Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Călin Popescu Tăriceanu nu mai este președintele ALDE și a demisionat din partidul pe care îl conducea și pe care l-a fondat, pentru a putea candida pe listele electorale PRO România la alegerile parlamentare din 6 decembrie. Fostul premier al României conducea partidul din 2015, de când l-a înființat. Alături de el au demisionat din ALDE și colegii care vor să fie pe listele electorale pentru Senat și Camera Deputaților, anunță ROMÂNIA LIBERĂ.

 „Procedurile pentru organizarea alegerilor parlamentare în data de 6 decembrie prevăd ca termen de depunere a listelor la alegerile parlamentare data de 22 octombrie. Prevederile legale în cazul fuziunii a două partide obligă ALDE şi PRO România să candideze pe o listă comună, iar hotărârea Delegaţiei Permanente a ALDE de a aproba fuziunea cu PRO România implică obligaţia tuturor candidaţilor la alegerile parlamentare să candideze pe lista PRO România.

Acest lucru presupune asumarea inclusiv a calităţii de membru de partid PRO România.”, a anunțat ALDE într-un comunicat de presă citat de NEWS.RO. La scurt timp după aflarea demisiei sale, Tăriceanu a intrat în direct la ANTENA3, confirmând că toţi demisionarii din ALDE vor candida la alegerile parlamentare pentru Pro România.

„Toţi membrii ALDE care candidează la parlamentare vor fi membri Pro România pentru a putea candida. Pe 8 noiembrie vom avea Congresul ALDE prin care se va decide fuziunea, în aceeaşi zi va fi şi şedinţa Pro România şi după vom funcţiona ca un singur partid. ALDE va rămâne până se va pronunţa decizia definitivă a instanţei pe fuziune” a spus Tăriceanu, citat de ADEVĂRUL.

Acest gest fusese explicat într-un interviu acordat, încă de sâmbătă, în exclusivitate, pentru DCNEWS: „Legea electorală are niște constrângeri, nu ne permite să mergem pe o fuziune care este sub eticheta Pro România plus ALDE. Va trebui să mergem exclusiv pe lista unui partid și lista pe care vom merge la alegeri va fi lista Pro România. Acolo vor fi toți candidații. Și cei care provin din Pro România, și cei care provin din ALDE.

E foarte important ca alegătorii să știe asta, că atunci când pun ștampila pe Pro România, unii sunt de la ALDE, alții de la Pro România.” a spus Călin Popescu Tăriceanu. De ce s-a luat această decizie? ”Înainte de alegerile locale, când discutam forma de fuziune, ne-am pus această întrebare. Sub ce siglă vom funcționa mai departe? Și am convenit un lucru care este firesc. Partidul care va avea cel mai bun scor la alegerile locale va da sigla viitorului partid. Punct!” a mai explicat liderul ALDE, citat de JURNALUL NAȚIONAL.

PRO România și ALDE au parafat în 8 octombrie o înțelegere de fuziune prin absorbție, urmând ca Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu să deschidă listele pentru Camera Deputaților, respectiv Senat la formațiunea politică denumită PRO România Social-Liberal, amintește ROMÂNIA LIBERĂ.

Primele alegeri la care a participat ALDE au fost alegerile locale din 2016, clasându-se pe poziția a treia, după Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal, aminteșe DIGI24. În urma alegerilor parlamentare din același an, ALDE a reușit accederea în Legislativul român, obținând 29 de locuri (9 membri ai Senatului, 20 de membri ai Camerei Deputaților). După votul din 11 decembrie 2016, ALDE a format o coaliție de guvernare împreună cu Partidul Social Democrat.

La alegerile locale din 27 septembrie 2020, ALDE a obținut sub 3 la sută din voturi, iar PRO România puțin sub 5 la sută. Pentru a intra în Parlament, un partid trebuie să treacă pragul de 5%.


Comentarii

Un simplu cetatean In electoratul actual este atata lipsa de cultura politica si simt al decentei incat nu m-as mira ca acest pres politic numit Tariceanu sa aiba sustinatori .De fapt pe acest fenomen se bazeaza si el .

20 octombrie 2020 16:50

ciclop repetentul tariceanu 1 % si 5 muieri se agata de politica ca inecatul de pai, doar, doar mai prinde u loc in parlament , acest ticalos fost presedinte si prim ministru PNL are 0,00000000000000000000000 caracter, a trecut starda de la liberali si a ajuns direct psd-ist ,0,00000000000000000000000 caracter , se explica simplu : mama grecoaica ( sa nu te increzi in greci nici cand iti fac daruri) si a fost crescut de cel mai sinistru colaborator la securitate: dan amedeo lazarescu . Adoi bre din politica!!!, ai infectat pe unde ai trecut, nu te vor mai vota nici cele 4 foste muieri .

20 octombrie 2020 13:38

pop Kurva asta schimba partidele ca pe neveste..., cine dracu il mai voteaza?

20 octombrie 2020 7:08

v D-le Tariceanu, nu ma asteptam la asa ceva de la dvs. Parca sustineati ca sinteti Liberal (adevaratii liberali) iar acuma treceti la partidul lui Ponta. Nu stiu de desupturile ALDE, dar am vazut ca toti apropiatii dvs cu care apareati la tv au disparut. Curentele politice nu dispar, dar vad ca unii doresc sa ramina prin parlament sau alte functii de conducere o viata intreaga si nu apar tineri adepti ai unor doctrine politice, in marea majoritate ale partidelor. Parca in cartea lor de munca apar numai functii politice sau de sefi ai unor institutii ale statului.

19 octombrie 2020 23:00

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.