Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Pascal Bruckner, parizian, filozof și scriitor, bun prieten cu Alain Finkielkraut, este un polemist prin natură și profesie, așa cum se poate observa citind „Tirania penitenței” sau „Fanatismul Apocalipsei”; în ultimii ani s-a dedicat însă şi unei aşa-numite „filozofii a vieții de zi cu zi”, ocupându-se de viaţa de cuplu (a eşuat oare căsătoria din dragoste?), iar acum, unei probleme concrete pentru mulți, şi anume „seniorilor”, celor care se luptă cu o viață mai lungă, dar nu neapărat fericită, scrie Il Giornale, care i-a luat un interviu intelectualului francez.

În eseul său intitulat „Filosofia longevității”, Bruckner propune statistici, idei din literatură și cinema, reflecții filozofice pentru a se orienta pe această cale, a cărei durată este în mâinile destinului, dar a cărei frumusețe este, în mare parte, și în mâinile noastre…

Reporter: De ce avem nevoie de o filozofie a longevităţii?

Pascal Bruckner: Longevitatea pare a fi un dar pe care l-am primit, fără să știm totuși nimic despre el și, prin urmare, ne regăsim câștigând douăzeci, treizeci sau mai mulți ani de viață, însă multe persoane nu știu ce să facă cu acești ani suplimentari. Pentru aceasta avem nevoie de ea .

Reporter: Credeţi că longevitatea este cu adevărat un dar?

Pascal Bruckner: Aici i-aici. Acest lucru se întâmplă pentru că, după cel de-al Doilea Război Mondial, am inventat pensia și astfel oamenii de 50, 60 sau 65 de ani, încă perfect sănătoși, sunt obligați să-și părăsească slujba, rămânând abandonați în propria casă, singuri, doar soțul și soția, copiii fiind deja mari, care nu știu ce să facă şi se dedică astfel consumismului, divertismentului, călătoriilor, în loc să rămână implicaţi într-o activitate puternică.

Integral pe UniversulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.