Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, joi seară, proiectul de lege al Guvernului privind carantina şi izolarea. Urmează vot pe această lege în Senat, care este for decizional. Proiectul de lege a fost realizat de Guvern, după ce Curtea Constituțională a decis că internarea persoanelor diagnosticate cu COVID-19 în spitale nu este constituțională.

Au fost 266 de voturi „pentru”, 11 „împotrivă”, 8 abțineri, iar un deputat nu a votat. Deputaţii au depus mai multe amendamente, cele mai multe aparţinând PSD, dar şi UDMR şi fostului ministru al Justiţiei, deputatul neafiliat Ana Birchall, sau minorităţilor. Față de varianta inițială, documentul a suferit modificări substanțiale, constată DIGI24. Astfel, cei care vor fugi din carantină sau izolare vor fi băgați în carantină instituționalizată pe cheltuiala proprie, prevedere eliminată inițial de PSD.

PSD, PNL, USR, UDMR, PMP anunţaseră deja că vor vota proiectul de lege. Pro România nu a votat, după cum a anunţat preşedintele partidului, Victor Ponta. ADEVĂRUL precizează că au fost admise 83 de amendamente şi respinse 19. Din partea Guvernului a prezentat proiectul de lege şeful DSU, Raed Arafat, care a precizat că legea este pentru orice situaţie de risc epidemiologic, nu neapărat doar pentru situaţia actuală.

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, anunțase miercuri că proiectul de lege vizând reglementarea în termeni noi a carantinei și a izolării persoanelor nu va fi votat în plenul Camerei Deputaților fără a i se aduce modificări majore la comisia de specialitate. CAPITAL susține că la dezbaterile privind Legea carantinei au fost invitați reprezentanții unor ONG-uri care promovează teoriile conspirație și neagă existența pandemiei de coronavirus și pericolul reprezentat de COVID - 19.

Social-democrații s-au sucit pe legea carantinării, după o discuție cu Raed Arafat și au susțin o variantă considerată acceptabilă și de guvernanți, constată COTIDIANUL. Una din principalele doleanțe ale lui Raed Arafat a fost posibilitatea detașării medicilor în timpul stării de alertă, iar PSD a acceptat. Pe de altă parte, PSD vrea ca legea să prevadă că o persoană poate fi carantinată doar dacă în fiecare caz Direcția de Sănătate Publică emite o decizie pe care trebuie să o motiveze și care trebuie să conțină durata măsurii și calea de atac prevăzută de lege.

De asemenea, izolarea nu se poate face fără consimțământul persoanei este un alt amendament PSD. Se poate izola pe loc o persoană, în cazuri excepționale, doar pentru 24 de ore, mai vor social-democrații.

În ceea ce priveşte izolarea, PSD propune ca aceasta să fie definită ca „măsura care constă în separarea fizică a persoanelor afectate de o boala infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen, la domiciliu sau într-o unitate sanitară, în vederea monitorizării stării de sănătate şi aplicării unui tratament pe baza consimţământului persoanelor si numai daca acest tratament se impune, în scopul vindecării şi reducerii gradului de contagiozitate”;

Marcel Ciolacu a postat un mesaj pe o rețea socială în care precizează că, alături de specialiști și de societatea civilă, a construit o lege care să îi protejeze pe români în fața pandemiei. ”Avem garanția că putem da votul final pe o lege coerentă și eficientă”, a spus liderul PSD, citat de ANTENA3. „Cu ajutorul specialiștilor și al societății civile, am construit o lege a carantinei care chiar să-i protejeze pe români în fața pandemiei, nu să acopere abuzurile! (...)

Asta fiindcă Guvernul PNL elaborează și ne trimite în Parlament doar catastrofe pe care trebuie să le reparăm în regim de urgență. Ieri, i-am chemat la dezbatere pe experții societății civile, care ne-au ajutat să eliminăm aberațiile liberale ce atentau la drepturile și libertățile românilor.

Camera Deputaţilor a adoptat, joi seara, proiectul privind carantinarea şi izolarea. S-au înregistrat 266 voturi pentru, 11 contra şi 8 abţineri, iar astăzi urmează să fie votat și în Senat. În lipsa acestei legi Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că după decizia Curţii Constituţionale 30.000 de persoane suspecte de infecţie cu noul coronavirus au ieşit din izolare şi circa 1.200 - 1.300, din centrele de carantină. De asemenea, remarcă LIBERTATEA, ministrul a criticat interferența politicului în actul medical.

„Au plecat 30.000 de pacienţi sau suspecţi aflaţi în izolare, din 50.000 mai sunt 20.000 şi 1.200 – 1.300 din cei aflaţi în carantină. Din 3.500 mai sunt 2.200. În 24 de ore s-au externat 624 de pacienţi, printre ei aflându-se şi cei care au atins perioada de 10 zile şi au trebuit externaţi, dar sunt şi cei care au solicitat mai devreme această externare”, a declarat Nelu Tătaru.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.