Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Imaginile cu oamenii „bruscați” de Poliție la intrarea în Kaufland București, după ce au refuzat să li se ia temperatura, au făcut înconjurul țării. Dar cine sunt cele trei persoane care nu aveau mască de protecţie și au devenit agresive când paznicul magazinului a vrut să le verifice temperatura corporală? Cei trei locuitori ai sectorului 5 al Capitalei au înjurat şi au vrut să intre cu forţa în magazin.

Angajaţii centrului comercial au sunat la 112 şi mai multe echipaje de poliţie au sosit în faţa magazinului, anunță REALITATEA. Cele trei persoane au încercat să lovească poliţiştii, dar au fost imobilizate și încătușate. "S-au deplasat poliţişti ai sectiei 24, care au identificat 3 persoane, vorbim de 2 bărbaţi şi o femeie, care se manifestau violent pe motiv că nu li s-a fi permis accesul în magazin. Au devenit recalcitrante şi au manifestat un comportament agresiv", a declarat Diana Sarca, purtător de cuvânt la Poliţia Capitalei.

Un pensionar care a fost condus la secția de poliție a făcut primele mărturii: „Spiritele s-au încins, a venit un echipaj de poliţie, chemat iniţial pentru un alt domn care a vrut să forţeze intrarea, după ce a refuzat scanarea. Poliţia a încercat să o ia pe soţia mea la secţia 24, ei au tăbărât pe mine şi au vrut să mă încătuşeze.

Eu nu înţelegeam de ce, nu am făcut nimic din ce ar presupune încătuşarea. M-au pus la pământ, mi-au pus piciorul pe cap. Am fost încătuşat şi dus la poliţie. Am fost lovit la cap, dat cu capul de asfalt. La poliţie mi-au dat amendă, chipurile, pentru că nu aveam mască, deşi eram în cadru deschis. 1000 de lei pentru asta! Totul a plecat de la faptul că am refuzat să fim scanaţi. Nici nu au vrut poliţiştii să audă pentru ce au fost chemaţi", a declarat bărbatul, citat de ANTENA3.

Reprezentanții Kaufland au fost primii care au acuzat că incidentul a fost regizat, pentru că întreaga scenă a fost filmată cu o cameră profesionistă de către un cameraman. Opinia publică, în frunte cu mai mulți jurnaliști și politicieni, dar și Poliția, ar împărtăși acest scenariu, conform sursei citate.

FANATIK prezintă și cine sunt oamenii care au provocat scandalul de la Kaufland. „Actorii” au fost identificați, cu toate că în filmarea originală fețele lor sunt blurate, cenzurate. Așadar, personajele „scenetei” sunt Doru Ștefanache, expert TS, Sorina Ștefanache, jurnalist și Tiberiu Galambos, reprezentant al Asociației Civică Dreptate.

Potrivit site-ului oficial al Asociației, Tiberiu Galambos a fost adept MISA și a susținut mereu cauza lui Gregorian Bivolaru. De asemenea, pe site-ul asociației sunt trimiteri către tot felul de filmulețe de pe Youtube care prezintă teorii ale conspirației.

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a explicat de ce trebuie să ni se ia temperatura și de ce trebuie să avem sub 37,3 grade Celsius pentru a avea acces în magazine sau instituții publice, anunță DIGI24. „Temperatura corporală este în mod normal până la 37 de grade Celsius. Între 37 și 38 de grade considerăm o stare de subfebrilitate. Febra propriu-zisă este după temperatura de 38 de grade Celsius", a explicat doctorul.

De ce 37,3 grade? "Pentru că aceste dispozitive care măsoară temperatura de la distanță au o marjă de eroare de +/- 0,2 grade Celsius, așa este la majoritatea dintre ele. Astfel, această marjă de eroare este impusă în măsurarea temperaturii. Deci, practic, de la 37,3 grade Celsius, o persoană nu are legătură neapărat cu infecția coronavirus, dar este identificată că are o stare de subfebrilitate care ar putea fi asociată cu această boală. Dacă, în mod evident, nu este vorba de o infecție respiratorie, e o altă problemă, nu cred că o să fie vreo reținere din a primi în diverse spații aceste persoane", a mai spus prof. Rafila la Digi 24.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, oferă într-un mesaj postat pe Facebook noi precizări privind una dintre cele mai controversate măsuri luate de autorităţile române pentru combaterea extinderii cazurilor de infectare cu noul coronavirus. CAPITAL amintește că deja au fost semnalate mai multe incidente în care au fost implicate persoane care au refuzat să se opună obligativităţii acesteia.

