Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Guvernul Dănclă dă vina pe Guvernul Cioloş. Puterea dă vina pe Opoziţie. Iohannis vrea soluţii, nu vinovaţi, după ce porţile puşcăriile au fost deschise. Numai că soluţii miraculoase nu există: chiar dacă va fi abrogată, legea recursului compensatoriu, care a scos peste 14.000 de tâlhari din puşcărie, îşi va face efectele în continuare.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a discutat ieri, la Palatul Victoria, cu premierul Viorica Dăncilă despre Legea recursului compensatoriu, iniţiată de Guvernul Cioloş, dar rescrisă din temelii de majoritatea PSD-ALDE-UDMR. Proiectul a scos din puşcării peste 14.000 de deţinuţi înainte de termen, iar mulţi dintr ei s-au întors în celulă, după ce au săvârşit tâlhării şi crime. Minsitrul Justiţiei încă nu are o soluţie, anunță ANTENA3.

Fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună a afirmat, miercuri, că legea recursului compensatoriu poate fi abrogată, însă efectele măsurii vor fi pentru viitor, anunță EVENIMENTUL ZILEI. Legea recursului compensatoriu are statut de lege penală mai favorabilă, care se aplică şi retroactiv. Deci chiar dacă Guvernul abrogă luni prin ordonanţă de urgenţă legea, efectele ei rămân: cei care sunt acum în puşcării, dar şi cei care sunt judecaţi în prezent pentru diverse fapte penale vor beneficia şi după abrogarea legii de clemenţă, deci vor avea pedepse reduse cu 20%. Doar cei care vor comite fapte penale după abrogarea legii nu vor mai beneficia de zile scăzute din pedeapsă.

Ea a precizat că „în varianta iniţială ar fi ieşit aproximativ 1.700 de persoane, iar acum, potrivit datelor pe care le vedem, au ieşit peste 11.000”.  Legea privind recursul compensatoriu a fost inițiată de către guvernul tehnocrat și a fost avizată favorabil de CSM, care a propus schimbarea naturii juridice a reglementării.  Legea a fost susținută și votată inclusiv de către parlamentari PNL și USR și a a fost promulgată de președintele României fără să o critice la CCR”, a spus Tudorel Toader, citat de COTIDIANUL. Toader nu a explicat însă că legea a fost votată de opoziție doar la Senat, dar nu și la Camera Deputaților, acolo unde de fapt a fost modificată radical.

După modificările de la Camera Deputaților, opoziția a atacat legea la CCR. Legea a fost atacată la CCR de PNL, dar judecătorii constituţionali au repsins seziarea. Ulterior, legea a ajuns la Cotroceni. Într-adevaăr, şeful statului putea să o întoarcă o singură dată în Parlament, dar statistica ne arată că ar fi fost în zadar. ADEVĂRUL amintește că în ultimii doi ani, de când PSD are majoritate în Parlament, toate legile întoarse de Iohannis în Parlament au fost retimise la Cotroceni exact în forma iniţială, deci majoritatea PSD-ALD-UDMR l-a ignorat de fiecară dată pe şeful statului.

Adevărul despre legea recursului compensatoriu a fost prezentat tot de ministrul Justiției Tudorel Toader zilele trecute într-un moment de sinceritate, constată ROMÂNIA LIBERĂ. Legea recursului compensatoriu a fost inițiată de Guvernul Cioloș, adoptată de Guvernul Grindeanu, iar apoi modificată radical de PSD la Camera Deputaților, în sensul în care deținuții au primit beneficii duble.

Până să vină cu soluţii, Tudorel Toader a aruncat vina pe Opoziţie, deşi realitatea e fix pe dos, constată CURENTUL. Ministrul Justiţiei a spus că legea recursului compensatoriu a fost adoptată şi cu voturile PNL şi USR, nu doar cu voturile PSD. Statistica votului final, publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor, arată că un singur liberal a votat „pentru“ - Ioan Cupşa. În rest, PNL şi USR au votat în bloc „împotrivă“. Voturile „pentru“ au venit de la PSD, ALDE şi UDMR, în timp ce PMP s-a abţinut.

