Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Executivul liberal este contestat după ultimele mutări. Mii de oameni vor ieși în stradă pentru a solicita respectarea legea dată de PSD, care de la 1 septembrie prevedea creșterea pensiilor cu 40%, nu cu 14%, cum a stabilit actualul executiv.

Pe lângă criza sanitară și cea economică, Executivul liberal mai are o mare problemă, anunță CAPITAL. Guvernul Orban a decis să mărească pensiile cu 14% și nu cu 40% după ce pandemia de coronavirus a pus pe butuci economia autohtonă. Cu această mărire nu sunt de acord însă pensionarii care anunță ample mișcări de stradă. Va fi organizat un miting în faţa Guvernului pe data de 1 octombrie, de Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, în semn de protest faţă de mai multe măsuri pe care le consideră abuzive.

JURNALUL NAȚIONAL susține că Guvernul Orban plănuiește să tragă de timp până în luna decembrie, pentru a nu aplica legea în cazul majorării pensiilor cu 40%, începând de la 1 septembrie, așa cum prevede legislația adoptată de Parlament și promulgată de președintele României, în ciuda faptului că, prin legea de adoptare a Ordonanței de Urgență privind rectificarea bugetară, Legislativul a adoptat amendamente care repun situația pensiilor în cadrul legal. Nu conform reglementării Executivului, care a instituit o majorare doar cu 14 la sută.

În aceeași manieră, Guvernul va încerca să tergiverseze punerea în aplicare a legii privitoare la dublarea alocațiilor de stat pentru copii, începând de la 1 ianuarie 2020, în ciuda faptului că există nu una, ci două decizii definitive și obligatorii ale Curții Constituționale care nu permit Executivului să ocolească această măsură.

Totul depinde de calendarul electoral, Palatul Victoria mizând pe răsturnarea raportului de forțe, după alegerile legislative care vor avea loc pe data de 6 decembrie, când, o posibilă nouă majoritate agreată de PNL să poată modifica legislația, în vederea anulării acestor majorări.

Curtea Constituțională a respins, ieri, contestația Guvernului la legea care a blocat creșterea alocației în etape, eșalonat pe mai mulți ani, anunță PROTV. De mai bine de 9 luni, dublarea alocației, se plimbă între Parlament, Guvern și Curtea Constituțională. Acum, decizia ajunge și la președinte.

Judecătorii CCR au decis că alocațiile copiilor trebuie dublate, nu doar crescute cu 20%, așa cum dorește Guvernul. Surse guvernamentale spun că Guvernul nu va lăsa legea în vigoare așa cum își dorește Parlamentul, ci va da o nouă Ordonanță de Urgență prin care să anuleze legea, la fel cum s-a întâmplat și cu câteva luni în urmă.

Și premierul Ludovic Orban a sugerat că Executivul nu va dubla alocațiile copiilor, spunând că soluții de atac ale deciziei CCR mai există „cu siguranță”, anunță COTIDIANUL. „Cu siguranță (mai sunt căi de atac – n.r.). Am mai trăit acest episod. PNL va dubla alocațiile, dar așa cum am hotărât, în cinci trepte. Deocadată e numai un anunț. Așteptăm motivarea, în funcție de care vom decide ce avem de făcut.

Din punctul nostru de vedere, creșterea alocațiilor e o prioritate pentru PNL, dar ea trebuie făcută ținând cont de realitatea economică, astfel încât să nu fie o creștere mincinoasă”, a zis Ludovic Orban. El a mai afirmat că dublarea alocațiilor presupune un efort bugetar de aproximativ 7 miliarde de lei pe an, ceea ce înseamnă o creștere a deficitului semnificativă, de 0,6%, notează GÂNDUL.

În urmă cu doar câteva zile, ministrul de Finante, Florin Cîțu arunca o „bombă“ și anunța că, dacă amendamentul PSD va trece de Parlament, atunci pensionarii și copiii vor trebui sa dea banii înapoi, amintește ANTENA3. „Am crescut pensiile şi au fost deja plătite şi pensiile si alocaţiile cu cea mai mare sumă pe care am văzut-o la pensii şi să ştie toată lumea. În aceste amendamente nu există surse de finanţare.

O acțiune care nu are niciun sens în acest moment, nu are niciun sens pentru că deja pensiile au fost crescute. Apar tot felul de alte probleme. S-ar putea ca trecerea acestei legi să îi facă pe oameni să dea banii înapoi, sunt tot felul de nebunii legislative”, a declarat Florin Cîțu.

Intrarea în plată a pensiilor majorate cu 40%, dar şi a altor cheltuieli care nu au susţinere bugetară, ar putea duce la un deficit bugetar de 11%, a declarat, joi, Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţional a României (BNR), potrivit AGERPRES. „Ne jucăm cu focul şi acum deja iese fum. Cred că începe să se vadă flacăra focului şi cred că începem să ne ardem puţin la degete şi mă refer aici la subiectul deficitului public.

Spun asta pentru că simt că este de datoria mea să spun, pentru că mandatul meu îmi permite, îmi oferă şi chiar îmi cere să fiu independent şi, până la urmă, să apăr stabilitatea pieţelor financiare. Eu cred, sincer, că deficitul este elefantul din camera cu porţelanuri în această perioadă. Intrarea în plată a pensiilor crescute cu 40%, dar şi alte cheltuieli care nu au susţinere bugetară, ar putea duce la un deficit bugetar de 11%”, a avertizat Popa. 

UNIVERSUL remarcă faptul că oficialul BNR a subliniat, totodată, că, deşi deficitul bugetar a crescut în toate ţările, diferenţa faţă de România este că acestea nu s-au angajat la cheltuieli permanente, repetate an de an.


Comentarii

pop Trebuie trimisi acasa si la gunoi cum au patit pntistii. Mincinosii spuneau ca sunt bani si ca vor respecta legea, acum s-au sucit , se vede ca nu au cuvant si ca nu au muncit in viata lor nimic , au trait ca niste paraziti si asa vor si in continuare.

26 septembrie 2020 7:41

Muie antena 3 Daca scriu jegurile lui Voiculescu securistul turnator de la Jurnalul National e clar ca e minciuna si manipulare. ...nu puneti botul la scriu slugile securistului turnator Voiculescu

25 septembrie 2020 22:02

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.