Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Cazul celor doi medici reţinuţi ieri de procurorii anticorupţie sub acuzaţia de luare de mită a pus pe jar Spitalul „Grigore Alexandrescu“ din Bucureşti, unde îşi desfăşoară activitatea chirurgul Gheorghe Ozsvath şi anestezistul Florin Rusu.

Situaţia a fost expusă în amănunt publicului de Parchetul Tribunalului Bucureşti, într-un comunicat, arătându-se că asupra celor doi s-a găsit în total suma de 6.000 de lei, bani ce ar fi fost obţinuţi, potrivit Direcţiei Generale Anticorupţie, în contrapartidă pentru trei copii care urmau să intre în operaţie.

Semne de întrebare

Un amănunt care suscită nelămuriri este că banii au fost depistaţi asupra celor doi medici în ziua de marţi, 9 aprilie, în urma “percheziţiei coporale”, deşi autorităţile susţin, pe de altă parte, că respectiva sumă ar fi fost obţinută în zilele de 7 şi 8 aprilie. Situaţia este cu atât mai delicată cu cât Florin Rusu e şeful Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă din acest spital, un medic care a depus eforturi uriaşe, în 2010, pentru a-i ţine în viaţă pe cei cinci bebeluşi care au suferit atunci arsuri grave în urma incendiului din Maternitatea Giuleşti. La rândul său, directorul Spitalului „Grigore Alexandrescu“, Dan Enescu, a declarat că va fi declanşată o anchetă internă pentru elucidarea acestui caz. „Îmi pare rău pentru acest incident, mai ales că până acum nu am primit nicio reclamaţie din partea familiilor pacienţilor trataţi în spital la adresa doctorilor Gheorghe Ozsvath şi Florin Rusu“, a spus Dan Enescu.

„Nu exclud un asemenea fenomen“

Situaţia aceasta provoacă însă o discuţie veche, şi mai ales dureroasă, în privinţa „atenţiilor“ date „pe sub mână“ în sistemul medical românesc. Fie că e vorba de cadouri pe care pacienţii le oferă medicilor, după finalizarea cu succes a unui tratament sau a unei operaţii, până la condiţionarea actului medical de primirea unor foloase. Colegiul Medicilor din România nu se pronunţă încă asupra situaţiei de la Spitalul „Grigore Alexandrescu“, aşteptând finalizarea anchetei. Preşedintele CMR, profesorul Vasile Astărăstoaie, a fost totuşi categoric în a pune la zid ideea condiţionării actului medical de primirea unor bani. „Nu exclud un asemenea fenomen. Cine nu are suflet şi face aşa ceva nu poate fi în această profesie“, a spus Astărăstoaie. Cât de întins e fenomenul – nimeni nu ştie, fiind astfel periculos atrage atenţia preşedintele CMR ca asupra tuturor cadrelor medicale din România să planeze o astfel de umbră de îndoială. Interlocutorul crede că situaţia ar putea fi rezolvată şi la noi, aşa cum s-a rezolvat şi în alte ţări, prin recunoaşterea medicinei ca profesie liberală, ceea ce ar scoate la lumină onorariile pe care medicii le primesc pentru diverse servicii medicale. O astfel de discuţie, despre practica privată în sistemul medical public, este purtată încă din 1998, fără să se fi ajuns încă la vreo concretizare, arată şeful CMR.

Pacienţii se tem să depună plângere

Banii care circulă de la pacienţi la medici, pe o filieră nevăzută, reprezintă „un fenomen greu de stăpânit şi de descoperit“, arată, la rândul său, Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor. Cel mai grav este când tratamentul, operaţia sunt condiţionate de astfel de „atenţii“ din partea pacienţilor sau a familiilor acestora. “Au fost cazuri când pacienţii au murit pentru că n-au avut bani”, spune interlocutorul. Pe de altă parte, foarte puţini pacienţi au curajul să reclame faptul că li s-au cerut bani. „Oamenilor le este frică să declare ceea ce li s-a întâmplat“, arată şeful asociaţiei. Acesta spune că în 2011 au fost, la nivelul întregii ţări, peste 30 de cazuri, raportate de pacienţi, legate de abuzuri sau condiţionări. Toate acestea pun practic sub semnul întrebării chiar ideea de reformă care s-ar fi făcut în Sănătate de peste 20 de ani încoace. „Reforma e o mare poveste“, conchide Vasile Barbu, fără să creadă că, într-un viitor apropiat, flagelul şpăgilor din sistemul sanitar se va termina.

Integral pe România LiberăComentarii

carmen Oameni buni , faceti diferenta intre SPAGA solicitata de doctori si atentiile pe care le oferim atunci cand suntem multumiti de serviciul prestat de acestia...daca parintii acelor copii nu aveau bani, micutii acestora nu erau operati...pana aici s a ajuns, sa li se puna viata in pericol daca nu au bani...pai ,atunci propun o solutie, sa nu mai fie platiti si sa faca operatii numai pe spaga...dar ,altfel, acestia primesc epitetul de "HOTI" pentru ca primesc bani atat de la stat cat si de la pacient...

10 aprilie 2013 9:23

cornel Pacientul vine la doctor cu mentalitatea incetatenita de a plati serviciul doctorului Doctorul (prost platit de stat) s-a obisnuit si considera ciubucul ca pe un drept natural si la meseriile - monopol chiar pretinde suma serviciului Solutia? PRIVATIZAREA cu exceptia urgentelor sau alta forma cu plata legala !(fara CAS)

10 aprilie 2013 8:32

mama Spaga este atat de inradacinata incat, indiferent ce salariu i se va da medicului....el tot va astepta de la amaratul bolnav ..."ceva"!

10 aprilie 2013 7:50

VALI Ai mare dreptate @val....ce e si mai trist e ca si in sistemul privat unde si asa preturile sunt imense se practica spaga ....Daca nu dai spaga incepand de la secretare ,,asistente si terminand cu doctorii.....vei avea parte de toti nervii din lume si de asteptari lungi si chinuitoare pe holurile clinicilor.....De sistemul Public,,,,nu mai e nimic de spus....Acolo incepand de la portar si terminand cu cel mai de sus doctor.....ai de dat bani la greu.

10 aprilie 2013 6:47

val Fenomenul spagii este de pe vremea comunismului, in medicina. Inainte se dadea bacsis chelnerilor, frizerului, etc. Acuma politicienii nostri in loc sa le mareasca lefurile medicilor, diferentiat in functie de importanta lor, i-a cadorisit pe cei din sistemul judecatoresc cu salarii imense, iar capacitatea profesionala a acestora este catastrofala fata de cea a medicilor. Sigur va fi acuma foarte greu sa se revina la normal, chiar daca le creste salariile medicilor, ca fiind invatati cu shpaga vor primii si in viitor. Cred ca majoritatea medicilor nu cer shpaga, cel mult o insinueaza prin comportament. Un bolnav inainte de internare se intereseaza cam cita shpaga se da pt maladia pe care o are, la medicul respectiv, iar la internare cere parerea celor internati deja. Facind presiuni asupra medicilor, acestia vor pleca in strainatate pe capete, pacientii vor fi tot mai multi pe capul unui doctor, etc. Acest sector este mult mai important decit acea "putere judecatoreasc". In viata majoritatea oamenilor nu au procese, dar au nevoie de medici de cind se nasc pina mor, chiar si cei care aparent sint sanatosi tun. In plus de asta tu ca cetatean te intrebi de ce platesti asigurare medicala?

10 aprilie 2013 0:15

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.