Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Oamenii de ştiinţă au filtrat apele din largul coastelor Regatului Unit şi Statelor Unite cu ajutorul unor plase cu ochiuri mult mai mici decât cele folosite în mod obişnuit şi astfel au descoperit mult mai multe microparticule de plastic decât se estimase. Adăugarea acestor particule la estimările inițiale creşte cantitatea de microparticule de la 5 - 50 de trilioane la 12 - 125 trilioane, susţin oamenii de ştiinţă citați de Guardian, scrie Agerpres.

Poluarea cu plastic dăunează fertilităţii, dezvoltării şi supravieţuirii vieţuitoarelor acvatice. Prezenţa particulelor extrem de mici este deosebit de îngrijorătoare pentru că acestea au aceeaşi dimensiune ca cea a hranei consumate de zooplancton, care stă la baza lanţului trofic marin şi joacă un rol important în reglarea climatului la nivel global. Noile date sugerează că în unele ape ar exista mai multe particule de microplastic decât zooplancton.

"Estimarea privind concentraţia de microplastic marin ar putea fi în prezent mult subestimată", a declarat cercetătoarea Pennie Lindeque de la Plymouth Marine Laboratory din Marea Britanie, conducătoarea studiului.

Lindeque a precizat că ar putea exista particule chiar şi mai mici decât cele capturate în plasele fine utilizate în cadrul studiului său, ceea ce înseamnă că cifrele "ar putea fi chiar mai mari".

Un alt studiu recent, despre particulele de microplastic ce au intrat în lanţul trofic din râuri, a relevat că păsările consumă sute de fragmente de plastic pe zi prin intermediul insectelor acvatice cu care se hrănesc.

Integral pe Digi24Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.