Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Internarea cu forța, în unitățile sanitare sau în locațiile afiliate acestor unități medicale, prevăzute în noua lege privind carantina și izolarea, mult lăudată de Guvern și de președinte, încalcă atât decizia Curții Constituționale emisă în același domeniu, cât și jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului.

Decizia medicului de a reține, prin constrângere și lipsire de libertate, pentru 48 de ore, o persoană, dar și faptul că legea nu prevede aplicarea graduală a măsurilor restrictive în cazul persoanelor care prezintă simptome, conform definiției de caz că ar suferi de o boală înalt patogenă, pune instanțele de judecată într-o poziție imposibilă.

Pe de o parte, dacă instanța stabilește infirmarea dispoziției DSP de carantinare a unei persoane în spital, nu poate înlocui această măsură cu izolarea la domiciliu. Sens în care, chiar și infectată, persoana trebuie pusă imediat în „libertate”, fără nicio altă condiționalitate. Pe de altă parte, pentru evitarea acestui risc, instanța, tot din cauza lacunei legislative, poate respinge cererea de eliberare, cu consecința „arestării” medicale fără motive întemeiate a unei persoane, în „pușcăria-spital”.

Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.