Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a explicat că aprecierea monedei naţionale este legată de intrări de capital pe o cerere mai mare de titluri româneşti, ca urmare a includerii României într-un indice JP Morgan, dar şi de capitaluri "care rătăcesc temporar" prin piaţa locală după ce s-au retras din Rusia sau Ucraina.

"JP ne-a inclus pe o listă. A crescut cererea de titluri de stat româneşti. Spre deosebire de Turcia, unde s-au generat anumite ieşiri, în cazul crizei ucrainene, dimpotrivă, cred că rătăcirile capitalurilor care pleacă din Ucraina sau Rusia, unele mai poposesc pe la noi", a spus guvernatorul BNR, potrivit Mediafax.

JP Morgan a inclus de la 1 martie 2013 obligaţiunile României în indicele băncii pentru bondurile guvernamentale de pe pieţele emergente.

"Includerea României în indicele JP Morgan al obligaţiunilor va atrage un flux mare din partea investitorilor străini, mai ales având în vedere deţinerile reduse de obligaţiuni locale ale non-rezidenţilor", afirma anul trecut Esther Law, analist la Societe Generale în Londra.

Încă de la începutul săptămânii trecute, cursul de schimb a scăzut treptat pe piaţa interbancară, de la 4,45 lei/euro, iar în timpul şedinţei de vineri, 2 mai, a atins cel mai redus nivel din ultimele şase luni, euro fiind tranzacţionat la 4,4310 lei/euro.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.