Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

O instanță din Turcia decis anularea statutului de muzeu a cunoscutei Hagia Sofia din Istanbul, permițând astfel revenirea acesteia la statutul de moschee. Hagia Sofia are o semnificație religioasă și politică majoră la nivel mondial.

Mișcarea este una controversată, din cauza faptului că monumentul a fost constuită acum 1,500 de ani ca și catedrală. În timpul Imperiului Otoman, aceasta a fost transformată în moscheee iar în 1934 a devenit muzeu.

Hagia Sofia este un monument UNESCO, organizație care a îndemnat Turcia să nu îi schimbe statutul fără consultanță. Președintele Turciei însă, Recep Tayyip Erdogan, a fost cel care a cerut schimbarea, scrie BBC.

Islamiștii din Turcia au cerut și ei revenirea la statutul de moschee a monumentului, dar opoziția s-a împotrivit acestei schimbări. Propunerea a declanșat numeroase discuții politice și religioase în rândul liderilor mondialu. Biserica Ortodoxă a criticat și ea schimbarea.

Revenirea la statutul de moschee a adus numeroase critici și din partea Bisericii Ortodoxe Rusești, care a declarat că este extrem de deazmăgită de faptul că instanța din Turcia nu a luat în considerare și punctul lor de vedere asupra problemei.


Comentarii

De la Antena Șanț citire Copiez și eu cu Copy Paste un fragment din textul scris de demoazela autoare de articol, care săraca a studiat gramatica la falusul Boului. Citat din text, ” Mișcarea este una controversată, din cauza faptului că monumentul a fost constuită acum 1,500 de ani ca și catedrală. ” Deci monumentul a fost constituită? Fără alte comentarii!

11 iulie 2020 0:52

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.