Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Statul român cheltuiește sute de milioane de lei pentru restituirea imobilelor naționalizate, o procedură care trebuia încheiată încă încă din ianuarie 2016. Între timp, România a pierdut mai multe procese la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, implicând despăgubiri de 9 milioane de euro, și riscă în pluş şi infringementul, arată o analiză realizată de casa de avocatură Berechet Rusu Hiriţ.

Statul român a cheltuit 1,2 miliarde de lei pe aparatul administrativ central implicat în procesul de restituire a imobilelor naționalizate, în perioada 2013-2020, în ciuda faptului că procesul de retrocedare trebuia închis încă din 2016, conform legilor în vigoare. Mai mult, CEDO a pronunțat, numai în ultimii 2 ani, trei hotărâri împotriva României din această cauză, iar valoarea totală a despăgubirilor pe care statul trebuie să le plătească celor păgubiți depășește 9 milioane de euro, conform datelor deținute de BERECHET RUSU HIRIȚ, casă de avocatură cu o practică considerabilă în fața Curții Europene a Drepturilor Omului și specializare în retrocedări de proprietăți naționalizate.

Cea mai recentă hotărâre CEDO a fost publicată pe 17 noiembrie 2020 și obligă statul român să plătească proprietarilor din cauza Konya și alții împotriva României despăgubiri în valoare de 3.334.941 euro. Casa de avocatură BERECHET RUSU HIRIȚ a reprezentat unul dintre proprietarii despăgubiți în această cauză.

Integral pe CapitalComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.