Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Cel mai mare pericol al anului 2021 ar fi să nu reușim să ieșim din recesiune. Cu PIB-ul e o poveste lungă, pentru că PIB-ul înseamnă milioane și milioane de calcule, care se fac greu, în toată lumea. Înainte de criza mondială din 2008, Consiliul de Administrație al Fed discuta dacă SUA se află sau nu în recesiune, și concluzia a fost că nu. Dar când au venit rezultatele oficiale, s-a constatat că SUA erau de o lună în recesiune. La fel s-a întâmplat și în timpul crizei din 1929-1933. Așa că problema e foarte sensibilă.

Al doilea mare pericol se referă la ratingul de țară. Trebuie neapărat să scăpăm de o degradare. Atunci când a decis să mențină ratingul, Standard & Poor’s a avut două motive, scrise negru pe alb în raport: România face parte din UE, astfel că e de așteptat să primească fonduri pentru stimularea economiei, și activitatea Băncii Naționale reprezintă un factor de garanție. Dar dacă aceste garanții vor fi dominate de alte ieșiri din ritm, s-ar putea să pierdem ce am obținut în 2020.

Suntem pe muchie de cuțit, trebuie să ne menținem cu indicatorii deasupra pericolelor de retrogradare. Al treilea pericol ar fi să vedem cum crește deficitul bugetar, care s-a dus spre 9-10%. Poate nu vom reveni la 3% dintr-o dată, poate că asta se va întâmpla după un an sau doi. Important este să mergem cu deficitul în jos, nu în sus. Al patrulea pericol: avem un deficit comercial mare. Trebuie să mai reducem din el, astfel încât ritmul importurilor să nu mai depășească în mod copios ritmul exporturilor. Să vedem și care sunt punctele forte ale economiei. Unu: inflația se înscrie pe un făgaș bun, a ajuns la un nivel la care nu ne mai facem de râs printre cele 27 de state membre.

Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

Muchia șișului Măi, dar boșorogul ăsta sclerozat și senil nu mai crapă odată? Madona cu coasa l-a uitat? Că de mai bine de 3 decenii, sperietoare ăsta ne tot agasează cu scenariile ălea finanțiste alarmate și alarmante, făcând gălăgie aiurea. Măi boșorogule, măi babornițule, mai pensionează-te-n pula calului și dispari de pe sticla teveului, că s-a cam săturat lumea de moaca ta speriată și confuză. Ia-l pe Ilici Iliescu de copite și duceți-vă amândoi unde a înțărcat Mutu iapa. Călătorie sprâncenată, hoiturilor!

18 octombrie 2020 5:36

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.