Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Uniunea Europeană refuză să-l recunoască pe Aleksandr Lukașenko președinte al Belarus, invocând “lipsa de legitimitate democratică”, a anunțat joi șeful diplomației europene, Josep Borrell, citat de news.ro.

“Alegerile din 9 august nu au fost nici libere, nici echitabile… UE nu recunoaște rezultatele falsificate ale scrutinului și, în consecință, așa-zisa «prestare a jurământului» din 23 septembrie și noul mandat pe care și-l reclamă Lukașenko nu au nicio legitimitate democratică”, a subliniat Borrell într-un comunicat.

Așa cum s-a anunțat, în ciuda manifestațiilor masive contestând valabilitatea rezultatelor scrutinului de la 9 august, Lukașenko a depus miercuri jurământul de nou președinte al Belarus, în cadrul unei ceremonii secrete și bine păzite.

Anunțul oficial referitor la acest eveniment a provocat din nou o uriașă manifestație de protest la Minsk, reprimată de forțele de ordine cu o violență rar întâlnită, cu tunuri cu apă și zeci de noi arestări.

“Reafirmăm”, a spus Josep Borrell în comunicatul său de joi, “că așteptăm din partea autorităților din Belarus să se abțină de la represiuni și violenţe suplimentare împotriva poporului belarus și să-i elibereze imediat și necondiționat pe toți cei care au fost arestați”. “Prestarea jurământului”, a mai spus el, “contrazice direct voința unei largi părți a populației Belarus – exprimată cu prilejul a numeroase manifestații – și agravează criza politică din această țară… Dată fiind situația actuală, Uniunea își reexaminează relațiile cu Belarus”, a conchis șeful diplomației europene.

Integral pe Realitatea.netComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.