Apoteotic, luându-i pe români de proşti, ministrul - care minte fără să clipească a susţinut că prezumtivul criminal din Mediaş nu face parte din categoria celor care au beneficiat de recursul compensatoriu. Ce fel de om să fie un ministru al Justiţiei, aflat pe funcţie, într-o ţară europeană, civilizată, la începutul lui 2019, care să toarne, plenar, în doar câteva minute, cel puţin două minciuni gogonate? Vorbitorul este contrazis chiar de motivarea judecătorului care a dispus eliberarea condiţionată, a individului, în mai, anul trecut: ”Din pedeapsa aplicată, echivalentă cu 4748 zile, condamnatul a executat efectiv 3946 zile, ceea ce reprezintă 3/4 parte, din care 408 zile ca beneficiu conform Legii nr. 169/2017 - legea recursului compensatoriu”.

GÂNDUL susține că de la un ministru al Justiţiei, fost judecător al CCR, fost rector al uneia dintre cele mai importante universităţi din România, te aştepţi, dincolo de a fi personalizarea profesionalismului fără cusur, la a fi şi dovada demnităţii, curajului şi imparţialităţii magistratului de vocaţie. Ei, aş! În cazul lui Tudorel Toader, manipularea şi minciuna, practicate fie pe de-a-ntregul, fie prin rostirea jumătăţilor/sferturilor de adevăr, constituie un fel de filozofie a ”dreptului politic”, contorsionat şi ghebos.


Comentarii

@17 ianuarie 2019 20:54 Mai da prost mai esti! O recunosti singur. Deci tu nu esti analfabet-analfabet. Doar unul functional. Cam cum vor fi robotii viitorului si indivizii cu butoanele in mana.(Pe tine oricum te-au avut in ...mana) Ti-au trebuit 29 de ani sa te prinzi ca politica romaneasca e o cloaca? Si acum vii sa faci pe moralistul dupa ce 25 de ani te-ai crezut liberal?

18 ianuarie 2019 16:24

ȘOBOLANII din SRI, DNA,#REZIST, #VAVVEDEM , NAZIȘTII LUI IOHANIS nu mai pot de oftică, deoarece ”jucăria” lor a fost dată în vileag. Nu este normal, ca ofițeri din SRI, procurori din DNA să influențeze actul de justiție, să intimideze un JUDECĂTOR!!!! Indiferent ce spune Johannis ! Johannis poate să latre până face spume la gură, el ar face bine să dea casele furate, și apoi să vorbească despre ”funie în casa spânzuratului”.

18 ianuarie 2019 8:43

Ecce Kurrupt Adică carevasăzică cum a dat-o în bară Inchiziția la CEDO și cum a făcut-o apoi lată eliberând ucigași calificați ca să aibă loc în închisori pentru victimele Direcției Neprihănirii Arianusului... Încearcă oare kuriștii cu vrăjeala asta să eclipseze moartea celor nevinovați pe care i-a înfundat pentru că au refuzat să ia controversata "muie" de la Dicktatorul mult iubit altfel?!

18 ianuarie 2019 2:31

Marius Ivanescu Jigodia dracu' ce sunt ... Da' si mai grav e ca habar n-am cum am ajuns în halul asta - parca atunci când eram mic nu eram chiar asa ...

17 ianuarie 2019 22:04

@Asta-i culmea! Urmașul PCR, etc. Mă analfabetule, nu sunt membru sau simpatizant PSD, ci votant constant al PNL din 20 aprilie 1990 și până la fuziunea PNL-PDL. În ce privește PSD, o fi, n-o fi urmaș al PCR, dar noua Securitate este întrutotul urmașa vechii Securități, care a l-a trădat pe Ceaușescu și a participat cu elemente teroriste și diversioniste la lovitura de stat dată de eșaloanele doi și trei ale PCR împotriva lui Ceaușescu, cu sprijinul KGB și supervizarea CIA. Din nucleul dur al FSN-ului inițial s-a desprins grupul care a format mai întâi Partidul Democrat, apoi PDL, nucleul regimului mafiot, recunoscut ca atare de fostul securist Traian Băsescu. La acest partid mafiot, sprijinit în mod ocult de noua Securitate, s-a raliat, din păcate, și PNL, apoi SRI a pus și bazele grupării antinaționale USR. De unde și până unde, atunci, analfabetule, sunteți voi „partide democratice”? Sunteți, de fapt, o cloacă antinațională formată din urmașii securiști ai teroriștilor și actori ai statului mafiot, definit ca atare de un fin conesseur care semnează Traian Băsescu. De unde, deci, atâta democrație și justiție în genomul vostru politic?!

