Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

CCR a oferit putere Parlamentului - dominat de PSD - să stabilească data alegerilor legislative, însă Guvernul Orban are un as în mânecă: ordonanţa de urgenţă. Prin urmare, PNL şi PSD s-au înţeles ca data scrutinului să rămână 6 decembrie, cu condiţia ca pandemia să nu capete proporţii apocaliptice, susţin surse politice din ambele tabere. În public, PSD şi PNL se vor lupta din vorbe.

Curtea Constituţională (CCR) a decis că Parlamentul trebuie să fixeze data alegerilor parlamentare, nu Guvernul, aşa cum s-a întâmplat în ultmii 30 de ani. CCR e dominată de o majoritate PSD. Parlamentul e la rândul său controlat încă de PSD, iar legea care a transferat puterea de la Guvern la Parlament a fost iniţiată tot de social-democraţi. În ciuda ajutorului venit de la Curte, PSD e silit să înghită planul gândit de binomul Iohannis-PNL. De ce?

În acest moment, e în vigoare hotărârea de Guvern prin care data alegerilor parlamentare a fost stabilită pentru 6 decembrie, aşa cum îşi doresc preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban. CCR susţine că această hotărâre de Guvern îşi încetează efectele în momentul în care legea PSD - prin care Parlamentul primeşte puterea de a decide data scrutinului - intră în vigoare. Însă până la promulgare mai sunt câţiva paşi procedurali.


Integral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.