Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Anual, România pierde 6,6 miliarde de euro din neîncasarea unor venituri reprezentând taxa pe valoarea adăugată (TVA), ceea ce înseamnă aproape 5% din frauda cu TVA de la nivelul UE. Chiar dacă în anumite state dispar mai mulți bani, în cifră absolută, precum Italia (35,4 miliarde de euro) sau Germania (22 miliarde de euro), țara noastră are cel mai mare deficit de încasare a TVA la nivel național, 33,4% din veniturile din această taxă preconizate nefiind încasate în 2019, conform unui document de la Ministerul Finanțelor, semnat de secretarul de stat Gyorgy Attila. Sub noi se situează Grecia (30,1%) și Lituania (25,9%)., Cele mai mici deficite erau în Suedia (0,7%), Croaţia (3,5%) şi Finlanda (3,6%.). În perioada 2014-2018, se arată în documentul amintit, frauda cu TVA de la noi s-a situat la aproape 35 miliarde de euro, adică de șapte ori cât costă cea mai scumpă autostradă aflată plan, Iași-Târgu Mureș.

Referitor la creșterea eficienței colectării impozitelor și taxelor, studiile efectuale de serviciile Comisiei Europene sau la comanda acesteia arată situația aproape catastrofală în care se află România din punctul de vedere al discrepanței dintre sumele aferente TVA de colectat și efectiv încasat (TVA gap). La o medie a statelor membre în 2011 de 2,1% din PIB, România apare fruntașă în mod detașat cu 7,9%. În 2015, la o medie UE27 de 10,8% raportat la TVA de colectat, România conducea cu 37,18%, a doua clasată, Slovacia, fiind la 7,8 puncte procentuale depărtare.

Integral pe CotidianulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.