Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Traian Băsescu a aruncat toată scena politică în aer în momentul în care și-a anunțat intenția de a candida pentru a câștiga Primăria Bucureștiului. Chiar dacă chiar el a spus clar și răspicat că a câștigat toate bătăliile politice în care a intrat, fostul președinte va avea, totuși, ceva de pierdut.

Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară, a anunțat că Traian Băsescu se înscrie în lupta pentru Primăria Capitalei. Liderul PMP a lansat pe Facebook un apel pentru colegii și susținătorii partidului pentru a începe campania de strângere de semnături pentru viitorul Primar General al Municipiului București, anunță ANTENA3.

„În atenția tuturor colegilor și susținătorilor PMP! Vă invităm să ne susțineți în campania de strângere de semnături pentru viitorul Primar General al Municipiului București! Cu Băsescu înainte! Toți pentru București!” a scris Tomac pe Facebook. Tot Eugen Tomac, constată ADEVĂRUL, a anunţat apoi că s-au strâns, într-o singură zi, semnăturile necesare pentru candidatura lui Traian Băsescu la Primăria Capitalei, în prima zi fiind adunate 11.480 de semnături.. ” Vă mulţumim tuturor”, a scris Tomac care a precizat că acţiunea va continua.

Fostul președinte face această mișcare politică motivat de excluderea PMP din alianța realizată de PNL şi USR-PLUS pentru susținerea unor candidați comuni în București la alegerile locale din 27 septembrie 2020, susține JURNALUL NAȚIONAL.  „Ne-au anunțat că nu este loc în această alianță și pentru PMP. Nefiind, ne luăm soarta în mâini. Ei au stabilit că pot câștiga eliminând PMP-ul. De ce să-mi bat eu capul cu problemele pe care ei deja le-au judecat?”, a declarat Băsescu.

Candidatura fostului președinte va afecta șansele pe care le are Nicușor Dan la câștigarea funcției de Primar General al Capitalei. Până în acest moment și-au anunțat candidatura pentru Primăria Capitalei: Gabriela Firea (PSD), Nicușor Dan (Alianța PNL și USR-PLUS), Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) și Ion Sîrbu (Pro România).

Imediat, Traian Băsescu, proaspăt candidat oficial al PMP pentru Primăria Capitalei, administrează prima lovitură sub centură liberalilor. Fostul președinte declară că va cere PNL să-i dea înapoi numele și sigla PDL, anunță EVENIMENTUL ZILEI. Băsescu arată că, sub PDL, a câștigat trei mandate de primar general și două de președinte, iar toți membrii PMP sunt “PDL-iști care nu au vrut să devină urmași ai lui Brătianu”, deoarece sunt urmașii lui Petre Roman”.

„O să încerc să-l conving pe Ludovic Orban să cedeze numele de PDL pe care l-a înglobat odată cu fuziunea și să lase PMP să reia numele de PDL, pentru că osatura acestui partid este din foști membri PDL”, a declarat fostul președinte, citat de REPUBLICA.

Băsescu a amintit că PDL, în existența lui scurtă, a dat trei primari generali și de două ori președintele României. „Vreau numele (PDL) înapoi. Că partidul este. Schimbăm numele PMP în PDL. Cei care se simt urmașii Brătienilor să rămână în PNL, cei care se simt urmașii lui Petre Roman, să vină în actualul PMP, viitorul PDL”, a declarat Băsescu la B1TV.

 În replică, Vasile Blaga, care a fost ultimul președinte al democrat-liberalilor, susține că pretențiile lui Băsescu sunt absurde, întrucât “continuatorul PDL este PNL”. “Nu se poate prelua denumirea vechiului Partid Democrat Liberal, acest partid dispărând în urma fuziunii cu PNL. Nu se poate face în niciun fel.

Noi am făcut fuziune prin absorbție și, din momentul în care se fac fuziuni prin absorbție, celălalt partid, bineînțeles, dispare. Continuatorul vechiului PDL este PNL și atât. Nu vreau să comentez ceea ce spune domnul Traian Băsescu. Este în precampanie. Treaba dumnealui ce declară”, a afirmat, citat de JURNALUL NAȚIONAL, eurodeputatul Vasile Blaga.

Chiar dacă chiar el a spus clar și răspicat că a câștigat toate bătăliile politice în care a intrat, fostul președinte va avea, totuși, ceva de pierdut. Este vorba de o perdere financiară. Și asta pentru că salariul de europarlamentar plus toate beneficiile de pe lângă sunt cu mult peste suma încasată ca primar al Capitalei, afirmă CAPITAL. Trebuie spus că Traian Băsescu activează în acest moment în Parlamentul European, unde a decis să-și continue cariera politică după ce a fost, vreme de două mandate, președinte al României. Un europarlamentar primește, lunar, un salariu de 8.700 de euro și rămâne cu 6.824 de euro în mână, după scăderea taxelor către UE.
 
Pe lângă salariu, fiecare europarlamentar beneficiază de decontarea cheltuielilor pentru cazare și deplasări, cât și de o diurnă zilnică. În plus, fostul președinte a prins o funcție importantă în Parlamentul European. Acesta ocupă o poziție de vicepreședinte în Comisia pentru Afaceri Externe, cea mai importantă Comisie a Parlamentului European.

În clipa în care va câtiga Primăria Bucureștiului, veniturile lui Traian Băsescu ar urma să se reducă considerabil. Spre exemplu, pentru funcția de primar, Gabriela Firea a declarat, conform ultimei declarații de avere publicate recent pe site-ul PMB, că a încasat ca primar general un venit anual de 181.206 lei. Asta ar insemna in jur de 3000 de euro pe lună.


Comentarii

Oswald "ne luăm soarta în mâini." - zice Tolomacu.....Luati-o in maini baieti si tineti-o strans! Sa traiti bine cu Bula in varful piramidei....Auzi la noul Bula " cei care se considera urmasii lui Petre Roman"... :):):):) Mare cretin! Roman a devalizat Romania " un morman de fiare vechi".... Basescu a zis ca "nu avem nevoie de autostrazi".... Ce mai vreti ma? Sa dispara Romania de pe harta cu asemenea "noi conducatori" ??? Am luat alt hap cu Werner... Chiar nu ne mai desteptam data???

13 august 2020 0:05

Ma kak in Basca lui! Da aici n-ai calculat cat fura! Doar Elena se plimba cu "milioane de euro" in geanta. Care Elena? Aia de i-o tragea Basescu. Acum va dati seama ca inte 70 si 74 de ani cat va fi (?) primar se gandeste ca fura de rupe. Numai ca nu va bateti capul! El nu va castiga! Nici nu vrea neaparat. Vrea sa intareasca partidul, apoi ( ca nu va fi primar) se duce frumos la Bruxelles

12 august 2020 19:41

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.