Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Postul de televiziune France24 a difuzat marţi un reportaj despre şcolarizarea romilor realizat în satul Bărbuleşti, din sud-estul României, în cadrul unei emisiuni care promovează Obiectivele Mileniului pentru Dezvoltare, între care necesitatea educaţiei primare pentru toţi, informează Mediafax."România numără 2,5 milioane de romi. Guvernul a înţeles că fără educaţie, nu există integrare viabilă pentru această comunitate. Dar în practică, a lua drumul şcolii înseamnă adeseori a înfrunta o serie de noi probleme pentru familii", începe reportajul postului francez de televiziune.

Acesta este realizat în satul Bărbuleşti, unde "timpul pare că s-a oprit" şi unde drumul care duce spre centrul său este în aceeaşi stare ca la începutul secolului XX.

Reportajul se concentrează pe situaţia a două fete de etnie romă, Alina, în vârstă de 9 ani, şi sora ei Nina, de 12 ani, care se pregătesc să meargă la şcoală. După ce au alergat raţele, cele două fete se instalează la o masă improvizată pentru a-i scrie mamei lor, plecate în Franţa, o scrisoare. Alina se străduieşte să scrie câteva litere, după care exclamă: "Nu mai ştiu să scriu! Înainte de vacanţa de vară puteam, să fac litere frumoase, dar am uitat".

Mama lor a plecat în Franţa convinsă că cerşind pe străzile din Paris va putea să le asigure o viaţă mai bună celor două fiice ale sale. În urmă cu câteva luni, tatăl lor a murit într-un accident de maşină şi fetele sunt îngrijite în prezent de bunica lor, care se plânge că nu are ce să le dea să mănânce şi cu ce să le îmbrace.

Reportajul prezintă şi declaraţiile fostului primar al satului, Ion Cuţitaru, care urmează cursurile liceale într-o localitate învecinată şi care este convins că dând un exemplu personal îi va convinge pe semenii săi că educţia este singura şansă spre o mai bună integrare a romilor în societate.

La începutul anilor '90, după înlăturarea regimului comunist, doar 100.000 de copii romi mergeau la şcoală în România. În 20 de ani, acest număr s-a triplat. Şi, în pofida dificultăţilor zilnice cu care se confruntă aceştia, sunt tot mai numeroşi cei care se înscriu la şcoala primară.

Emisiunea bilunară "Objectiv espoir" prezintă 20 de subiecte de câte zece minute pe marile teme ale Obiectivelor Mileniului pentru Dezvoltare, adoptate de ONU în 2000 pentru eradicarea sărăciei extreme în lume. La acest proiect participă RFI, France 24 şi Fundaţia Goodplanet, care s-au asociat pentru difuzarea mai multor programe scurte, subvenţioate cu 965.000 de euro de Uniunea Europeană.

Integral pe România LiberăComentarii

Vasile galateanul @sfarsitorul . Capac de canal furat tot de niste tigani:)

16 noiembrie 2011 18:52

Sfarsitorul vasile, exista si varianta a : tatal se uita dupa o masina si n-a vazut canalul deschis .... Tot accident de masina se cheama ...

16 noiembrie 2011 14:40

Vasilica galateanul @ Vasile Braileanu... Nu conteaza cum a murit tatal lor, important e ca a murit! Daca nu murea poate acum avea vreo 7-8 puradei nu 2. Poate fi si asta o solutie ca sa mai oprim inmultirea acestei subspecii! In rest sunt 100% de acord cu tine.

16 noiembrie 2011 13:31

criticonline Pacat ! Alina la 9 ani stia sa faca litere frumoase si in vreo 2 luni a uitat ! Probabil ca are probleme grave cu cerebelul ! Nu e frumos sa expui , macar si in reportaje , copii care au probleme grave de sanatate ... dar pentru rating + cheltuit bani in zadar ... merge !

16 noiembrie 2011 13:20

Vasile Braileanu Nu inteleg ceva. De ce taica-su a murit in accident de masina si ei nu au ce manca? A fost calcat sau a facut accident cu masina proprie? Si, maica-sa de ce nu s-a dus la munca in Franta si s-a dus la cersit? Mai apoi, nu inteleg de ce in Romania sunt 2,5 milioane romi. Cine i-a numarat? Eu stiu ca in Romania sunt cetateni romani. Etnia este ignorata in majoritatea tarilor din Europa(inclusiv in Franta) pentru ca de ex. francezii nu vor sa aiba... basci sau marocani in documentele legale. Ei vor sa aiba doar "cetateni francezi" indiferent de culoare. Ar trebui sa o facem si noi, in felul asta nimeni n-ar mai fi discriminat ca fiind "rom". In Franta, este interzis sa afirmi ca sunt "romi", ti se da amenda pentru discriminare. Atunci, cum poate RFI spune despre noi ca avem "romi"?

16 noiembrie 2011 12:11

Dio sa-i ia France24 daca ei sunt asa de destepti

16 noiembrie 2011 9:30

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.