Raed Arafat transmite publicului internaut faptul că măsurarea temperaturii la intrarea în spaţiile publice închise, magazine şi în clădirile instituţiilor publice sau ale operatorilor economici este o nouă temă falsă de dezbinare şi de minimalizare a efectelor şi riscului virusului SARS-COV 2. Termometrul digital nu inregistreaza date personale, nu implanteaza cipuri, nu face poze si nu ia CNP-ul, numele si adresa perosanei. Acesta afiseaza doar temeperatura si poate fi utilizat de personal nemedical instruit in utilizarea unui astfel de dispozitiv.

In concluzie, daca nu vrei sa ti se masoare temperatura este dreptul tau, dar nu mai intri in spatiul respectiv, pentru ca este dreptul comunitatii si a angajatilor care lucreaza in spatiul respectiv sa se protejeze”, conchide şeful DSU.

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a comentat scandalul de la supermarketul din București, în urma căruia au intervenit polițiștii pentru a imobiliza 3 persoane care au devenit recalcitrante după ce nu li s-a permis intrarea în magazin din cauza faptului că au refuzat luarea temperaturii. Cristian Tudor Popescu, citat de GÂNDUL, este de părere că actul scandalagiilor a fost menit să stârnească solidaritatea și revolta celor din jur, dar nu au reușit. Cristian Tudor Popescu susține că izbucirea scandalului a fost premeditată.

Pe de altă parte, Renate Weber, care conduce Instituția Avocatului Poporului, spune că nu vede o problemă de protecție a datelor personale la termoscanarea populației la intrarea în magazine, de exemplu, și adaugă că nu există o bază legală pentru o eventuală atacare la CCR a acestei măsuri a autorităților, care se aplică și în alte state, iar persoanele care se consideră vătămate se pot adresa instanțelor de judecată. Avocatul Poporului, citat de REPUBLICA, adaugă că a primit sesizări din partea unor medici care consideră că scanarea temperaturii e un act medical.

„Am primit inclusiv petiții de la medici care ne-au semnalat - le-am primit și eu pe WhatsApp, pe telefonul meu personal, am primit și la birou - spunând că această scanare a temperaturii e de fapt un act medical, care nu trebuie făcut fără consimțământul persoanei. Aici s-a pus de fapt problema că legea sănătății vorbește foarte clar de consimțământul persoanei”, a spus Weber.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Credeți că obligativitatea purtării măștii în spațiile închise și măsurarea temperaturii corporale sunt măsuri justificate?


Comentarii

UNFORGIVEN O productie hidden camera marca #Rezist, un fake cu un buget de 4000 de lei sub forma de amenzi, plus un cucui cu rana deschisă nemachiată. Premiera oficială programată pe 10.08.2020, proiectată pe clădirea BRD din Pța. Victoriei. Regizor profesionist autohton, mult sub nivelul clipurilor publicitare ale amatorului Saul Goodman – Jimmy McGill produse de NETFLIX. Cameraman profesionist care a făcut și montajul cu generic de prezentare, burtieră și urcare pe Youtube, deocamdata fără English subtitling. În rolul principal, un cuplu instigator -65 și exhibiționist de vârsta 2÷3, pretins intelectual, venit să cumpere la Kaftland, fără cărucior, sacoșă sau mască În rol secundar, un batrân activist MISA, venit cu staff-ul echipei de filmare, plus episodic un client ocazional și negativist, înalt și cu bluză albastră, recalcitrant, care a tuns-o la venirea celor 3 masini de poliție și un paznic dezorientat și fără explicații privind termo-pistolul pe care îl punea la fruntea clienților, fără să ceară acordul. Figurație specială, plătită corespunzător de la buget, reprezentată de 7 polițiști vlăjgani, bănuiți fără pregatire la Academia Al. I. CUZA și care au fost minute bune incapabili să pună cătușe în poziția în picioare și cu mâinile pe mașină, reușind cu greu în poziția pe burtă și cu capul de asfalt. Privitori, clienți nevoiași care au asigurat benevol un background sonor – Huoooo….Huoooo……poliția română ! PS: O frescă a societății românești a zilelor noastre !

22 mai 2020 13:38

Varanul Un alt articol de căcat a la Haznaua 3. NU există hipermarket nicăieri în lumea asta. Marile magazine din Vest și din România, similare între ele, sunt supermarketuri. Paradoxal și anacronic, dar real vorbind, numai un MALL poate fi eventual categorisit ca hipermarket, pentru că un MALL este un complex format din zeci de magazine, iar ca atare poate fi eventual categorisit ca hipermarket. Anusul care cacă acest articol, nu numai că habar nu are de realitate, culmea e că mai și diareizează articolul ăsta de tot rahatul aiurea. Presă de la Varanul citire! Sictir!

21 mai 2020 21:53

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.