Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Alegerile parlamentare care ar urma, teoretic, să aibă loc, pe data de 6 decembrie, vin cu surprize mari pe listele PSD. Dispar de pe aceste liste senatori și deputați criticați, în ultimi trei ani, în timpul mișcărilor de stradă de tip #rezist, cum ar fi fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, fostul ministru al Internelor, Carmen Dan, sau senatorul Șerban Nicolae.

Semioficial, numele acestora nu se vor mai regăsi pe listele organizațiilor județene pe care au candidat la alegerile din 2016, întrucât listele vor fi, de această dată, mai “scurte”, având în vedere scorul mult mai mic preconizat a fi obținut, față de alegerile precedente.

Senatorul Șerban Nicolae, spre exemplu, nu s-ar mai regăsi pe lista candidaților PSD decisă de organizația de București, susțin surse citate de  JURNALUL NAȚIONAL. În schimb, se va regăsi pe această listă fostul primar general al Capitalei, Gabriela Firea, așa cum deja a confirmat chiar președintele Marcel Ciolacu. Gabriela Firea s-a aflat, începând cu 2018, în relații deloc agreabile cu fosta conducere a PSD, reprezentată de Liviu Dragnea.

Nici Viorica Dăncilă nu a prins niciun loc pe lista candidaţilor pentru Camera Deputaţilor la Teleorman, în timp ce senatoarea Carmen Dan n-a prins loc eligibil, constată ADEVĂRUL. Comitetul Executiv Judeţean al PSD Teleorman a stabilit listele pentru Senat şi Camera Deputaţilor. Lista de Senat va fi deschisă de Dănuţ Cristescu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean, în timp ce Carmen Dan va fi pe poziţia a doua.

O apropiată a lui Liviu Dragnea. Carmen Dan a fost, în ultimii  trei ani, una dintre țintele predilecte ale mișcărilor de stradă de tip #rezist, adversitatea față de ea luând amploare după protestul care a avut loc în Piața Victoriei, în data de 10 august 2018.

Un alt nume greu care nu va mai face parte din lista PSD pentru Camera Deputaților, spun sursele citate, este cel al fostului ministru al Justiției, Florin Iordache, anunță NAȚIONAL. Iordache este autorul celebrei OUG 13/2017, prin care s-a încercat, fără succes, punerea în acord a mai multor articole din Codul penal și din Codul de procedură penală cu deciziile anterioare ale Curții Constituționale.
 
După emiterea Ordonanței, au demarat practic mișcările de stradă anti-PSD, Iordache demisionând din Guvern. Ulterior, el a condus Comisia care a lucrat la Legile Justiției, prin care a fost înființată Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Surse din PSD arată că Iordache nu s-ar afla în grațiile secretarului general Paul Stănescu, acesta din urmă acuzându-l pe deputat că i-a fost mult prea apropiat lui Liviu Dragnea. Dar, susține DIGI24, deși nu va mai fi pe listele PSD, Florin Iordache ar putea fi recompensat cu o funcție în Consiliul Legislativ.

Comunicatorii PSD se folosesc de știrea potrivit căreia Florin Iordache și Eugen Nicolicea nu mai ajung pe listele partidului pentru a promova PSD pe rețelele de socializare. Informația a fost lansată tot de PSD, pe surse, transmite AKTUAL24. Litere.net, o pagină de Facebook folosită de propagandiștii PSD pentru a promova contra cost, dar neasumat, anumite mesaje pe rețeaua de socializare, a alocat sume importante pentru a promova faptul că PSD îi elimină de pe liste pe Florin Iordache, Eugen Nicolicea și Carmen Dan.

PSD controlează mai multe astfel de pagini pe Facebook prin care promovează știri de pe alte site-uri, alocând sume importante, pentru a-și crea o imagine favorabilă, precizează UNIVERSUL.

