Colega noastră, jurnalista Maria Petraşcu s-a stins din viaţă, marţi dimineaţă, la ora 4.00, în urma unui infarct. Membră a Asociaţiei 21 Decembrie Braşov, Maria Petraşcu a luptat pentru aflarea adevărului Revoluţiei. Dar, cel mai mult a crezut pîna în ultima clipă în meseria de jurnalist.

În 21 decembrie '89, dimineaţa, Maria Petraşcu anunţa în redacţia ziarului "Drum nou" că este în doliu după copiii de la Timişoara. În 22 decembrie '89, împreună cu soţul ei, Marius Petraşcu, şi alţi colegi şi tipografi au scos primul ziar liber din Braşov, „Libertatea“, iar după revoluţie a scris pentru mai multe ziare locale. În ultimul an de viaţă şi-a publicat articolele pe www.ziare.ro

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, aseară, un decret privind conferirea post-mortem a Ordinului Naţional "Serviciul Credincios" în grad de cavaler fostei noastre colege. Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, distincţia a fost oferită „în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru obiectivitatea şi profesionalismul de care a dat dovadă de-a lungul unei cariere de excepţie în presă, reprezentând un exemplu pentru tinerele generaţii de jurnalişti“.

Maria Petraşcu s-a prezentat astfel, cu ocazia ultimei aniversări, într-un articol online:

„Sunt jurnalistă. Îmi fac meseria cu pasiune, aceeaşi ca şi atunci când am scris primul articol de ziar. Nu am obosit, nu m-am plictisit şi nu am abdicat de la principiile care guvernează această profesie. Nu m-am îmbogăţit financiar ci doar spiritual.

Nu regret şi nu voi regreta niciodată vila, maşina, conturile consistente din bănci pe care nu le am. Mă bucur ori de cate ori pot schimba, prin ceea ce fac, puţin din multul şi greul angrenaj ruginit ce ţine în loc această ţară şi acest popor. Fiecare milimetru cucerit este pentru mine echivalent cu o mare şi muncită victorie!

Din toate aceste motive şi din multe altele cred că şi in breasla noastră, ce nu a putut scăpa de cancerul generalizat al corupţiei în care jurnaliştii adevăraţi sunt sufocaţi de cohortele de ziarişti „tastatură“ – sau „tonomat“, dintre care unii au şi exerciţiul tristelor vremi trecute când scriau orice la comanda partidului comunist totalitar, trebuie să se producă o schimbare majoră.

Dar schimbarea aceasta, atât de necesară, trebuie să vină din interiorul breslei şi nu din afara sa, şi nu impusă ci asumată. Altfel ne paşte pericolul unei ruşinoase înregimentării forţate, politică şi economică, iar jurnaliştii vor ajunge să fie doar nişte biete şi jalnice prelungiri ale unor potentaţi ai zilei şi să ia poziţie de drepţi înainte să li se ordone acest lucru!

Tinerii jurnalişti pot aduce schimbarea! Cu condiţia să accepte apostolatul impus de profesia lor!“

Maria Petraşcu va fi înmormântată astăzi.

Dumnezeu s-o odihnească în pace!


Comentarii

LUTHE Cine crede ca raposata era antibasista se inseala amarnic,mai cititi /recititi ce scria in vara la referendum,cum mai pupa Basescu!Despre morti numai bine,dar...fiecare sa-si poarte crucea asa dupa cum si-a croit-o!Oare degeaba a decorat-o chiorul,nu cumva ca o recompensa pentru"merite "basiste!...PENTRU CINE A GIRAT/INURAJAT/SUSTINUT/PE DICTATORUL BASESCU- CRIMINALUL CARE A DISTRUS ROMANIA,IERTAREA NU POATE VENI DIN ROMANIA!POATE DIN CERURI!

26 februarie 2013 16:50

tudor @livia. Cauta pe cineva sa-ti linisteasca hormonii! Sau consulta un medic! Un om care in doua fraze scrie de patru ori un acelasi nume propriu nu este de luat in seama!

12 ianuarie 2012 21:56

Ocu Ion Se pare ca cineva i-a grabit moartea ! Prea de tanara s-a dus la ceruri ! Era prea acida pentru clasa politica actuala si cineva i-a oprit suflul precum Maiorescu lui Eminescu ! Dumnezeu sa o ierte !

12 ianuarie 2012 19:45

Vasilica Pilu Era de dorit ca sa-i publicati fotografia.

12 ianuarie 2012 13:19

livia Revoltator,calaul tuturor jurnalistilor ,fie romani sau de pretutiondeni,teorirstul international Traian Basescu o decoreaza post mortem de ziarista Maria petrascu si aceasta dupa ce politia politica a lui Traian Basescu a terorizat-o cat a fost in viata,asa cum de altfel traian Basescu si complicii lui ii terorizeaza,ii insulta si atenteaza la viata fiecarui ziarist care nu este complicele la cirminlalitatea impusa in Romania de regimul Traian Basescu. Dumnezeu are grija de sufletul curat de luptatoare a Mariei Sale,Maria Petrascu

12 ianuarie 2012 10:14

Doina Intamplator am aflat despre aceasta jurnalista care face cinste natiunii romane. De asemenea oameni avem nevoie, e dureros ca ne-a parasit. Condoleante familiei, iar pe Maria sa o odihneasca Dumnezeu

12 ianuarie 2012 5:17

Viconte Oamenii de valoare dispar sau sunt indepartati ca nu su8nt cu capul plecat

11 ianuarie 2012 16:33

mariana Dumnezeu s-o odihneasca inpace si liniste.Sincere condoleante familiei.

11 ianuarie 2012 10:05

Constanta Dumnezeu sa o poarte printre ingeri.Sincere condoleante.

11 ianuarie 2012 5:44

Catalin Maracine Acum aproximativ 7 luni citeam un articol ce realmente ma incanta. Sunt foarte exigent, putine articole "ma dau pe spate". A fost singurul articol ce m-a facut sa caut pe google informatii despre autor. Ulterior chiar am schimbat online cateva comentarii cu autorul. Ati ghicit, autorul era Maria Petrascu. Ma socheaza vestea si ma intristeaza. Odihneste-te in pace Maria Petrascu!

11 ianuarie 2012 4:15

Fekicia Mare om, mare jurnalist - din specia pe cale de disparitie ! Suntem perdanti ! Dumnezeu sa o odihneasca! Dumnezeu sa ne ierte!

10 ianuarie 2012 21:28

Eneas sa o ierte Dumnezeu !condoleante familiei

10 ianuarie 2012 20:19

gogou ...sa-i fie tzarana usoara,..Dumnezeu sa o Ierte !!

10 ianuarie 2012 19:24

Octavian Pelin Maria,Dumnezeu sa o odihneasca !

10 ianuarie 2012 15:45

Poetul Fie-i tarana usoara.Intr-adevar a instituit un dialog direct cu cei care postau.O sa ne lipseasca. Condoleante familiei.

10 ianuarie 2012 14:15

UNFORGIVEN Dumnezeu s-o odihnesca. Instituise dialogul direct si avea rarul obicei sa raspunda pe acest site postarilor forumistilor, chiar si celor injurioase care nu meritau a fi luate in seama. PS: O sa ne lipsesti !!!

10 ianuarie 2012 13:17

Papa Dumnezeu s-o odihnească în pace!

10 ianuarie 2012 12:50

petru iosipescu Sincere condoleante familiei indurerate! Dumnezeu sa o odihneasca in pace!

10 ianuarie 2012 12:45

insecticid Dumnezeu sa o odihneasca in pace!

10 ianuarie 2012 10:50

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.