Ţările membre ale Uniunii Europene care nu au adoptat încă moneda unică europeană par a avea o abordare de tipul „aşteptăm şi vom vedea“ în privinţa intrării în zona euro, deşi în momentul aderării la UE au anunţat date certe în acest sens, susţine guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, într-o prezentare postată pe site-un BNR, pe care a susţinut-o la o întâlnire cu ambasadorii statelor UE.


El a menţionat cazul Bulgariei, care şi-a stabilit în 2004 data de intrare în zona euro în 2010, al Ungariei, Poloniei şi Cehiei, care au anunţat în 2003 datele de adoptare a euro în 2008, respectiv 2008/2009 şi 2009/2010. România şi-a fixat în 2007, prin Programul de Convergenţă, anul 2014 pentru trecerea la euro. În acest moment, însă, niciuna dintre ţările menţionate nu a intrat în zona euro şi nici nu are stabilită o dată ţintă în acest sens, susţine Isărescu, citat de Agerpres.ro.

„România, ca şi alte ţări care nu sunt în zona euro, este mai aproape ca oricând de îndeplinirea criteriilor de la Maastricht, de convergenţă nominală, dar a devenit evident că abordarea bazată exclusiv pe atingerea acestor obiective nu este suficientă. Adoptarea principiului «pune-ţi mai întâi casa în ordine» de către fiecare stat înainte de adoptarea euro pare a fi o condiţie esenţială pentru succesul lărgirii zonei euro. Numai astfel adoptarea monedei unice va genera beneficii atât pentru respectivele ţări cât şi pentru întreaga zonă euro“, a precizat Mugur Isărescu.

În Ungaria, premierul Viktor Orban anunţa, tot în urmă cu un an, că ţara sa nu poate lua în considerare adoptarea euro înainte ca nivelul de dezvoltare economică să ajungă la 90% din cel al ţărilor din zona euro.
Ministrul de Finanţe din Bulgaria declara, la rândul său, în februarie 2013, că, dacă intră pe calea adoptării euro, nu ştie exact în ce ar intra, aşa că este mai bine să aştepte.

Integral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.