Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

O femeie văduvă în vârstă de 76 de ani, care trăieşte singură într-un cătun din comuna Ceru Băcăinţi, judeţul Alba, are o pensie de doar 15 lei, semnalează Adevărul.

Jurj Fica, sau ”Tanti Fica”, locuieşte singură în cătunul Fântânele, la aproape 10 kilometri de centrul comunei cu doar 230 de locuitori. Pe timpul verii, mai are un vecin care stă cu animalele în zona, dar iarnă este singură în vârful de culme din Apuseni.

15 lei, pensie de urmaş

Soţul i-a murit în urmă cu şapte ani, nu are copii şi nici nepoţi care să îi care o găleată de apă ori să îi dea măcar un telefon. De la soţul care avea o pensie de 30 de lei, văduvei i-a rămas jumătate din această suma, pensie de urmaş. Adică 15 lei. Accesul dificil în zonă face că nici poştaşul să nu urce în fiecare luna pentru a-i duce pensia…

Ca să ajungi la locuinţa bătrânei ai de urcat circa o jumătate de oră. Asta după ce în prealabil ai ajuns la baza dealului cu o maşină de teren.
În cătunul Fântânele mai trăiesc doar patru persoane, dar casele sunt la distanţă mare unele de altele.

O vacă, un cal şi câteva găini sunt singurul sprijin pe care îl are tanti Fica.


Sprijin pentru tanti Fica

Un tânăr care i-a aflat povestea s-a încumetat să meargă până acolo, iar apoi a făcut un grup de sprijin pe internet. Tanti Fica are nevoie urgentă de alimente de baza (ulei, făină, zahăr), de o sobă nouă şi de plata facturilor pentru curent electric şi telefonul mobil.

Comuna Ceru Băcăinţi este situată pe versanţii sudici ai Munţilor Apuseni, într-un cadru natural spectaculos şi are în componenţă 10 sate şi cătune. Zona s-a depopulat masiv în ultimii 20 de ani din cauza lipsei locurilor de muncă şi poluării, tinerii migrând spre Cugir, Alba Iulia sau Orăştie.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.