Zeci de universităţi de stat şi private au cel puţin o specializare sau un program de studii care intră în lichidare din anul universitar 2014-2015. Pentru acestea nu se mai poate organiza examen de admitere, potrivit oficialilor Ministerului Educaţiei.

„Informatică Aplicată în Inginerie Electrică”, „Controlul şi securitatea produselor alimentare”, „Filosofie în limba germană”, „Ştiinţa şi ingineria materialelor oxidice şi nanomateriale”, sunt câteva dintre tipurile de specializări care nu se vor regăsi în curicula universităţilor.

Ministerul Educaţiei a lansat ieri în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare, precum şi numărul maxim de studenţi care pot fi şcolarizaţi în anul universitar 2014 - 2015.

Potrivit documentului, sunt 33 de universităţi, atât de stat, cât şi private, care au specializări sau programe în lichidare.

Astfel, cele 33 de universităţi nu mai pot organiza admitere din acest an pentru cele peste 120 de programe sau specializări care intră în lichidare, dar studenţii deja înscrişi în aceste programe îşi vor putea finaliza studiile.

Ministrul delegat pentru învăţământ superior, Mihnea Costoiu, a anunţat încă de anul trecut o „curăţenie” a sistemului universitar. Potrivit oficialului, e nevoie de o reducere masivă a specializărilor de licenţă şi o actualizare a acestora.

„S-a dovedit că sunt nerentabile sau neatractive pentru studenţi, pentru companii şi am luat această decizie după ce am discutat luni de zile cu universităţile pentru a ajunge la o formulă în acest an. Există proceduri legale pentru universităţile care au probleme la programele de studii, au termen pentru rezolvarea acestor probleme în luna decembrie sau în martie. Este vorba de necesitatea «curăţirii» acestui sistem rămânând doar acele specializări care se dovedesc a fi viabile. Sunt universităţi care au intrat în monitorizare. Anul acesta, 10 universităţi autorizate provizoriu şi alte patru acreditate nu au mai putut să organizeze examen de admitere pentru anul 2012-2013 şi dacă acest lucru va fi demonstrat de evaluările externe, pentru alte programe de studiu vom continua. Cred că mai sunt multe alte programe care sunt la limită, au termen de rezolvare a problemelor în decembrie sau în martie”, spune Costoiu într-un interviu pentru adevărul.ro, în toamna anului trecut.

Alma Mater: „Nu e un semnal de alarmă”

Contactat de „România liberă“, preşedintele sindicatului Alma Mater, Anton Hadar, a declarat că este un proces normal, având în vedere că multe dintre domeniile de studii nu mai sunt de actualitate.

„Nu e un semnal de alarmă, e un proces normal. Ne dorim ca domeniile de studii să fie cât mai atractive pentru studenţi şi cât mai căutate pe piaţa muncii”, spune Hadar. Potrivit acestuia, numărul specializărilor scade şi din cauza faptului că sunt tot mai puţini tineri cu diplomă de bacalaureat.

Integral pe România LiberăComentarii

TT Credeam ca dispar 122 de facultati! Pot sa dispara linistit. La numarul copiilor nascuti acum, in Romania, la mediul din care provin sunt prea multe cele care sunt, asa ca se vor autodesfiinta.

25 iunie 2014 15:59

cetatean exilat(specialitatea desfiintata de un bou_valeriu tabara IF) ce mai conteaza specialitatea?FARA SPRIJIN pulitic esti zero!!!!zero angajare zero functie !!!DAR INTREB DE CE NU desfiintati aceste facultati pe bani si infiintati stefan gheorghiu!!!ca tot aia este PROSTI in toate functiile se vede asta la modul cum duduie economia (nu va mirati ca la cat de pregrati profesorii !!!!conteaza mult dar MULT HARTIA!!!ceea ce este in cap NU!!!mai am o intrebare:DE CE SE SUPORTA invatamantul din baniii contribuabilului si absolventii lucreaza in germania?vezi cazul medicilor adica noi scolarizam si alti beneficiaza?PROASTA NATIE!!!!DA PROASTA RAU!!!!ne lasam condusi de HOTI si CURVE!!!

25 iunie 2014 12:12

ecologist "controlul si securitatea produselor alimentare" e ingrijoratoare.In practica, se poate ajunge la interzicerea comercializarii produselor provenite din gospodariile taranesti, care nu au posibilitatea de a aplica nenorocirea numita "codex alimentarius", care impune sterilizarea prin iradiere a tot ce e comestibil, transformand alimentele in cadavre care mai au doar aparenzta de alimente.

25 iunie 2014 8:49

CoRect Iar eu cred ca ar trebui sa-si dea cu parerea despre acest articol numai cei care macar au trecut pe langa o facultate. Nu e cazul lui val1, evident.

25 iunie 2014 5:29

val 1 Cred ca ar trebui sa-si exprime punctele de vedere cei din sistem. Din exterior si din unele "surse" din interior se pare ca s-au dat niste titulaturi pompoase specializarilor din trecut, sa atraga pe unii doritori de "nou" iar multe dintre ele au fost create pt ca unele cadre didactice, sa aibe catedre

25 iunie 2014 0:03

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.