17 ianuarie 2019 20:54

@@ Du-te, mă, dracului de prost! Îi tot tragi cu violatorii și criminalii! Ce vrei să spui, idiotule, că ăștia au apărut pe lume după ce a ajuns Tudorel Toader ministru? Ce vrei, cretinule, să faci cu ei? Să-i omori în pușcării?! Convinge, boule, tu și restul cirezii, electoratul să vă voteze, dați o lege în acest sens, pregătiți camerele de gazare și rezolvați problema în stilul vostru! Nu crezi însă că au și ei dreptul la viață?! A recidivat UNUL dintre ei, un dezaxat, nu milioane. O fi primul de pe lume? Culmea e că nici nu a fost eliberat în baza recursului compensatoriu, ci a faptului că îndeplinise de vreo două luni condițiile de eliberare condiționată! Despre Sandy #rezistacul de ce nu sufli o vorbă? Nu vezi că ești diliu la cap?!

17 ianuarie 2019 20:06

@17 ianuarie 2019 15:14 Pacat ca lu' ma-ta nu i s-a facut un test genetic. Scapam de un ticalos. Ticalosii pot face uneori mai mult rau decat hotii sau talharii. Pe violatori si criminali ii las pe seama familiei tale. Ai inteles? Genetic vorbind, daca tot nu putem scapa de ei, atunci sa actioneze la cei care nu pricep ca inchisoarea nu trebuie sa fie PEDEAPSA ci mijloc de EDUCARE. De unde sa stie astia despre asta cand tu, un mare bou care se considera educat, aduci laude eliberarii criminalilor. Nici macar un dispozitiv de urmarire electronica! Se incalca drepturile omului, nu-i asa? Intalnire placuta!

17 ianuarie 2019 16:48

Asta-i culmea! Urmasul PCR ii face securisti pe cei din partidele democrate P$D, partidul diabolic al teroristilor din decembrie '89

17 ianuarie 2019 16:33

@@Bou ești tu, prostovane! Acesta este un fapt stabilit genetic! Tu ești cel care ignoră realitatea și își rage ca un bou jugănit obsesiile și halucinațiile. Eu nu-l critic pe Cioloș sau pe madam Prună că au inițiat legea, de fapt au scris-o și au introdus-o în circuitul de legiferare. Legea era oricum necesară din cauza condițiilor din închisori, a amenzilor uriașe de la CEDO și la recomandarea instanțelor europene. În circuitul legislativ, o lege suportă unele modificări, deoarece pentru asta este supusă dezbaterilor juridice. Ai gura plină doar de căcat când vorbești sau scrii. Din păcate ai și cutia craniană plină de aceeași materie. De aceea nu înțelegi și-ți dai drumul la dejecții. Că există criminali și violatori, chiar și recidiviști, se întâmplă de când lumea, iar această realitate se datorează tocmai idioților violenți, reduși mintal și needucați ca tine. Pentru oamenii normali, un pericol mai des întâlnit sunt tocmai idioții de teapa ta, sau a acelui Sandy purtător de box, care agresează lumea pe stradă. Ai înțeles?

17 ianuarie 2019 15:14

@17 ianuarie 2019 14:26 Mai boule! Legea a fost initiata de guvernul tehnocrat. Tuesti analfabet functional? Citesti si nu pricepi. De la a o initia si a o supune dezbaterii si apoi votului in Parlament e o cale lunga. Si apoi acolo, in initiativa, esra vorba de o "recompensa" de 3 zile si nu era vorba despre cei care au fost condamnati pentru acte cu violenta ( crime, talharii, violuri) De exemplu ca si initiativa ta de a te screme p'acilea, apropape zilnic si a nu putea sa te caci ca esti numai un cacat . Ai priceput cacatule care este deosebirea intre a o initia si a o vota? Ticalosule, te uiti numai la haznale si alte kakanale de tv unde unor oameni slabi ca tine li se spala creierul. Vai de capul vostru! Ai vreo fata? Ai sotie? Nu ti-e frica ca va ajunge pe mana unor "scapati de inchisoare"? Ai parinti, mama sau tata? Nu ti-e frica ca vor da talharii peste ei? Nu! Din moment ce simpatizezi cu talharii, hotii si mincinosii tarii.