Pe de altă parte, medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, şi-a anunțat, joi seara, candidatura pe listele PSD la alegerile parlamentare, potrivit COTIDIANUL. Marcel Ciolacu a confirmat că Alexandru Rafila s-a alăturat echipei de candidaţi ai PSD la alegerile parlamentare. Liderul social-democraţilor a precizat că este nevoie de specialişti în Parlament care să facă legislaţie în luptă cu pandemia de coronavirus. Rafila va deschide lista PSD la Camera Deputaţilor în Bucureşti.

„Îi mulţumesc domnului preşedinte Ciolacu pentru încredere. A fost un pas dificil pentru mine, recunosc, dar având o carieră administrativă în spate, am considerat că pot să ajut această ţară, împreună cu alte colegi, încât să putem să avem o legislaţie în domeniul sănătăţii care să facă posibil un deziderat pe care noi nu l-am atins: accesul la servicii de sănătate”, a spus Alexandru Rafila.

Întrebat dacă există vreun conflict cu faptul că va fi în PSD şi reprezentat al României la OMS, Rafila, citat de ROMÂNIA LIBERĂ, a răspuns: „Eu am avut două mandate. Am avut un mandat de membru în biroul OMS pentru Europa. Mandatul a fost 2014-2017. În momentul de faţă sunt membru în comitetul executiv al OMS din partea României şi se va termina în mai anul viitor.

Este adevărat că alte ţări sunt reprezentate în comitetul executiv de miniştrii Sănătăţii, dar lucrurile acestea se întâmplă pentru persoane din alte zone. În Europa pot fi oameni care cunosc foarte bine administraţia publică. Nu are nicio legătură privind apartenenţa la un partid politic. Deci nu e niciun conflict. Sigur dacă doreşte ministrul Sănătăţii să reprezinte, se poate”.

ADEVĂRUL remarcă următorul aspect: când în România se înregistrau 1.000 de cazuri de noi infectări cu coronavirus zilnic, Alexandru Rafila a refuzat oferta lui Victor Ponta de a candida pe lista parlamentarilor Pro România, afirmând că expertiza sa e mai utilă în zona sănătăţii publice. La 4.000 de cazuri, desigur, expertiza sa e mai utilă în Parlament, acolo unde partidul pe care îl va reprezenta are şanse imense să ajungă în Opoziţie.

Deci expertiza domnului Rafila va însemna, cel mult, o semnătură pusă pe un proiect de lege trântit de o majoritate galbenă. Pentru refuzul de a o încurca pe Gabriela Firea în cursa pentru Primăria Capitalei, Alexandru Rafila şi-a primit răsplata: un loc eligibil la alegerile parlamentare. E o relaţie clasică bazată pe interes, gândită să producă efecte şi pe viitor. Spre exemplu, prin apropierea de Alexandru Rafila, PSD dobândeşte exact ceea ce caută cu dispera după epoca Dragnea: credibilitatea.


Comentarii

Nu pot să stabilească parlamentarii PSD ziua în care va avea loc scrutinul, pentru că ei sunt implicați, au interes direct în asta. „Ăsta este un argument foarte logic și foarte puternic!”. In cazul în care PNL va câștiga alegerile, îi va fi greu să guverneze pentru că „această Curte Constituțională va lucra în continuare în favoarea PSD”. este aceeași poveste repetată cu imunitatea parlamentară – unde hotărăsc parlamentarii dacă unul dintre ei va merge pe calea justiției, sau nu. Poate că o să câștige alegerile PNL-ul acum și o să facă alianță cu USR, cu PMP... Da, dar această Curte Constituțională va lucra în continuare - indiferent de rezultatul alegerilor -, va lucra în favoarea PSD.

17 octombrie 2020 9:34

Muie postacului PSD-IST Nichita Care loiali boule de postac Psd-ist Nichita, acolo au fost numai slugile lui Dragnea,,aia pt tine sunt loiali,,f.m.m

16 octombrie 2020 15:24

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.