile pe care le debitează (cumplit de multe!) pe minut, ci la un anume nivel de pretinse raționamente. Bine, este extrem de clar că acest individ este rupt total de realitate, că habar n-are ce e prin zona Harghita-Covasna. Întrebările sale, pretins-importante, sau/şi pretins-inteligente nu sunt altceva decât o modalitate – care pentru altcineva ar fi jenantă – de a-şi lepăda prostia pe atotprimitorul Forum. Mă, boule, măcar nu te mai grăbi să scrii cu viteză, pentru că, uite ce iese, de fapt o ilustrare limpede a ideii că nu ştii carte, că nu şti să citeşti, fiindcă altfel, măcar din acest punct de vedere, te-ai corecta. Pentru că, iată cum apare un… glosar al notiţei tale stupide: Ţi-am mai spus (scris), după prescurtarea „pt”, se pune punct; patriuoti, chiar dacă e pus între ghilimele, tot îţi trădează neştiinţa de carte; de ce trebuie să scrii kakaturi, cu „k”, nu cumva te lingi în cur cu bozgorii, de fapt?; aiu(?) – cuvânt-inovaţie sau chiar invenţie; apoi: asteptats?; soata(?); cdu(?); ICNERCAT(?); ui9tatti-va cioti(???); dovcedeste; după exclamaţia „Hehe” un om cât de cât ştiutor de carte, foloseşte semnul (!) etc., etc. De fapt, am tot mai mult impresia că, făcând abstracţie de batjocorirea frecventă şi tendenţioasă a limbii române, îţi trădezi statutul de antiromân, ba, aş crede, chiar de secui injectat cu esenţă de iredentism amestecat cu salmonela şi trichinela spiralis, produs cultivat la scară largă de către toţi bozgorii plus proşti ca tine…

2 decembrie 2015 23:54

Mariana In maghiarime comportamentul antiromanesc este exacerbat de la o zi la alta. Tineretul secuiesc este inversunat antiromanesc si acum se cred tari cu apa la moara data de oficialitatile Ungariei. Este evident ca in zona secuimii se pregatesc actiuni antiromanesti si asta se petrece in mod crescator dupa 1990. Jignirile, actiuni de batjocorile a eroilor neamului si insemnelor nationala sunt gesturi comune pe care am inceput sa le acceptam.noi romanii. Toti exponentii UDMR au facut cursuri de pregatire in Ungaria si apoi au promovat in UDMR si ulterior in politica romaneasca si Guvern. Imi este teama ca pe acst terorist secui sa nu-l transformam in erou pentru unguri si fac apel la memorie mentionand ungurii care au batut pana la coma pe Cofariu in 1990 la Targu Mures care au fugit din tara, apoi justitia i-a iertat si pentru secui ei sunt declarati eroi. Asta este tara democrata cand o etnie minoritara omoara si batjocoresc etnia majoritar si beneficiaza de drepturi mai largi decat ale romanilor?

2 decembrie 2015 22:44

Maria De ce nu este scoasa in afara legii aceasta organizatie care militeaza pentru dezintegrarea teritoriala a Romaniei??????

2 decembrie 2015 20:01

liberalul socialist "au dejucat, ieri, chiar de Ziua Naţională, un atentat terorist" O manipulare ordinara, pt cretinii "patriuoti" gata sa puna botul la kakaturi de astea. Cum adica "aiu dejucat"? Orice om cu mintea la el se intreba: daca SRI si DIICOT il urmarea pe idiot de doua luni, de ce nu au asteptats a soata explozibilul din cele "400 de artificii"? De ce nu au asteptat sa le puna impreuna, facind o "bomba"? De ce nu l-au asteptat la iesirea din casa, sa-l prinda cdu mita (bomba) in sac? De ce nu l-au urmarit ducind "sacul" la "locul atentatului" - si saltindu-l acolo? Acuzatia "a încercat să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat" cum poate fi dovedita - daca nici macar... NU A ICNERCAT? Ca "detinea substante ilegale"? Actiunea DIICOT/SRI ori este de-o timpenie monumentala, ori este ceea ce zic eu: o manipulare grosolana. Orice avocat de doi lei il va scoate pe "terorist" - nici nu trebuie sa vina niste somitati din Ungaria! Si ui9tatti-va cioti cretini raspund la afirmatia "„Da, e clar că era monitorizat de mult timp de SRI“", de parca a fi "monitorizat" chiar dovcedeste o intentie. Hehe, daca da in judecata Statul Roman, CISTIGA 100%!

2 decembrie 2015 16:19

observator De ce avea nevoie de translator la ancheta??? Atata timp cat traiesc in Romania, sa faca bine sa invete limba romana... Parca scrie si la Constitutie ca limba oficiala este limba romana si nu maghiara! Cred ca va avea destul timp in inchisoare sa faca acest lucru. Cu siguranta, dupa ce va iesi de la "mititica", va putea sa si predea lb.romana la scolile din secuime :-)))!!

2 decembrie 2015 15:22

Bruno In articol se spune ca s-au gasit .. "materialele pirotehnice descoperite sunt petarde de modelul FP3. În total au fost găsite 400 materiale pirotehnice de categoria III şi categoria II, dispozitive electronice de iniţiere temporizare a impulsurilor electronice..". Scotand doar substanta exploziva din Petarde si din cele 400 de materiale pirotehnice, este clar ca se poate construi un dispozitiv artizanal explozibil. Legea interzice detinerea acestor materiale. De ce le avea acasa ..!? Hai sa nu-l consideram un miel nevinovat ca nu pare. Barbat in toata firea, casatorit, si membru activ intr-o organizatie paramilitara cu explozibil acasa ..!? Dorea doar sa se uite la ele fara sa le foloseasca? Cat de veridic suna asta? Nu prea veridic!

2 decembrie 2015 11:56

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.