Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

O nouă decizie controversată a autorităților de la Budapesta care ar putea crea un nou scandal diplomatic. România este implicată direct în această hotărâre venită de la Budapesta. Ungurii nu se împacă nici acum și nu sunt de acord cu deciziile istorice. Cel puțin asta reiese din ultima postare a primarului Budapestei, Gergely Karácsony.

Primarul general al Budapestei s-a adresat locuitorilor capitalei ungare, într-o postare pe Facebook, rugându-i ca în data de 4 iunie, la centenarul Tratatului de la Trianon, la ora 16:30, să se oprească din activitate pentru un minut. În postarea sa, primarul general a afirmat că „trebuie să ne confruntăm cu deciziile greşite ale trecutului, dar şi cu cele din trecutul recent, nu pentru a acoperi rănile acumulate din trecut, ci tocmai pentru a profita de oportunităţile viitorului”, anunță CAPITAL.

Fantoma Ungariei Mari a fost scoasă din nou de la naftalină. Dar cine a scos-o? Premierul Ungariei, Orbán Viktor, sau cei pe care aceasta îi sperie pentru ca ei înşişi să-şi sperie propriii cetăţeni cu ea. Cultul Ungariei Mari şi a „sacrificării“ ei la Trianon are o întreagă istorie în ultimii 30 de ani. Imaginea hărţii Ungariei Mari, constată ADEVĂRUL, a devenit, dintr-o simplă reprezentare a unei stări istorice dintr-o anumită epocă, un simbol politic utilizat în diferite scopuri, de la cele mai inocente până la fetişizare.

În ultimii treizeci ani, imaginea aceasta, scoasă din atlasele de istorie, a căpătat treptat o încărcătură nostalgică, ultranaţionalistă, devenind simbolul partidelor de extremă-dreapta ca apoi, treptat, treptat, să ajungă în ultimii zece ani până în mediile de comunicare guvernamentale.

În România, un proiect de lege depus la Camera Deputaților de UDMR și care stabilește „15 martie – sărbătoare a maghiarilor” intră la vot final, miercuri, anunță UNIVERSUL. Inițiativa legislativă a fost depusă de UDMR în 2017 și a fost una din temele de negociere în Parlament între PSD-ul condus de Liviu Dragnea și Uniune. De precizat este că pe 15 martie este sărbătoare naţională a Ungariei, în amintirea Revoluţiei de la 1848 și se sărbătorește Ziua maghiarilor de pretutindeni.

Inițiativa UDMR a fost folosită în repetate rânduri, în Parlament ca formă de negociere între PSD și UDMR. PSD le-a promis celor de la UDMR că vor sprijini iniţiativele dorite de aceştia, dar după ce detaliile negocierii au apărut în presă, Liviu Dragnea a dat înapoi, iar legile maghiarilor au fost amânate.

Pe de altă parte, ministrul ungar de Externe Szijjártó Péter se întâlnește în această dimineață, la București, cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, în marja vizitei pe care o face în România, pe care autoritățile române au descurajat-o din start, din cauza luărilor de poziție din ultima perioadă pe axa București-Budapesta, anunță HOTNEWS. Inițial, pe agenda ministrului ungar figurau doar vizite la Cluj Napoca și Alba Iulia, ulterior, pe cale diplomatică, stabilindu-se întâlnirea cu Bogdan Aurescu.

Cu câteva ore înainte de a sosi la București pentru o întâlnire cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, aranjată la nivel diplomatic în ultimul moment, din cauza tensiunii din ultima vreme cu Budapesta, ministrul ungar de Externe, Szijjártó Péter, transmite un mesaj tranșant pe Facebook. „În relația cu România, ultimele săptămâni nu au fost despre respectul reciproc”, a scris el pe rețeaua de socializare.

Ca niște adevărați proprietari ai ANAR, UDMR și PSD și-au împărțit în ultimii 20 de ani posturile de conducere din Apele Române. CURENTUL constată că acum vine tare din urmă PNL-ul care concediază oamenii plantați politic de predecesorii lor la guvernare ca să fie instalați în funcții fruntași ai PNL.

Directorul SGA de la Hunedoara, fost candidat la Senat din partea UDMR, a fost concediat astăzi disciplinar după ce un utilaj al instituției care era folosit în interese personal de udemerist a luat foc. Susținut frenetic de europarlamentarul Winkler Gyula (mai pe românește Iuliu) și de consilierul Curții de Conturi Attila Dezsi, Burjan Gergely (pe românește Grigorie) a fost menținut ani de zile în funcție, folosind activele SGA în interes propriu: utilajele, materialele și oamenii din subordine acasă la ei, la fiică-sa, pe la prieteni sau pe la partide.

Mai întâi președintele român Klaus Iohannis spune despre PSD că dă ungurilor Ardealul. Apoi premierul ungar Viktor Orbán pune pe Facebook un planiglob cu harta Ungariei Mari, teoretic cu ocazia bacului la Istorie. Mai târziu, Parlamentul României adoptă „Legea Trianon“. Trei momente comentate pe ADEVĂRUL, de către istoricii Peter Weber şi Bogdan Munteanu.


Comentarii

Unde nu e.... Mai, Bilei,stai cam prost cu bila. Semnificatia acestei decizii alaturata altor decizii "prietenesti" spune mult. Pentru unii e cam greu de priceput.

25 mai 2020 17:43

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.