Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Bomba majorării pensiilor este pe cale să exploeze chiar astăzi. Parlamentarii votează azi legea de aprobare a rectificării bugetare, cu tot cu amendamentul PSD care prevede majorarea pensiilor cu 40%, nu cu 14% așa cum a stabilit Guvernul. BNR a atras ieri atenția că o eventuală adoptare a acestei legi ar destabiliza grav economia și va duce la o creştere a deficitului bugetar la peste 11% din PIB, în 2021.

Parlamentul se va reuni marţi, de la ora 13,00, în plen, pentru rectificarea bugetară, informează PROTV. Comisiile de buget ale celor două Camere au dat pe 16 septembrie raport de adoptare cu amendamente rectificării bugetare. Cel mai important amendament aprobat de comisii şi propus de PSD a fost cel care abrogă articolul potrivit căruia punctul de pensie se majorează cu 14%, în acest fel rămânând în vigoare legea sistemului public de pensii, care prevede creşterea acestuia cu 40%.

Totodată, tot la propunerea PSD, precizează REALITATEA, s-a aprobat şi majorarea din acest an a salariilor de bază pentru personalul didactic de predare, aşa cum este prevăzut în lege, suplimentarea bugetului Ministerului Economiei cu 400 de milioane lei, pentru programul Start-Up Nation şi a bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte cu 20 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului.

Marcel Ciolacu a anunţat că PSD va rămâne consecvent şi va vota în plenul reunit de marţi al Parlamentului pentru creşterea pensiilor cu 40%, conform legii. Liderul social-democraţilor, citat de UNIVERSUL, a adăugat că preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban i-au umilit destul pe pensionari şi e momentul să se oprească. „Orice guvern normal la cap îşi respectă seniorii, nu îşi bate joc de ei”, mai spune Ciolacu. Preşedintele Camerei Deputaţilor a somat PNL să aplice legea, pentru că sunt cinci milioane de pensionari care aşteaptă să li se facă dreptate.

Mai mult, remarcă ROMÂNIA LIBERĂ, Marcel Ciolacu se declară convins că și reprezentanţii PMP, UDMR, Pro România, ALDE şi parlamentarii independenţi vor vota majorarea cu 40% a punctului de pensie. „Vom intra în plenul reunit cu proiectul de rectificare şi vom face modificările ca legile votate în parlament, e o lege votată, să se respecte, respectiv să fie mărite pensiile cu 40%. Am auzit şi eu guvernatorul Băncii Naţionale, care a spus că s-au împrumutat aproape 7 miliarde de euro în şapte luni, respectiv un miliard de euro pe lună.

Să vină să ne spună unde sunt aceşti bani şi de ce nu avem bani să mărim pensiile. Eu cred că liderii atât PMP, cât şi UDMR, Pro România mi-a confirmat, domnul Tăriceanu a zis că votează în continuare... Am avut discuţii şi cu minorităţile, sper că sunt consecvenţi în continuare, au votat şi data trecută mărirea pensiilor cu 40%”, a spus Ciolacu citat de DIGI24.

De cealaltă parte, premierul Ludovic Orban a explicat că se va negocia cu celelalte partide politice sprijinul necesar blocării amendamentelor ce implică majorarea consistentă a cheltuielilor bugetare, amintește CAPITAL. „Aduc aminte că nici o altă formaţiune politică nu a participat la şedinţa Comisiei reunite de buget-finanţe, la care s-a produs monstruozitatea provocată de PSD. În plen, vom negocia cu toate formaţiunile politice pentru a le cere sprijinul, astfel încât să refacem raportul, să retrimitem în comisie acest raport al Comisiei de buget-finanţe, care declanşează falimentul României.

Sunt convins că aşa cum au fost alături nu de noi, de Partidul Naţional Liberal, alături de ceea ce înseamnă raţionalitate, ceea ce înseamnă corectitudine, la fel o să ne putem bizui în plen pe o atitudine raţională, iar în acest caz, PSD va fi minoritate şi vom putea retrimite la Comisia de buget-finanţe,” a declarat Ludovic Orban. În cazul în care rectificarea bugetară nu va fi retrimisă la comisii, Guvernul va ataca la CCR proiectele de lege, afirmă GÂNDUL.

Majorarea punctului de pensie cu 40% ar duce la o creştere a deficitului bugetar în 2021 la peste 11% din PIB. Ar exista astfel un risc sistemic mare prin agravarea stării bugetului public, potrivit unui raport publicat pe site-ul Băncii Naţionale a României, anunță REALITATEA. „Un risc sistemic mare este posibil prin agravarea stării bugetului public, a finanţelor publice, destabilizarea economiei dacă se majorează punctul de pensie cu 40%, ceea ce ar duce la o creştere a deficitului bugetar în 2021 la peste 11% din PIB.

Am avea o reacţie a pieţelor financiare ce ar putea afecta grav economia, îngreunând revenirea în 2021. În loc de o corecţie macroeconomică ordonată, pe mai mulţi ani, am fi obligaţi la o corecţie dezordonată, foarte costisitoare economic şi social”, se precizează în raportul citat de AGERPRES.

Documentul face referire, între altele, şi la opinia cea mai recentă a Consiliului Fiscal, în care se menţionează că este esenţial să fie evitată o creştere a punctului de pensie cu 40%, care ar destabiliza economia şi mai mult, „în vremuri tare complicate”, când trebuie să luptăm cu COVID-19, să atenuăm efectele crizei economice, remarcă DIGI24. „Este obligatoriu să evităm ca economia românească să intre într-o spirală de criză foarte periculoasă”, se arată în raport.

