Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Cei care au polițele RCA în format electronic riscă acum amenzi usturătoare. Asiguratorii vor trebui să dea șoferilor polițele cu semnătură și ștampilă în original. În caz de accidente sau de simple controale în trafic, șoferii nu vor mai putea prezenta actele doar pe telefon sau imprimate.

Sancțiunile pot ajunge și la 2.000 de lei. Practic, din momentul în care este emisă polița RCA agenții de asigurare au la dispoziție cinci zile pentru a comunica datele în așa fel încât acestea să fie incluse într-o bază electronică ce aparține Biroului Asiguratorilor auto.

Asta înseamnă că polițiștii au acces la această bază de date în momentul în care șoferul prezintă un contract de RCA electronic, însă un deputat PNL a solicitat Poliției Române și ASF să comunice cu exactitate ce se întâmplă dacă șoferii vor prezenta un contract de RCA online și asta fiindcă acesta nu conține ștampilă și semnătură în original.

Șoferii, obligați să aibă poliția RCA în original
Potrivit Poliției Române, șoferii trebuie să prezinte documentul fizic. Doar așa poate dovedi că a încheiat o poliță de asigurare RCA. În caz contrar, șoferul ar putea fi sancționat cu amendă de la 1.000 la 2.000 de lei.


Comentarii

SUA nu mai e țara tuturor posibilităților Din păcare, România i-a luat locul Americii, devenind țara tuturor imposibilităților posibile. În orice țară civilizată și dezvoltată din lume, o xerocopie a oricărui document oficial înlocuiește documentul oficial, fără a fi nevoie să fie legalizat la un notar. Desigur că-n anumite cazuri mult mai rare sunt cerute anumite acte legalizate de un notar, dar cu totul altele decât copiile unor documente oficiale. Dar un act de identitate oficial e necesar în original pentru a dovedi identitatea posesorului, iar o copie a acelui act poate fi depusă la un dosar cerut de autorități în diverse cazuri. Dar, tot în acele țări civilizate, agențiile de asigurări auto eliberează posesorului de asigurare, un talon tip legal tipărit pe hârtie color de format mic de dimensiune apropiată cu mărimea unui card de identitate personală, talon care conține numărul de inregistrare a poliței de asigurare a proprietarului mașinii. Oare în România nu se poate face un compromis legal? Adică, de exemplu copia documentului original al poliței RCA să fie luat în considerare? Pentru că o copie conține toate datele actului original. Sau ar mai exista o posibilitate tot legală, legalizarea la un notar a unei copii a poliței RCA, care copie la rândul ei poate apoi fi din nou xero-copiată după nevoile respectivului. Românașii noștri sunt proverbiali în a se complica aiurea precum în exemplul de față. Și e mare păcat, mult timp pierdut, nervi consumați degeaba, etc.

6 iulie 2020 19:36

Adrian Secolul 21, dar nu in Romania. Inca o data se poate vedea cum gestioneaza autoritatile romane o situatie aparent banala. Nu ar fi mai simplu, ca un agent de politie atunci cand face un control, sa acceseze numarul de inmatriculare al autovehiculului si atunci sa afle cine este proprietarul, adresa, nr de telefon, e-mail, valabilitate RCA etc.? Nuuuu! Trebuie sa plec cu toate actele de acasa ca astia nu sunt in stare sa gandeasca!

6 iulie 2020 13:22

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.