Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

În goana după câteva voturi în plus, PSD, în general, și președintele partidului Marcel Ciolacu în special, luptă la baionetă cu Guvernul Orban și președintele Klaus Iohannis pentru a amâna alegerile parlamentare, programate pe 6 decembrie. CCR a oferit putere Parlamentului - dominat de PSD - să stabilească data alegerilor legislative, însă Guvernul Orban are un as în mânecă: ordonanţa de urgenţă.

În acest moment, e în vigoare hotărârea de Guvern prin care data alegerilor parlamentare a fost stabilită pentru 6 decembrie, aşa cum îşi doresc preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban, anunță AGERPRES. Curtea Constituţională (CCR) a decis că Parlamentul trebuie să fixeze data alegerilor parlamentare, nu Guvernul, aşa cum s-a întâmplat în ultmii 30 de ani. CCR e dominată de o majoritate PSD. Parlamentul e la rândul său controlat încă de PSD, iar legea care a transferat puterea de la Guvern la Parlament a fost iniţiată tot de social-democraţi.

În public, PSD şi PNL se luptă din vorbe în privința datei la care va fi organizat scrutinul parlamentar. Iar după decizia CCR privind dreptul de organizare a alegerilor din 6 decembrie, Marcel Ciolacu a avut prima ieșire publică pe acest subiect. Liderul PSD a dat de înțeles că și-ar dori amânarea scrutinului, însă nu are curaj să o spună cu voce tare, astfel că se ascunde în spatele vorbelor atent meșteșugite, constată GÂNDUL. Preşedintele Camerei Deputaţilor atacă Guvernul Orban, despre care spune că „a scăpat total pandemia de sub control. La 4.000 de infectări pe zi este exclus să ne gândim la organizarea de alegeri”.

Și, atunci, va face PSD totul pentru amânarea alegerilor până în primăvara anului viitor? Marcel Ciolacu nu mai are un răspuns la fel de categoric. „Luni, deja legea în ceea ce priveşte data alegerilor poate fi promovată în Parlament. (…) După 4.000 de infectări mi se pare normal să stăm un pic de vorbă, în primul rând, cu Guvernul, cel care organizează alegerile, să ne prezinte un plan. (…) Proiectul de act normativ este deja depus de un coleg neafiliat şi o să îl luăm în discuţii în comisii. Prima Cameră sesizată este Senatul, dar concomitent eu aş invita, în primul şi primul rând, Guvernul să ne explice”, a declarat Marcel Ciolacu, citat de COTIDIANUL.

Mai sunt câteva săptămâni până la organizarea alegerilor parlamentare, iar numărul cazurilor de coronavirus crește alarmant de la o zi la alta. În acest context, precizează EVENIMENTUL ZILEI, este nevoie de intervenția lui Alexandru Rafila, proaspăt intrat în PSD, pentru clarifica situația. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că joi va avea o discuţie și cu medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pentru a înţelege mai bine care este situaţia sanitară în ţară şi dacă se pot face alegeri în siguranţă.

De cealaltă parte, șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a declarat, citat de CAPITAL, că tot calendarul aferent organizării alegerilor parlamentare pentru data de 6 decembrie este în vigoare, iar Executivul va decide căile de urmat după ce va analiza motivarea Curţii Constituţionale, în care se arată că Legislativul are deplina competenţă de a stabili data scrutinului printr-o lege ordinară sau organică.

Ca de obicei, cu fundul în două luntrii, președintele UDMR Kelemen Hunor a declarat, pentru EUROPA LIBERĂ, că președintele Klaus Iohannis ar trebui să cheme partidele la consultări pentru a discuta despre data alegerilor parlamentare. Poziția liderului UDMR, care l-a atacat foarte dur pe președinte în urma unor declarații despre Marcel Ciolacu și Ungaria, este extrem de complicată - vrea alegeri pe 6 decembrie, dar e de acord și ca Parlamentul s-o stabilească.

În realitate, PNL şi PSD s-au înţeles ca data scrutinului să rămână 6 decembrie, cu condiţia ca pandemia să nu capete proporţii apocaliptice, susţin surse politice din ambele tabere, citate de ADEVĂRUL. „Atât data alegerilor locale cât şi data alegerilor parlamentare au fost negociate de Orban şi Ciolacu. Listele cu candidaţi sunt aproape gata, peste mai puţin de o lună începe campania. Nu are nimeni niciun interes să mai aştepte primăvara.

Sigur, dacă sistemul medical va intra în colaps şi Iohannis va fi obligat să decreteze stare de urgenţă, atunci se vor amâna, dar nu cred că vom ajunge chiar în acest scenariu apocaliptic”, susţine unul dintre vicepreşedinţii PSD pentru ADEVĂRUL. Potrivit Constituţiei, în cazul în care România va intra din nou în stare de urgenţă, aşa cum s-a întâmplat în primăvară, mandatul Parlamentului va fi prelungit automat până la reintrarea în normalitate.

Şi liberalii cred că pandemia e singurul adversar care poate amâna alegerile. „Legal vorbind, orice lege dată de PSD poate fi anulată prin OUG. Problema noastră e virusul nenorocit. Sperăm că numărul zilnic de îmbolnăviri va coborî sub 3.000 de cazuri. Sigur că ne dorim alegeri, pentru că această situaţie în care noi avem Guvernul, dar PSD are majoritate în Parlament nu mai poate continua”, susţine unul dintre vicepreşedinţii PNL.

Dar, partidele sunt deja în campanie electorală, așa că până în decembrie, PSD va acuza PNL că pune viaţa oamenilor în pericol prin încăpăţânarea de a organiza alegeri, iar PNL va acuza PSD că nu renunţă sub nicio formă la privilegii.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia:  Credeți că alegerile parlamentare ar trebui amânate?


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.