Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Aroganță supremă împotriva Ungariei. Ultima mișcare a liberalilor a surprins pe toată lumea. Președintele partidului și premierul Ludovic Orban a aflat totul. Cei din Partidul Național Liberal (PNL) au făcut o mișcare de imagine semnificativă într-o zi extrem de importantă pentru România, dar și pentru formațiune.

În ziua în care PNL a împlinit 145 de ani de la înființare, mai mulți lideri liberali alături de miniștrii și parlamentarii partidului, și-au schimbat imaginea de la profilul Facebook. Cu toții au afișat harta României Mari. Harta României Mari, care include Bucovina de Nord, Basarabia și Cadrilaterul, apare inclusiv pe pagina oficială de facebook a PNL, anunță CAPITAL.

Fără a posta vreun mesaj pe tema reîntregirii României, gestul liberalilor de a posta harta României Mari vine într-un moment sensibil, de deteriorare a relațiilor diplomatice cu oficialii din Basarabia, dar și de tensiuni cu Ungaria.

Amintim că, la începutul lunii mai, chiar șeful guvernului de la Budapesta, premierul Viktor Orban, a postat pe contul său de Facebook o fotografie absolut inadecvată din punctu de vedere al României. Imaginea postată de premierul Ungariei, amintește GÂNDUL, este a unui glob pământesc care prezintă o hartă politică din secolul XIX. Pe această hartă apare “Ungaria Mare”, care include și Transilvania.

Pe de altă parte, ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, a făcut marți dimineață, la București, o declarație neașteptat de tranșantă pentru un diplomat de carieră. Ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, a avut o întâlnire, marți dimineață, la București, cu omologul său din Ungaria.

Imediat după aceea, ministrul Aurescu a avut o declarație extrem de tranșantă, neașteptat de dură pentru un diplomat de carieră, remarcă ROMÂNIA LIBERĂ. Astfel, ministrul ungar de Externe "a venit la București înaintea zilei de 4 iunie, ziua Tratatului de la Trianon, deși eu aș fi vrut ca vizita să aibă loc după această zi", a subliniat, în declarația lui de presă, ministrul român, chiar în prezența ministrului ungar de Externe.

Ministrul de Externe al Ungariei Péter Szijjártó a fost primit marți dimineață la București de Bogdan Aurescu, în contextul relațiilor tensionate dintre România și Ungaria, cauzate și de afirmațiile președintelui Klaus Iohannis privind o „înțelegere” între PSD și Budapesta pentru „vânzarea” Ardealului, susține COTIDIANUL. Aurescu a explicat că l-a invitat pe Péter Szijjártó pentru că România dorește la revenirea la relații normale bilaterale  și i-a cerut omologului său ungar ca oficialii din Ungaria, aflați pe teritoriul României, să nu facă, în contextul zilei de 4 iunie, declarații controversate.

Pe 4 iunie se împlinesc 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, care a consfinţit noile graniţe ale Ungariei după destrămarea Imperiul Austro-Ungar la finalul Primului Război Mondial, amintește ADEVĂRUL. Pentru România, e motiv de sărbătoare. ”Tratatul de la Trianon nu înseamnă decât consfinţirea juridică, la nivelul relaţiilor internaţionale, a Actului de importanţă cu adevărat primordială al Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, prin exercitarea dreptului de autodeterminare al naţiunii române, care pentru România reprezintă momentul principal de referinţă al creării statului român unitar modern”, a spus Bogdan Aurescu.

Pentru Ungaria, e motiv de comemorare. ”Trianonul înseamnă o mare supărare: Ungaria şi-a pierdut două treimi din teritoriu”, a spus Péter Szijjártó la Bucureşti. Totuși, cei doi oficiali și-au arătat disponibilitatea detensionării relațiilor dintre statele pe care le reprezintă. Asta, după ce, în ultimele săptămâni, au fost vehiculate, de la cel mai înalt nivel, acuzații referitoare la un plan privind ruperea Ardealului și alipirea acestei regiuni la Ungaria. Practic, susține JURNALUL NAȚIONAL, Bogdan Aurescu încearcă să repare gafele lui Klaus Iohannis.

Cu doar câteva ore înainte de a sosi la București pentru întâlnirea cu ministrul de Externe, aranjată la nivel diplomatic în ultimul moment, din cauza tensiunii din ultima vreme cu Budapesta, ministrul ungar de Externe, Szijjártó Péter, transmite un mesaj transșant pe Facebook. „În relația cu România, ultimele săptămâni nu au fost despre respectul reciproc”, a scris el, citat de HOTNEWS, pe reteaua de socializare.

Szijjártó Péter s-a întâlnit cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, în marja vizitei pe care o face în România, pe care autoritățile române au descurajat-o din start, din cauza luărilor de poziție din ultima perioadă pe axa București-Budapesta. Inițial, pe agenda ministrului ungar figurau doar vizite la Cluj Napoca și Alba Iulia, ulterior, pe cale diplomatică, stabilindu-se întâlnirea cu Bogdan Aurescu.

Fantoma Ungariei Mari a fost scoasă din nou de la naftalină. Dar cine a scos-o? Premierul Ungariei, Orbán Viktor, sau cei pe care aceasta îi sperie pentru ca ei înşişi să-şi sperie propriii cetăţeni cu ea. Cultul Ungariei Mari şi a „sacrificării“ ei la Trianon are o întreagă istorie în ultimii 30 de ani. Imaginea hărţii Ungariei Mari, constată ADEVĂRUL, a devenit, dintr-o simplă reprezentare a unei stări istorice dintr-o anumită epocă, un simbol politic utilizat în diferite scopuri, de la cele mai inocente până la fetişizare.

În ultimii treizeci ani, imaginea aceasta, scoasă din atlasele de istorie, a căpătat treptat o încărcătură nostalgică, ultranaţionalistă, devenind simbolul partidelor de extremă-dreapta ca apoi, treptat, treptat, să ajungă în ultimii zece ani până în mediile de comunicare guvernamentale.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.