Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Când rostești Istanbul, prima imagine care îți răsare în minte, cu precizia unui reflex pavlovian, este frumusețea copleșitoare a Catedralei Sfânta Sofia, unul dintre cele mai puternice simboluri ale memoriei creștinismului ortodox din lume.

Izvor al arhitecturii bizantine, proiectată de arhiecții Isidor din Milet și Anthemiu din Tralles, edificiul de 73 de metri înălțime și 83 metri lățime, care face parte din Patrimoniul UNESCO, a fost catedrala Patriarhiei de la Constantinopol timp de 900 de ani, înainte de-a deveni moschee. Iar în prezent are statut muzeal și este unul dintre cele mai vizitate muzee din Turcia.

Numai că președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în plină aventură sultanistă dincolo de porțile Orientului, are alte planuri. Vrea ca Hagia Sofia să redevină moschee – o mașinație politică cu implicații revoltătoare în planul moștenirii creștinismului răsăritean, în particular, și al memoriei religioase a Europei în general.

Integral pe UniversulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.