Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Ministerul de Finanțe propune ca începând cu 1 septembrie 2020 valoarea punctului de pensie să fie majorată cu 14%, respectiv de la 1.265 lei la 1.442 lei. Totodată, se propune majorarea începând cu aceeași dată a indemnizației minime sociale pentru pensionari, tot cu 14%, de la 704 lei la 800 lei.

Potrivit documentului oficial al Ministerului de Finanțe, pensiile urmează să se majoreze, de la 1 septembrie, cu 14%, în loc de 40% cât prevedea legea pensiilor, anunță ADEVĂRUL. Același procent se va aplica și creșterii indemnizației minime sociale, pensia minimă garantată pentru pensionarii care nu au avut stagiul de cotizare complet. Potrivit datelor publicate de Casa de Pensii Publice, în luna iulie, pensia medie a fost de 1.387 lei, ceea ce ar însemna că se va majora cu 194 lei, ajungând la valoarea de 1.581 lei. În cazul pensiei sociale, care este în prezent de 704 lei, majorarea va fi mai mică de 100 de lei, până la nivelul de 802,56 lei.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a șocat joi seară, afirmând că ”valoarea punctului de pensie va avea cea mai mare creștere pe care o vom vedea în plus la punctul de pensie„, în ciuda contextului economic global dificil. „În această perioadă dificilă, pe lângă creşterea alocaţiilor, am reuşit să creştem pensiile cu cea mai mare sumă. Îl provoc pe dl Ciolacu să găsească o aşa creştere”, a subliniat, citat de ROMÂNIA LIBERĂ, ministrul de Finanţe, în conferința de presă organizată joi.

Acesta a așteptat preț de un minut să primească vreo întrebare de la reprezentanții mass-media după prezentarea rectificării bugetare dar nu nu a fost deranjat de niciuna, informează COTIDIANUL. „Sunt întrebări? Nu? Mulțumesc”, a spus Cîțu după care a plecat. Conferința s-a desfășurat fără jurnaliști în sală și întrebările trebuiau transmise consilierului Ovidiu Tempea. După stupoarea creată la finalul conferinței, mai mulți jurnaliști au comentat situația pe rețelele sociale. Tempea a respins ideea unei ”defecțiuni tehnice”, dând de înțeles că niciun jurnalist n-a avut vreo întrebare.

Potrivit ministrului Finanțelor, suma cheltuită pentru investiții pe primele 7 luni ale acestui an este de 20 de miliarde de lei. „Bugetul pentru Ministerul Transporturilor în 2020 este unul record, cel mai mare buget pentru investiții alocat de Guvernul României”, a afirmat Florin Cîțu, citat de GÂNDUL.

La Ministerul Sănătății, față de bugetul inițial, sumele alocate au crescut cu 45%, bani din care se asigură decontarea concediilor medicale, medicamente, echipamente sanitare, sporuri pentru medici. În ceea ce privește Educația, ministrul Transporturilor a dat asigurări că se va asigura buna desfășurare a învățământului până la sfârșitul anului, anunță UNIVERSUL.

În schimb, sunt vești proaste pentru profesori, constată ANTENA3. Majorările se amână cu un an! Aprobarea acestor măsuri conduce la reducerea semnificativă a necesarului de finanțare pentru majorarea pensiilor și salariilor personalului didactic, atât în anul 2020 (de la 11,2 miliarde lei la 3,6 miliarde lei) cât și în anul 2021 (de la 34,3 miliarde lei la 19,3 miliarde lei).

”Educaţia are resurse şi aş vrea aici să fac o remarcă – transportul, sănătate, educaţie sunt domenii de unde PSD a tăiat în fiecare an la rectificarea bugetară. Nu facem acest lucru, din contră suplimentăm resursele pentru aceste sectoare importante. Ministerul Muncii, la care se uită toată lumea astăzi, are cel mai mare buget de fapt, chiar de la începutul anului a încpeut cu cel mai mare buget.

Sumele alocate în plus ajung la aproape 10 miliarde lei în plus. În ciuda a tot ceea ce a făcut PSD şi a încercat să facă în această perioadă am reuşti să găsim resursele pentru a plăti la timp şi ajutoare sociale şi salarii şi pensii. Astăzi vă spunem că da, în România vom creşte pensiile. Valoarea punctului de pensie va avea cea mai mare creştere pe care am putut-o vedea vreodată. PSD nu a mărit niciodată pensiile cu această sumă”, a mai spus Cîţu.

Conform proiectului de rectificare bugetară, creșterea economică pentru anul acesta este de -3,8, revizuită de la -1,9%, ceea ce va conduce la o revenire mai lentă decât se estimase inițial. Veniturile mai multor instituții din România ar urma să crească, în vreme ce Ministerul Muncii și Protecției Sociale ar urma să primească un buget cu aproape 2 miliarde de lei mai mic, anunță NAȚIONAL.

Veniturile bugetului de stat pe anul 2020 se diminuează cu suma de 289,4 milioane lei, în timp ce cheltuielile bugetului de stat pe anul 2020 se majorează cu suma de 24,416 miliarde lei, arată nota de fundamentare a proiectului de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, publicat joi noapte de Ministerul de Finanţe și citată de ADEVĂRUL.

Pe de altă parte, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat o creștere îngrijorătoare a deficitului bugetar al României la 8,6% din PIB, cu 5% în plus față de deficitul aprobat inițial de 3,6%, constată JURNALUL NAȚIONAL. Florin Cîțu a declarat joi că a fost reestimată dinamica economiei în 2020 de către Comisia Națională de Prognoză. „Din cele 5% care se adaugă la deficit, 3% vin din efectul crizei. În același timp, cheltuielile suplimetare la buget legate de criză sunt de 2%. Deci cele 5 puncte procentuale suplimentare la buget sunt legate direct de perioada de criză”, a spus Florin Cîțu.

Proiectul de rectificare bugetară, prin care este prevăzută creșterea deficitului bugetar cu 8,6% din PIB (de la 73,4 miliarde lei la la 91 miliarde lei), este analizat vineri în ședința de Guvern, precizează DIGI24.

Un economist celebru este de părere că șocul puternic cauzat de criza actuală se va resimți de abia la finalul anului curent și la începutul anului următor, anunță CAPITAL. Acesta consideră că România se află într-o criză din februarie 2020. ”Ingrijorator, nicio intrebare pentru Ministerul Finantelor din partea media! Chiar daca s-a anuntat acum Programul de Austeritate pentru români. Taierea de 5 ori a procentului de crestere a alocatiilor, taierea de 3 ori a procentului de crestere a pensiilor, zero cresteri de salarii pentru profesori – toate prevazute in legi adoptate.

Din septembrie se vor resimti efectele politicilor publice din ultimele 9 luni. Austeritate, cadere economica, somaj, falimente, explozia datoriei dincolo de pragul de alerta de 45% din PIB, explozia deficitului bugetar la 8.6% din PIB, scaderea dramatica a nivelului de trai.”, a notat Cristian Socol pe pagina sa oficială de Facebook.


Comentarii

Florin Cristea Eu zic sa va lasati de majorare punctelor de pensii si sa va apucati de marirea pensiilor propriu zise. Decat un punct de pensie marit cu 14% mai bine sa fie marita pensia cu 14%.

14 august 2020 15:03

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.