Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Cererea către NATO în vederea instalării de rachete Patriot reprezintă "o nouă provocare" din partea vecinului turc, a apreciat vineri o sursă din Ministerul sirian al Afacerilor Externe, citat de televiziunea oficială, informează AFP.

Este prima reacţie a Damascului după cererea oficială a Ankarei privind instalarea de rachete Patriot la graniţa cu Siria, cerere venită ca urmarea a temerii accentuării conflictului sirian şi subliniată ca fiind un gest "pur defensiv".

"Siria învinuieşte guvernul (premierului turc Recep Tayyip) Erdogan asupra responsabilităţii militarizării situaţiei de la frontiera dintre Siria şi Turcia, şi amplificarea tensiunilor şi daunelor în detrimentul relaţiilor dintre două popoare prietene", cel sirian şi turc, a adăugat aceeaşi sursă.

"Turcia şi-a deschis teritoriul miilor de terorişti sirieni şi străini, pe care i-a înarmat, antrenat şi infliltrat înapoi în Siria, pentru a participa la vărsarea de sânge", a acuzat diplomaţia siriană, potrivit agenţiei oficiale, Sana.

Ankara, care împarte 900 de kilometri de frontieră cu Siria, aflată în mijlocul unui război civil, s-a declarat victimă a "violării graniţelor sale", din partea Damascului.

Obuze siriene s-au abătut asupra Turciei cauzând în urmă cu câteva luni moartea a cinci civili, şi provocând o ripostă din partea armatei turce.

Miercuri, Turcia a cerut oficial ţărilor membre NATO, instalarea de echipamente de apărare antiaeriană şi antirachetă. Dintre cei 28 de membri ai NATO, doar Germania, Olanda şi Statele Unite dispun de baterii de rachete Patriot. Aceste trei ţări iau în considerere trimiterea de echipament militar de tip Patriot.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.