Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

În ultima lună înainte de alegerile parlamentare au apărut și obișnuitele sondaje de opinie. Conform cifrelor date publicității, în toate acestea, PNL se menține la distanță pe primul loc în preferințele votanților. Apar însă și surprize, iar cea mai marea dintre ele vine din procentele pe care le-ar obține partidele de pe locurile doi și trei, respectiv PSD și USR PLUS. Cele două partide se află la mică distanță între preferințele electoratului.

Cel mai recent sondaj IMAS, publicat cu doar o lună înainte de alegeri, procentele principalelor partide din România nu vin cu mari surprize, constată REALITATEA. Pe locul 1, la distanță, se plasează Partidul Național Liberal, urmat de PSD și USR, partide care sunt practic umăr la umăr.
 
Partidul Național Liberal ar înregistra 32,6% dintre voturi, conform sondajului realizat de IMAS, dacă alegerile ar avea loc acum. Partidul Social Democrat a ajuns la cota de 21,7%, în timp ce USR Plus este cotat cu 20,4% în opțiunile alegătorilor. PRO România este cotat cu 8,9%, iar UDMR cu 5,1%. Restul partidelor sunt clasate sub pragul electoral de 5%. PMP are în sondajul IMAS 4,8%, iar ALDE 2,5%.

Astfel, conform IMAS, PNL ar cunoaște o scădere în preferințele electoratului, de la 34,7% în septembrie, la 32,6% la finalul lunii octombrie, în timp ce PSD ar primi 21,7% din voturi, în condițiile în care la alegerile locale, social-democrații au avut un scor de 30%. USR-PLUS, care în 27 septembrie a adunat, la nivel național, un scor de 6,7%, este creditat cu 20,4%, ceea ce, susține JURNALUL NAȚIONAL, ar da peste cap rezultatul alegerilor locale din 27 septembrie.

Pe de altă parte, ultimul sondaj al BCS, realizat la comanda PMP, sbiliază GÂNDUL, arată că acest partid ar reuși să intre în parlament. Potrivit sondajului BCS, PNL e pe primul loc cu 32,2%, în timp ce pe locul al doilea este PSD cu o intenţie de vot de 28,6%. Ultimul loc de pe podium este ocupat de USR-PLUS, cu o intenţie de vot de 17,6%, în timp ce PMP ar reuşi să strângă 7,4%. Potrivit sondajului, singurul partid care ar mai trece pragul pentru Parlament ar fi Pro România, formaţiune care s-ar bucura de o intenţie de vot de 5,2. UDMR este la limită, cu o intenţie de vot de 4,8%.

Copreședintele Alianței USR-PLUS, Dan Barna susține că USR PLUS va obține mai mult decât prezintă prezintă ambele sondaje și se situează la egalitate cu PSD . Acesta a afirmat, la DIGI24, într-un sondaj intern USR-PLUS, formațiunea a obținut 23%, PSD 23% iar PNL 30%. „Da, este un sondaj intern pe care l-am realizat în ultimele zile.

Așa arată cifrele la momentul acesta, dar obiectivul nostru este să avem o prezență cât mai consistentă, pentru că – asta o spune sondajul despre care vorbim – la întrebarea «Cine credeți că poate să facă reformă în România?», 72% din respondenți spun că USR-PLUS. Într-adevăr, spun că este nevoie de o coaliție, că nu suntem suficient de experimentați în administrație. Apare și această realitate”, a mai spus copreședintele Alianței.

Din aceste sondaje rezultă că USR PLUS va arbitra formarea noului guvern, posibil cu condiţii foarte dure şi greu de acceptat. Dar o variantă de construire a unei majorităţi parlamentare, alta decât PNL-USR PLUS, nu pare să existe în acest moment, constată ADEVĂRUL. PNL va intra în parlament cu un scor de 30-34%. Nu va reuşi un scor mai mare, pentru că decontează greşeli majore în ultimul an de guvernare.

USR PLUS va obţine, probabil, 20-22% din voturi. Scorul de la locale se poate explica prin aceea că partidul a avut candidaţi în doar 65% din localităţi. Profitând şi de erorile guvernării PNL, la care nu a fost parte, USR PLUS va reedita scorul de la europarlamentare, bazinul sau de votanţi din oraşele mari i-a rămas credincios.

PSD, după toate sondajele ar obţine 23-25% din voturi. PSD plăteşte acum din greu epoca Dragnea, culminând cu epoca Dăncilă. În ciuda eliminării unor „vedete” ale regimului Dragnea, PSD nu are o echipă coerentă de oameni capabili să conducă ţară. Cum Pro România nu emite pretenţii la guvernare, nu se înţelege cu PSD, se pregăteşte pentru episodul electoral 2024, iar pentru UDMR şi PMP există riscul să nu facă nici măcar pragul electoral, vom avea un parlament, posibil cu următoare structură: PNL 32-34%, PSD 23-25%, USR PLUS 20-22%, Pro România 6-8%, UDMR 5-6%, PMP 5-6%.

Rezultă de aici, constată ADEVĂRUL, că o alianţă de dreapta, fără USR PLUS, nu are nicio şansă. PNL-PMP-UDMR ar avea 42-46%, insuficient pentru un guvern stabil. Nu mai punem la socoteală că UDMR are mereu pretenţii exagerate şi este instabil când i se cere să intre la guvernare. Riscul de a fi demis prin moţiune de cenzură este foarte mare. Pe de altă parte, un guvern minoritar, PNL, aşa cum este acum, nu are şanse să treacă de votul parlamentului. Sau dacă trece, pentru că parlamentarii proaspăt aleşi nu vor alegeri anticipate, ar fi demis prin moţiune de cenzură la prima ceartă mai serioasă.Dar o variantă de construire a unei majorităţi parlamentare, alta decât PNL-USR PLUS, nu pare să existe în acest moment.

Așa că singura variantă care răspunde artimetic pentru majoritatea parlamentară este PNL-USR PLUS-PMP, cu un scor 57-62%. Dacă intră şi UDMR în acest joc, majoritatea ar fi şi mai largă. Aici apar problemele, fiecare partid sau alianță are propriile sale condiții. Dar o variantă de construire a unei majorităţi parlamentare, alta decât PNL-USR PLUS, nu pare să existe în acest moment.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să răspundeți la următoarea întrebare: Cu ce partid sau alianță electorală intenționați să votați la alegerile parlamentare?


Comentarii

Socotitorul Domunu' Popescu, sunteti ardelean? Nu! Deci, habar n-aveti de mentalitatea maghiarilor, iar desteptii de romani n-au dat niciodata o statistaica din care sa se vada clar ca daca romanii au participat la vot in proportie de exemplu 45% , atunci sigur ungurii au participat 65%. Asa ca UDMR va lua sub 5% numai daca TOTI ROMANII SE VOR DUCE LA VOT. Ceea ce nu se va intampla. Tineti cont ca scaderea demografica e MARE si la ROMANI, iar plecarea in strainatate a ROMANILOR este mai mare decat a UNGURILOR ( inclusiv in Ungaria unde romanii nu prea se inghesiue). In rest sunt povesti pentru cei ce nu cunosc doua lucruri: statistica matematica si mentalitatea ungurilor. Numai bine, banatene naturalizat.

3 noiembrie 2020 19:27

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.