Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Ministrul Sănătății anunță că se pregătește o testare la nivel național pentru a evalua starea imunizării populației, realizată prin Institutul Naţional pentru Sănătate Publică. Totodată, se dorește să se verifice astfel și modul cum a evoluat epidemia în România, la trei luni de la debut.

„O să o facem cam la trei luni de la debutul pandemiei, pentru a evalua atât starea imunizării populației, cât și cea a evoluției ulterioare. Va începe după 1 iunie. Noi trebuie să vedem când s-ar termină pandemia sau prima etapă a ei. Fiindcă, deocamdată, nu coborâm”, a declarat Nelu Tătaru, citat de ANTENA3. „O să testăm voluntarii, dar pe care îi căutăm în anumite focare”, a mai spus ministrul Sănătății.

Însă profesorul Alexandru Rafila, președinte al Societății Române de Microbiologie, a declarat, la DIGI24, că testarea populației pentru coronavirus se va face cel mai probabil în a doua jumătate a lunii iunie și în iulie, urmând să fie recoltate „zeci de mii de probe” pentru a vedea evoluția bolii. „E vorba de un studiu de seroprevalență, seroepidemiologic, care se va face la nivel național.

Metodologia adoptată este a OMS și vor exista consultări în această săptămână, încât planul care a fost pus la punct de colegii de la INSP să poată să fie dezbătut împreună cu experții OMS și eventual corectat dacă sunt cumva lucruri care ar putea fi îmbunătățite“.

Pe de altă parte, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a ținută să precizeze că nu se vor da bani sau vouchere românilor care acceptă să se testeze, anunță GÂNDUL. Gabriela Firea a făcut precizările în legătură cu proiectul „Testăm pentru București”, care va fi supus dezbaterii CGMB în ședința de luni. „Vreau să subliniez, în primul rând, că nu este vorba, așa cum deja au apărut unele speculații, să dăm bani sau vouchere oamenilor pentru a accepta să se testeze!

Prin proiectul propus, vom deconta testarea PCR (cu teste normale, deci precise, nu cele rapide), în primă fază, pentru 11.000 de bucureșteni care se înscriu voluntar, către toate clinicile de stat sau/și private care intră în programul inițiat de PMB prin ASSMB. Suma decontată pentru fiecare test este de 200 de lei, aceeași cu cea decontată de CNAS pentru testarea celor simptomatici, a celor aflați în carantină sau a contactelor celor infectați“.

Însă clinicile și laboratoarele private din România au început, în această perioadă, să facă teste contra cost pentru depistarea anticorpilor COVID-19. Aceste teste sunt importante deoarece identifică anticorpii în cazul celor care au avut deja virusul, dar fie au fost asimptomatici, fie au avut forme ușoare de boală și nu știu că au trecut deja peste această infecție.

Cei care au avut deja virusul au șanse mari să fie imunizați împotriva lui, datorită faptului că au anticorpi. Un exemplu, prezentat de HOTNEWS: MedLife a început să facă testări IgG - anticorpi COVID-19 la cerere, începând din data de 6 mai. Pentru un astfel de test nu este necesară trimitere de la medicul de familie, iar costul unei analize este de 120 lei.

Până la testare, autorităţile au pregătit seturi de reguli care ne vor impune limitele în care vom trăi după ce starea de urgenţă va fi ridicată, anunță ADEVĂRUL. Una dintre cele mai aşteptate măsuri de relaxare este cea privind deplasarea în afara localităţii de domiciliu, iar MAI a decis că aceasta nu va fi „liber”, dar a prevăzut patru situaţii noi în care va fi permisă. În primul rând, este prevăzut să putem pleca din localitate pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă.

Apoi, va fi permisă ieşirea din localităţi pentru activităţi recreativ-sportive individuale desfăşurate în aer liber cum ar fi ciclism, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare sau pescuit. Pe de altă parte, va fi permisă participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane şi respectarea regulilor de distanţare socială. În fine, cetăţenii vor mai putea pleca din localitatea de reşedinţă pentru achiziţionarea sau chiar întreţinerea unui autoturism. Aceste motive se vor adăuga celor care sunt în vigoare în prezent. Este vorba de deplasarea în scop profesional (inclusiv la muncile câmpului), pentru îngrijirea unei rude sau în cazul unui deces în familie.

Din 15 mai, cu toate că starea de de urgenţă va fi ridicată, vor rămâne în funcţiune o serie de restricţii privind organizarea şi desfăşurare unor activităţi. Astfel, precizează ROMÂNIA LIBERĂ, sunt interzise mitingurile, demonstraţiile, procesiunile, concertele sau orice alte întruniri în spaţii deschise. În plus, activităţile culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment, jocuri de noroc, de tratament balnear desfăşurate în spaţii închise sunt, la fel, înterzise. Totodată, barurile, restaurantele, cafenelele şi cofetăriile rămân închise.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, anunţă că a primit foarte multe idei, propuneri şi observaţii, după ce MAI a publicat lista cu propunerile de măsuri care se vor lua din 15 mai. Marcel Vela, citat de ANTENA3, precizează că lista finală se va aproba săptămâna aceasta, scopul principal fiind limitarea răspândirii virusului, astfel încât la 1 iunie să poată avea loc cea de-a doua etapă a relaxării. Oricine dorește să transmită, în mod oficial, propuneri în această luptă cu noul coronavirus, o poate face la următoarea adresa de e-mail, anunțată în postarea de pe site-ul MAI, cât și la anunțul de pe site-ul INSP (Institutul Național de Sănătate Publică): propuneri.relaxare@ms.ro.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.