Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Absența unui singur senator PSD de la întrunirea Biroului Permanent nu a permis desfășurarea ședinței conducerii forului legislativ, motiv pentru care legea care amână data alegerilor parlamentare nu a putut intra în procedura parlamentară de reexaminare.

Biroul permanent al Camerei Deputaților a luat luni act, ieri, de demisia deputatului Dragoș Bârlădeanu de la Grupul parlamentar PSD, anunță GÂNDUL. Bârlădeanu va continua în Parlament în scurta perioadă rămasă ca neafiliat. Acesta a demisionat deoarece nu mai este pe liste pentru un nou mandat. Deputatul Dragoș-Petruț Bârlădeanu a informat luni Biroul permanent al Camerei Deputaților că din 22 octombrie nu va mai activa în grupul deputaților PSD, ci va fi neafiliat, deoarece a demisionat din formațiunea politică.

Fostul vicepreședinte al CJ Vrancea timp de două mandate, între 2008 și 2016, Bârlădeanu a fost ales pe listele PSD pentru un mandat de deputat de Vrancea, la alegerile din 2016. În ultima perioadă, scrie ADEVĂRUL, a trăit într-un con obscur și acum nu se mai regăsește pe liste pentru un nou mandat de parlamentar.

La Senat, tot o „defectare“ din PSD a făcut ca partidul să piardă majoritatea în Biroul permanent al Senatului, a anunțat Sorin Grindeanu, prim-vicepreședinte al social-democraților. Fostul premier, citat de DIGI24, spune că s-a ajuns în această situație din pricina unui coleg de partid, senator de Tulcea (Ion Ganea, n.r.), care s-a „ascuns” în ultimele zile, refuzând să mai răspundă la telefoanele primite.

Dincolo de problemele interne, contează că PSD a rămas fără majoritatea în Biroul permanent al Senatului, iar asta are consecințe, după cum explică Sorin Grindeanu. În primul rând, astfel se explică de ce Biroul permanent al Senatului nu s-a putut reuni pentru a pune pe ordinea de zi proiectul de lege privind alegerile parlamentare, retrimis de preşedintele Klaus Iohannis în Parlament la reexaminare.

Comisia de administraţie din Senat, controlată politic de PSD, a dat aviz pozitiv pe proiectul de lege depus de Adrian Dohataru, iniţiativă care prevede organizarea alegerilor parlamentare pe 14 martie 2021. Majoritatea senatorilor din Comisia de administraţie a decis avizarea pozitivă a proiectului care propune organizarea parlamentarelor în primăvară, în prezent fiind stabilită ca zi pentru legislative 6 decembrie, amintește ADEVĂRUL.

De altfel, Biroul Permanent al Senatului ar fi trebuit să trimită comisiilor pentru dezbatere proiectul de lege privind stabilirea datei alegerilor de către Parlament, retrimis legislativului săptămâna trecută de Klaus Iohannis. Însă la şedinţa Biroului Permanent al Senatului nu a fost cvorum, aleşii PNL şi USR nefiind prezenţi, iar din rândurile PSD lipsind un membru. Aşadar, nu s-a putut lua o decizie privind proiectul de lege.

Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, joi, citat de UNIVERSUL, că România nu e pregătită să intre în campanie electorală în două săptămâni, în contextul creşterii zilnice a numărului de infectări cu noul coronavirus.  În 15 octombrie, Marcel Ciolacu a declarat că atributul organizării alegerilor revine Guvernului şi mai nou şi preşedintelui Klaus Iohannis care vrea acest scrutin pe 6 decembrie, pentru a avea un Parlament legitim.

Însă, culmea, tocmai un nou lider din domeniu sanitar de la PSD dă peste cap retorica PSD și susține că s-ar putea organiza alegerile, constată NEWS.RO. Medicul Alexandru Rafila, candidat pentru un mandat în Camera Deputaţilor din partea PSD la alegerile din 6 decembrie, consideră că la nivelul de infectare cu virusul SARS-CoV-2 pe care România îl înregistrează în prezent este posibilă organizarea alegerilor parlamentare, turul de scrutin neaducând „riscuri suplimentare faţă de o activitate obişnuită“.

”Dacă discutăm de datele de acum da, s-ar putea organiza alegerile, pentru că alegerile propriu zise, deci procesul de votare nu este neapărat un proces care să ducă la riscuri suplimentare, să spunem,  faţă de o activitate obişnuită, cotidiană, nu asta este problema”, a afirmat Alexandru Rafila, marţi seară, într-o emisiune la TVR.

România pare a se adânci în criza politică, în contextul în care social-democraţii vor amânarea scrutinului legislativ, notează jurnalistul Paul Cozighian, într-un articol publicat în cotidianul Le Figaro și citat de JURNALUL NAȚIONAL. „După rezultatele bune înregistrate de forţele politice de dreapta în alegerile locale de luna trecută, adversarii lor, social-democraţii din PSD, încearcă să modifice regulile jocului democratic, cu mai puţin de 45 de zile înaintea alegerilor legislative, programate pe 6 decembrie.

Încă majoritari în ambele camere parlamentare, dar poziţionaţi în mod nefavorabil în sondaje, aceştia din urmă încearcă să câştige timp, prin votarea unei legi care să permită Parlamentului, şi să nu mai permită Guvernului, să stabilească data legislativelor. O manevră care ar avea binecuvântarea Curţii Constituţionale, o instituţie în care numirile sunt în resortul exclusiv al politicienilor şi care este condusă în acest moment de un fost preşedinte PSD al Camerei Deputaţilor, Valer Dorneanu", subliniază jurnalistul.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.