Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Ultima propunere de calcul pentru salariul minim brut garantat în plată în țările UE, lansată recent de Comisia Europeană, conturează un nivel de 60% din salariul mediu al acestui indicator. În România, unde o eventuală creștere a acestui venit ar fi prea abruptă, inițiativa a generat o serie de controverse. Salariul minim este, pe de-o parte, prea mare pentru cei care îl plătesc în România și, de cealaltă parte, prea mic pentru cei care îl încasează, iar majorarea după formula propusă de UE l-ar aduce la 1.929 de lei.

Concret, în țara noastră salariul minim pe economie este, în prezent, 2.230 de lei brut (1.436 de lei net), iar cel mediu - de 5.468 de lei brut (3.372 de lei net), ceea ce înseamnă o pondere de 40,7% a câștigului minim în cel mediu. O creștere la 60% a acestei ponderi ar însemna o majorare a salariului minim până la 3.280 de lei brut, respectiv 1.929 de lei net, aducând un plus de aproape 500 de lei angajaților și - în „oglindă” - un cost suplimentar de peste 1.000 de lei angajatorilor. Dacă pe partea angajaților măsura propusă de UE este mai mult decât benefică, pe partea angajatorilor ar putea însemna sfârșitul afacerii.

Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.