Totuși, remarcă CURENTUL, Florin Cîțu - ministrul Finanțelor susține că pensiile vor rămâne, în acest an, la punctul stabilit la rectificarea bugetară. „Am avut săptămâna trecută mai multe discuţii şi trebuie să explicăm ce se întâmplă astăzi în Parlamentul României pentru că apar îngrijorări de la faptul că opoziţia, socialiştii, readuc din nou în discuţie creşterea punctului de pensie cu 40%. Asta după ce Guvernul a făcut un lucru care iarăşi este unic în Uniunea Europeană şi cred că în lume, să creşti cheltuielile cu pensiile, cu alocaţiile, într-un moment în care trecem prin cea mai mare criză economică.

Și aș vrea să-i asigur atât pe investitori, cât şi agenţiile de rating, şi pe cei de pe piaţa de capital că acest Guvern nu va permite, şi domnul premier este aici, nu va permite modificarea punctului de pensie în acest an. Rămâne aşa cum am stabilit la rectificarea bugetară. Nu vom permite în acest an o creştere a punctului de pensie peste ceea ce s-a putut face în acest moment.

Este mesajul şi de la domnul premier şi este şi mesajul pe care îl dau astăzi aici pentru că nu trebuie să avem aceste îngrijorări pe piaţa de capital. Garantăm că vom gestiona finanţele publice şi acesta este un mesaj şi pentru domnul preşedinte, cu responsabilitate şi precauţie", a spus Florin Cîţu, luni.

Președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu, citat de COTIDIANUL, admite că ar putea amâna ideea măririi pensiilor cu 40%. Liderul ALDE, și candidat al acestei formațiuni politice la Primăria Capitalei, spune că ar putea fi de acord cu acestă amânare doar cu o singură condiție. „Am o propunere pentru toți cei care se împotrivesc măririi cu 40% a pensiilor. Fie că îi cheamă Iohannis, Orban, Cîțu, Alexandru, Barna, Cioloș sau alți deștepți, ei ar trebui ca măcar o lună să trăiască cu 1000 de lei! Sau cu 800 de lei!

Pensiile a mai mult de 3 milioane de români! Să vadă atunci dacă din banii aceștia pot plăti telefonul, medicamentele, alimentele și întreținerea! Și dacă ei spun că se poate trăi cu acești bani, atunci putem să discutăm despre amânarea măririi pensiilor!“, scrie Tăriceanu pe pagina sa de FB.


Comentarii

Mihai Orbane, un real pericol ptr Romania sunteti voi, tu ,ionhaniz si tot "guvernul meu".Nu milogiti intelegere de la popor, voi cei care furati pe ruptelea . Da afara toate nulitatile angajate prin ministere, consilieri , secretari si subsecretari de ...stat,plimbatori de hartii , ati dublat nr de subprefecti, ati schimat tot in tara asta, numai matura à ramas neschimbata, deocamdata, punandu-va camarila de partid si platindui cu salarii babane ca sa aiba de unde cotiza la partid.Le-ati dat cate 2-3 functii prin ministere,CA, Regii autonome de unde incaseaza zeci de mii de euro pe luna.Aici sunt banii de pensii, alocatii , salariile profesorilor ce sunt in prima linie à expunerii la Covid, dar, cum sa renuntati voi la acest CIOLAN in favoarea pensionarilor.Renuntati la girofaruri,plimbatul creanga prin tara ,cazandu-va pe la camarila pnl-ista unde platiti din banii statului sume uriase, ca de, trebuie sa manance si gura lor.Banii sunt , numai ca voi liberalii nu vreti sa traiasca si altii bine.

23 septembrie 2020 5:53

UDMR-ul a votat alaturi de PSD revenirea la marirea cu 40% a pensiilor conform ordinului primit de la Budapesta: "BAGATI ROMANIA in KKT !!! "

22 septembrie 2020 22:54

Ciuma galbenă urlă și spumegă acum... dar de ce nu s-a gândit bine atunci când a trântit guvernul PSD prin moțiune de cenzură?! Trebuia să-i lase pe PSD-ei să-și frângă gâtul, sau să se descurce cu aplicarea legii pensiilor, care a fost votată cu ambele și promulgată așijderi de herr Werner. Dar, nu. Toți ăștia n-au mai avut răbdare pentru trei sferturi de an. Le ghiorăiau mațele de foame și le plesnea pipota de furie că nu controlau chiar tot! . Acum să se descurce cum or ști, mai ales cu ajutorul SRI, care este cel care schimbă, de fapt, ca pe niște șosete împuțite, guvernele României. PSD-ul începuse deja să nu maI răspundă la comenzi și să majoreze din nou și din nou bugetele și așa gigantice ale scărbiciilor! Aici se află principalul izvor de nefericire a românilor. Lăcomia, vanitatea și lipsa de bun simț a celor care dețin puterea REALă în Românica...

22 septembrie 2020 11:04

ionteleaga Ba motociclean dobitoc,mariti pensiile progresiv,pensiile pina la 1000 sa fie marite cu 40% pensiile de la 1001 la 1500 cu 30%,iar lefurile demnitarilor sa sie reduse cu 40% si treaba-i rezolvata,in sensul ca ati impaca si capra si varza.

21 septembrie 2020 17:47

Dinu De acord cu Tariceanu, nu cu 800, ci cu 1500 sa vedem daca acesti satrapi de ionhanis si orb an pot sa traiasca !

21 septembrie 2020 15:51

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.