Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Fostul primar al sectorului 1, Daniel Tudorache, a fost pus sub control judiciar după ce a plătit o cauţiune de un milion de euro.

Dan Tudoarche a fost audiat timp de 12 de procurorii DNA, în două dosare.

Fostul primar de la sectorul 1 este acuzat de corupţie şi spălare de bani, iar avocatul lui a declarat că va contesta măsura controlului judiciar în instanţă..

"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de TUDORACHE DANIEL, la data faptelor primar, anterior deputat, viceprimar al Primăriei Sectorului 1 București, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la trafic de influență și spălare a banilor.

În același dosar s-a mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de alte două persoane fizice, fosta soție și o persoană fizică aflată în anturajul primarului, pentru infracțiunea de complicitate la spălarea banilor, respectiv trafic de influență.

Totodată, celor trei inculpați li s-au fixat cauțiuni care trebuie depuse până la data de 27 noiembrie 2020, după cum urmează:

- 1.000.000 euro - TUDORACHE DANIEL

- 200.000 euro - fosta soție

- 75.000 euro - persoană fizică aflată în anturajul primarului

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada septembrie 2016 – mai 2017, persoana aflată în anturajul inculpatului Tudorache Daniel ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10 % din valoarea contractului de servicii pe care societatea omului de afaceri îl avea cu o instituție aflată in subordinea Primăriei Sector 1.

În schimbul banilor, persoana respectivă se angaja să intervină, în numele primarului, la funcționarii responsabili, astfel încât contractul să se desfășoare în bune condiții (plată la timp a facturilor și actualizarea tarifelor) .

În schimbul traficării influenței, persoana aflată în anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum și suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparținând traficantului de influență.

În activitățile descrise, persoana care și-a traficat influența ar fi fost sprijinită de primarul de la acea vreme Tudorache Daniel. Acesta i-ar fi întărit omului de afaceri convingerea că solicitantul comisionului ar fi trimisul său și că trebuie să țină legătura cu acesta pentru buna desfășurare a contractului. În acest mod, Tudorache Daniel ar fi confirmat caracterul real al influenței.

De altfel, există suspiciunea rezonabilă că primarul de la acea vreme Tudorache Daniel ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana din anturajul său.

În perioada în care a ocupat funcții publice (2008-2018), inculpatul Tudorache Daniel ar fi beneficiat de sume de bani disproporționat de mari comparativ cu veniturile sale licite.

Pentru a ascunde originea sumelor de bani presupus a fi fost obținute în mod nelegal, acesta ar fi interpus două persoane ( soția și menajera), care au acționat ca proprietarii aparenți ai sumelor de bani cu scopul ca, prin cele două, sumele să fie introduse în circuitul civil.

Banii astfel introduși în circuitul civil ar fi fost utilizați pentru a achita excursii în străinătate, bijuterii, articole vestimentare de lux atât din țară, cât și din străinătate, autoturisme, imobile, școli private, acordarea de împrumuturi, constituirea de depozite.

Concret, în perioada de referință (2008-2018), în care Tudorache Daniel ar fi realizat venituri licite totale de 605.782 lei (reprezentând o medie de aproximativ o mie de euro pe lună), există suspiciunea că acesta ar fi săvârșit infracțiunea de spălare a banilor constând în:

- depunerea de sume de bani în numerar prin intermediul fostei soții și al menajerei, în conturi bancare deschise pe numele acestora – în total 2.990.000 lei și 235.000 euro;

- achiziționarea de bunuri imobile pe numele fostei soții în sumă totală de 305.000 euro și 470.000 lei, sume plătite de asemenea în numerar;

- acordarea unui împrumut unei persoane, tot în numerar, în cuantum de 920.000 de euro, prin intermediul fostei soții,;

- achiziționarea de bijuterii, inclusiv diamante, a căror valoare urmează a fi stabilită (au fost identificate facturi fiscale pentru o serie de bijuterii, printre care: un inel în valoare de 58.500 de euro, un set de bijuterii în valoare de 64.225 USD, un inel cu diamant în valoare de 80.000 euro și un diamant de 190.000 de euro (avans 35.000 de euro), un inel de 65.000 euro, un set cercei și lănțișor cu pandantiv în valoare de 11.200 de euro, etc.),

- achiziționarea de acțiuni la un club de fotbal, prin intermediul fostei soții, - asocierea în participațiune cu o societate privată cu suma de 640.000 de euro, tot prin intermediul fostei soți,

toate acestea cu fonduri cu privire la care există suspiciunea că sunt provenite din infracțiuni", se arată în comunicatul DNA.


Comentarii

v Nu-l cunosc pe Tudorache, nici de faptele de care este acuzat, dar ma intreb oare toate organele de control, iau bani de pomana? Apoi ma intreb de unde a scos acest om cautiune de 1milion de euro, suma imensa pt un om obisnuit. Un alt aspect ar fi cam de citi ani are nevoie Justitia noastra sa dovedeasca ceva? Daca cistiga alegerile toate astea ramineau ascunse?

22 noiembrie 2020 17:08

Marco Baresi Măi Marius alias Paulus, iar o dai cu neo-marxismul ăla inexistent? Președintele e dovedit ca neo-marxist? Dovedit de către cine și cu ce? Băi Pulete imbecil, tu nu te vezi cât de cretin și idiot ești cu toate fantasmele ălea invocate de tine? Du-te-n păcatele tale de cretin idiot! Muie PSD!

22 noiembrie 2020 6:39

Mihai Un escroc si un hot cum sunt toti Psd-isti , cum au fost ,,Voicu,, Nastase,Ponta ,Dragnea,,

21 noiembrie 2020 12:36

UNFORGIVEN Da, nu putea să plătească un milion, care nu se putea justifica legal. Problema e de ce s-a sesizat DNA abia acum ? Si cine e a treia persoană, de denunțăorul care a devenit martor protejat cumva ? PS: Dacă ar fi câștigat alegerile, ce se întâmpla ?

21 noiembrie 2020 12:19

Marius De ce nu in Anglia, Florinake zis si Biro, ca Popoviciu si altii, sau in Italia, sau chiar in SUA, ca tot a câștigat presedintia un corupt si neomarxist de calibru greu, dovedit si prin Romania? De ce in Rusia? Ca asa vrei tu, spălat pe creier de retelele sociale ce esti! Sau esti neomarxist si iti put urmasii bolsevicilor!

21 noiembrie 2020 12:10

Florin Biro Doar un milion de euro ?Este foarte putin,mai dureaza un pic si mai avem un fugar poate deja are un pasaport de aur si o sa aterize cu el in Rusia ca potential investor.Are de unde sa investeasca a furat destul din Romania

21 noiembrie 2020 9:31

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.