Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Tradiţionalul pelerinaj de 14 octombrie la moaştele Sfintei Parascheva de la Iaşi are loc anul acesta în condiţii speciale, din cauza pandemiei de coronavirus. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei anunţă măsuri stricte pentru procesiunile ce vor avea loc în capitala Moldovei.

Pelerinajul care până acum aduna anual în jur de 300.000 de credincioşi din întreaga ţara va avea în acest an o durată strictă de desfăşurare, de pe 8 octombrie până pe 15 octombrie, scrie Ziarul de Iaşi.

Este pentru prima data când ierarhii BOR decid cu exactitate durata ceremoniilor, de regulă durata lor depinzând de numărul de pelerini veniţi la Iaşi.

Procesiunea „Calea Sfinţilor“ nu va mai avea loc în acest an

O altă decizie în premieră luată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei este să nu mai organizeze anul acesta procesiunea „Calea Sfinţilor“. Manifestarea aduna de regulă circa 10.000 de oameni care urmau un sobor de preoţi ce purtau racla cu moaştele Sfintei Parascheva şi ale altor sfinţi invitaţi, pe străzile din Iaşi.

„Momentul tradiţional «Calea Sfinţilor» va avea o altă desfăşurare întrucât nu este permisă prezenţa mulţimilor de credincioşi. Racla cu sfintele moaşte va fi purtată de o maşină în procesiune pe străzile mai importante din toate cartierele oraşului. Credincioşii din Iaşi vor putea astfel să privească şi de la nivelul ferestrelor şi al balcoanelor acest «pelerinaj» deosebit al Sfintei Cuvioase Parascheva“, au precizat reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, potrivit sursei citate.

Pelerinii vor primi măşti de la voluntari

Noutăţi şi în ceea ce priveşte organizarea propriu-zisă a pelerinajului la moaştele Ocrotitoarei Moldovei. Organizatorii spun că va exista un culoar de acces către racla Cuvioasei Parasheva, astfel încât să se asigure păstrarea distanţării fizice. După ce credincioşii se vor închina la moaşte, vor trece apoi printr-un culoar separat şi vor fi îndrumaţi către ieşirea din zona Ansamblului Mitropolitan.

În anii precedenţi, pelerinii obişnuiau să staţioneze în curtea Mitropoliei ascultând slujba, luând agheasmă sau făcând cumpărături la tarabele cu obiecte religioase din interiorul ansamblului de cult.

Tradiţionalul târg din curtea Mitropoliei a fost însă amânat la această ediţie, desfăşurată în condiţii fără precedent din cauza pandemiei.

Organizaţorii au anunâat de asemenea că pelerinii vor primi măşti oferite de voluntari la intrarea pe culoarul de acces către moaşte, dar şi pe parcursul rândului. De asemenea, întregul parcurs va fi amenajat cu dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini şi covoraşe dezinfectate.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.