Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Cu o zi înainte de alegeri, social-democrații erau optimiști. Surse din conducerea partidului susțin că, potrivit ultimelor sondaje interne, PSD ar putea câștiga mai mult decât a estimat până acum. De altfel, în contextul epidemiei de coronavirus, PSD se așteaptă la o prezență redusă la vot, sub 40%, situație care ar avantaja partidul la rezultatul final al scrutinului.

În contextul epidemiei se așteaptă ca procesul electoral să fie îngreunat de măsurile ce țin de igienă. Conform surselor citate de HOTNEWS, în sondajele interne, PSD este cotat între 27-29% cu o ușoară creștere în ultima săptămână. PNL are între 32-34% procente iar USR -PLUS undeva între 15-17%. În urmă cu două săptămâni, diferența dintre PSD și PNL era de 8 procente.

La ultima ședință a PSD, sondajele interne arătau că PNL avea între 8-10 procente înaintea social-democraților care erau cotați cu un scor între 26-28%. De asemenea, social democrații se temeau că pierd definitiv Moldova și estimau că ar câștiga undeva la 15 județe.

În ceea ce privește Capitala, ultimul sondaj Novel Reasearch, Nicușor Dan are un ușor avans față de Gabriela Firea, anunță UNIVERSUL. Astfel, candidatul dreptei este creditat cu 42% în intențiile de vot ale bucureștenilor, în vreme ce contracandidata sa de la PSD cu 40%. Pe locul trei este Traian Băsescu, de la PMP, pe care l-au indicat 9% dintre respondenți. 55,6% dintre cei intervievați au declarat că vor merge sigur la vot. Potrivit sondajelor interne ale PSD, prezența la vot în București se anunță a fi sub 40%, aceștia estimează între 37-39%.

„Vom pierde fiefuri importante ca cele de la Constanța, Neamț, dar pe calculele interne, cu actualele sondaje în fată avem șanse să câștigăm 18-19 județe. La București, Gabriela Firea este cotată cu prima șansă, dar nu putem să-i subestimăm pe liberali. De fapt oamenii din PDL, Vasile Blaga coordonează campania PNL în țară și sunt buni. Vor câștiga evident, dar nu atât de mult cum cred“, au explicat surse din PSD pentru HOTNEWS.

Brokerii unei case de pariuri din Capitală au centralizat cotele candidaților, care se vor confrunta în scrutinul de duminică, la nivelul Primăriei Generale și al primăriilor de sector. Astfel, susține JURNALUL NAȚIONAL, pentru Primăria Municipiului București, Gabriela Firea și Nicușor Dan sunt cotați la egalitate, cu 1.90, în timp ce Traian Băsescu are o cotă de 12.00. Călin Popescu Tăriceanu stă cel mai rău, cu o cotă de 100.00.

Sondajele publicate cu câteva zile înainte de alegerile locale din 27 septembrie dau șanse diferite principalilor candidați din Capitală. Un sondaj PNL îl dă câștigător pe Nicușor Dan, în timp ce altul, realizat de IRSOP, arată că Gabriela Firea ar obține un scor mult mai bun decât principalul ei contracandidat. Potrivit acestui sondaj, citat de DIGI24, Gabriela Firea, candidata PSD, ar obține 42% din voturi, în timp ce Nicușor Dan, susținut de PNL și USR, este creditat cu 35% din voturi. Traian Băsescu (PMP) ar obține 15% din voturi, iar Călin Popescu Tăriceanu ( ALDE) – 3%. Cu alți candidați ar vota 5% dintre bucureșteni.

În ceea ce privește partidele politice, PSD este creditat cu 26%, urmat de USR, cu 25%, PNL, cu 21%, PMP – 8%, Pro România – 6%, ALDE – 4%, iar alte partide cumulează 10%. Procentele sunt calculate pentru repondenţii care au declarat că vor merge la vot. Prezenţa la vot ar putea depăşi 45%, potrivit IRSOP.

Un alt sonda,j realizat de IMAS la comanda Europa FM, arată că PNL continuă să fie în creştere în preferinţele electoratului, ajungând de la 33,6% luna trecută la un scor de 34,7%, în timp ce PSD a scăzut de la 20,8% la 19,6%. USR rămâne constant cu 17%, constată ADEVĂRUL. Pro România scade, fiind creditat cu 9,5% din intenţiile de vot, iar UDMR se menţine peste pragul electoral, după câteva luni în care coborâse sub el.

Celelalte partide nu ar intra în Parlament, înregistrând sub pragul de 5%, potrivit sondajului realizat de IMAS în această lună: PMP – 4,5%, ALDE – 3%, anunță EVENIMENTUL ZILEI. Barometrul mai scoate în evidenţă o proporţie urişă de indecişi care nu ştiu cu cine ar vota sau refuză să răspundă - 22,3%. Pe lângă aceştia 5,2% spun că nu ar merge la vot.

Sociologul Alin Teodorescu, fondatorul IMAS, a vorbit despre alegerile locale. „În București, cursa politică e foarte asemănătoare cu cea din perioada 2000, competiția dintre Sorin Oprescu și Traian Băsescu. Și spun asta pentru că publicul e indecis, avem circa 200.000 de votanți pentru Gabriela Firea, 200.000 de votanți pentru Nicușor Dan.

Ceilalți competitori nu contează. Nici măcar Traian Băsescu, s-ar putea însă să-și fi tras un pic partidul, dar atât. Mandatul lui Firea e jenant, există un grad mare de insatisfacție față de activitatea primarului în exercițiu. Am mai văzut acest grad înalt de insatisfacție față de mandatul de primar în timpul lui Sorin Oprescu”, a spus fondatorul IMAS, pentru LIBERTATEA. „Dar totul depinde de prezența la vot. Dacă e mare, 50-52%, Nicușor Dan câștigă. Dacă oamenii vin într-o procent mai mic, se joacă“.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia:  V-ati decis cu ce candidat veti vota la alegerile locale de duminică?


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.