Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Poeta americană Louise Glück, laureata din acest an a Premiului Nobel pentru Literatură, are origini bihorene, bunicii ei materni, Henrik Glück și Theresa Moskovitz, fiind evrei maghiari care au trăit în Valea lui Mihai şi au emigrat în America în anii 1900, împreună cu cei 6 copii, scrie eBihoreanul.ro.

Premiul Nobel pentru Literatură din 2020 i-a fost acordat Louise Gluck „pentru vocea ei poetică inconfundabilă care, cu o frumusețe austeră, face ca existența individuală să fie universală”, după cum a anunțat Academia Suedeză din Stockholm. Ea a devenit primul scriitor american care a câștigat premiul Nobel pentru literatură în 27 de ani.

Strămoșii Louisei Glück erau evrei ultraortodocși, profund religioși, şi au avut un rol important în comunitatea locală. Potrivit site-ului comunităţii evreilor maghiari, szombat.org, bunicul poetei, Henrik Glück, se ocupa de comerţul cu material lemnos şi avea un magazin în Valea lui Mihai, „Feldmann și Glück”, iar unul dintre străbunicii ei s-a numit tot Henrik Glück şi ar fi luptat ca soldat în Revoluţia maghiară din 1848.

Integral pe UniversulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.