Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Dacă nu se întâmplă lucruri neprevăzute sau dacă nu există vreo înțelegere subterană între Putere și Opoziție, Guvernul condus de Ludovic Orban își are nu zilele, ci orele numărate. Mișcări importante de trupe de ultimă oră s-au produs în Parlamentul României, cu doar câteva zile înainte de votul la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban.

Cel puțin doi deputați care au plecat din PSD au revenit în partid, iar alți trei deputați excluși de Călin Popescu Tăriceanu din ALDE și-au iscălit adeziunea pentru a activa în cadrul grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaților. Deputații Georgian Pop și Alexandra Corina Bogaciu au făcut cerere să revină la Partidul Social Democrat, anunță ROMÂNIA LIBERĂ.

Tot ieri, și cei trei deputaţi ai Partidului Forţa Naţională – Marian Cucşa, Alexandru Băişanu, Graţiela Gavrilescu – urmează să activeze şi ei în grupul PSD. Cei cinci parlamentari au depus luni, la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, informări cu privire la noile lor afilieri. Georgian Pop face parte din cei 232 de parlamentari la care s-a referit Ciolacu. Potrivit COTIDIANUL, Corina Bogaciu ar fi al 233-lea.

Odată cu toate aceste permutări, ieri, în ziua în care moțiunea de cenzură împotriva Guvernului PNL a fost citită în Plenul reunit al Parlamentului, PSD a ajuns la 69 de senatori și 134 de deputați, ceea ce însemnă un total de 203 voturi, constată JURNALUL NAȚIONAL. Celălalt grup parlamentar care a anunțat că va vota moțiunea de cenzură, UDMR, are la Senat 9 reprezentanți, iar la Cameră, 21 de parlamentari, ceea ce înseamnă 30 de voturi. În total, PSD și UDMR au exact 233 de voturi în Parlament, exact cifra necesară pentru ca moțiunea de cenzură să treacă, iar Guvernul Orban să fie demis.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat luni, după ce moţiunea de cenzură iniţiată de social-democraţi a fost prezentată în Parlament, că este sigur că acum există voturile necesare să treacă moţiunea de cenzură. Votul moţiunii de cenzură va avea loc miercuri, anunță ANTENA3. PSD şi UDMR vor vota pentru, în timp ce parlamentarii PNL vor fi prezenţi în plen şi vor vota la vedere împotriva moţiunii de cenzură. De asemenea, USR, PMP, ALDE şi ProRomânia au anunţat că nu susţin demersul PSD. Cei 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale înclină să nu voteze deloc.

Pe de altă parte, premierul Ludovic Orban a bătut palma cu liderul PSD Marcel Ciolacu: social-democraţii se vor mobiliza pentru a trece moţiunea de cenzură, iar alegerile anticipate vor avea loc în data de 21 iunie, concomitent cu alegerile locale, susţin surse politice pentru ADEVĂRUL. În schimb, PNL va renunţa la alegerea primarilor în două tururi de scrutin prin lege sau prin ordonanţă de urgenţă. În acest moment, PSD şi UDMR au suficiente voturi, pe hârtie, pentru a trânti Guvernul Orban.

Principala miză a PSD este să blocheze alegerea primarilor în două tururi, care ar decima partidul. Social-democraţii conduc în acest moment peste 1.700 de primării, din care ar pierde aproape jumătate, multe în favoarea PNL. Organizarea alegerilor parlamentare anticipate concomitent cu alegerile locale într-un singur tur ar fi o gură de oxigen nesperată pentru PSD. De ce? Primarii „roşii“vor trage în primul rând pentru mandatele lor şi, implicit, vor ridica lista PSD pentru parlamentare.

Însă atât premierul Ludovic Orban cât și președintele PSD, Marcel Ciolacu, susțin vehement că nu există nicio înţelegere între PNL şi PSD, constată NAȚIONAL. Dacă PSD are, în acest moment, voturile necesare dărâmării Guvernului Orban, prin moțiune de cenzură, fiind sigur de parlamentarii UDMR pentru acest demers, nu același lucru se poate spune despre voturile necesare instalării unui guvern format în jurul actualului partid de opoziție.

Cu 203 parlamentari, PSD mai are nevoie de fix 30 de aleși pentru a putea propune președintelui României un candidat pentru funcția de prim-ministru, iar UDMR a precizat deja că nu va intra la guvernare cu PSD. Astfel, acești parlamentari ar putea veni, în parte, de la Pro România.

Partidul lui Victor Ponta numără, acum, 21 de parlamentari în Camera Deputaților și șase senatori, ceea ce înseamnă 27 de voturi, astfel că, duăî cum constată JURNALUL NAȚIONAL, PSD ar mai avea nevoie de încă trei parlamentari pentru a reveni la guvernare. Conform Constituției, președintele României propune un candidat de prim-ministru propus de partidul care are majoritatea absolută în Parlament sau, dacă nu există o asemenea majoritate, din cadrul partidelor care pot face dovada că pot constitui o majoritate de 50 plus un vot.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia. Credeți că moțiunea de cenzură inițiată de PSD și UDMR împotriva Guvernului Orban are șanse de reușită?


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.