In urma numeroaselor cazuri in care s-a descoperit ca mierea contine antibiotice, Comisia Europeana sprijina proiectul european, CONffIDENCE, prin care sunt create teste mai rapide si mai ieftine, cu ajutorul carora pot fi detectate, in cel mult 45 de minute, posibilele reziduuri de antibiotice.

Costul proiectului european pentru detectarea antibioticelor din miere este de 7,5 milioane de euro, dintre care 5,8 milioane de euro reprezinta bani europeni.

Proiectul CONffIDENCE a fot initiat in 2008 si se va fi finaliza in acest an, scopul sau fiind acela de a descoperi metode mai ieftine si eficiente pentru detectarea substantelor periculoase din hrana.

„Aceste teste vor fi folosite probabil de companiile straine, cum ar fi, de exemplu cele din Germania, care achizitioneaza miere din Romania. Insa, pentru obtinerea mierii ecologice, una dintre conditiile esentiale este lipsa oricarei urme de antibiotic, deoarece ceretificarea bio interzice folosirea oricarui tip de medicament. Cand se imbolnavesc albinele nu trebuie sa fie tratate cu antibiotice, deoarece reziduurile de antibiotice, consumate in mod frecvent, timp de mai multi ani, pot slabi imunitatea organismului”, a declarat, pentru Green Report, Marian Cioceanu, presedintele BioRomania.

La proiectul CONffIDENCE colaboreaza 8 institute de cercetare, 5 universitati, cat si 2 companii producatoare de alimente din 10 tari europene.

Apicultura ecologica romaneasca este din ce in ce mai bine situata pe piata internationala a produselor bio. In 2006, producatorii romani exportau 756 de tone de miere ecologica. In 2009, cantitatea de miere exportata a crescut la 1.400 de tone, iar din cele 4.300 de tone de miere produse in Romania, in 2010, intre 50% si 80% au fost trimise peste granita, potrivit informatiilor de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Integral pe Green ReportComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.