17 ianuarie 2019 14:52

I-auzi brâul!@Ăstuia cu „România se află sub teroarea...” Măi cretinule, s-au dat zilele trecute pe un canal de televiziune intervențiile din Parlament ale USR-istului Vlad Alexandrescu și PNL-istei Alinuța Gorghiu cu privire la recursul compensatoriu. Erau adevărate ode de admirație și adeziune”! Cum poți mânca un căcat atât de puturos cum că recidiviștii au fost eliberați prin voia lui Toader și a voturilor PSD?! Legea a fost inițiată de „guvernul meu” al lui Iohannis, votată de tot spectrul politic, agreată de CSM și CCR și promulgată de pixul lui prezidențial. Poate nu este perfecțiunea întruchipată, dar această lege era necesară și mai poate fi încă îmbunățită, fără a se tăia capul cuiva! Criminalul de la Mediaș nici n-a fost eliberat în baza acestei legi. Ba mai mult, putea fi eliberat mai devreme în baza prevederilor legale precedente. Recidiviști au fost de când lumea și, cu siguranță, vor mai fi. Întâmplarea asta nenorocită vă dă însă prilejul să vă orăcăiți propagabda abjectă! Când #rezistacul Sandy a atacat cu boxul din dotare, pe la spate, un bătrân în Piața Victoriei ați făcut zid de apărare în jurul lui, iar „binomul” s-a prefăcut a nu fi văzut, a nu fi auzit! Așa că, vorba lui Paulus, „sugeți europoola” idioților!

17 ianuarie 2019 14:26

România se află sub teroarea infractorilor eliberaţi prin voia lui Toader şi a voturilor PSD, ALDE, UDMR şi Minorităţi din parlament. Ieri, Tudorel Toader a refuzat să anunţe măsuri urgente, susţinând că statistica e în favoarea recursului compensatoriu. Datele citite de el s-au dovedit ulterior false.

17 ianuarie 2019 12:12

D-na Pruna "retroactivitatea legii penale mai favorabila" inseamna cu totul altceva. "Legea recursului compensatoriu are statut de lege penală mai favorabilă, care se aplică şi retroactiv. Deci chiar dacă Guvernul abrogă luni prin ordonanţă de urgenţă legea, efectele ei rămân: cei care sunt acum în puşcării, dar şi cei care sunt judecaţi în prezent pentru diverse fapte penale vor beneficia şi după abrogarea legii de clemenţă". D-na Pruna "retroactivitatea legii penale mai favorabila" inseamna cu totul altceva, si anume "o lege nouă se va aplica şi retroactiv ori de câte ori nu mai prevede ca infracţiune fapta săvârşită sub legea veche (abolitio criminis), sau conduce la o situaţie mai favorabilă pentru infractor în raport cu legea în vigoare la data comiterii faptei". Bunaoara, s-a beneficiat de acest principiu la intrarea in vigoare a legii recursului compensatoriu, nicidecum la abrogare (cand, in functie si de eventuale dispozitii tranzitorii cuprinse in actul normativ de abrogare, legea recursului compensatoriu inceteaza sa mai produce efecte).

17 ianuarie 2019 11:53

Asta-i culmea! SECUREII îl fac pe TOADER „slugărel”! Băh boilor, Toader nu este „slugărelul” nimănui. Toader acționează exact în spiritul convingerilor și al uriașei sale științe de carte. Voi, SECURIȘTII; sunteți furioși că nu slugărește la voi. Asta e concepția voastră de SECURIȘTI și TRĂDĂTORI de țară și de popor, care slugăresc unor interese străine, ai căror beneficiari vă asigură spatele și vă aruncă și vouă niște resturi de la ospăți, așa cum face orice stăpân cu javrele sale. Cam asta înseamnă a o „suge de la Licuriciul cel Mare”, așa cum v-a învățat javra ordinară, alias tătucul vostru.

17 ianuarie 2019 11:45

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.