Cu afaceri de 140 miliarde euro pe an, în vremuri de criză, crima organi­za­tă a devenit tot mai prezentă în eco­nomia italiană, Mafia transfor­mân­du-se astfel în cea mai mare ban­că din ţară. „Cu o lichiditate de 65 mi­liarde euro, Mafia este cea mai mare bancă din Italia”, se arată într-un raport făcut de Grupul SOS Im­pre­sa. Grupul a fost înfiinţat în Palermo acum zece ani pentru a ajuta fir­mele mici să se opună cămătăriei şi „îm­prumuturilor prin şantaj”.

Impresionanta cifră de afaceri a Mafiei de 140 miliarde euro pe an provine mai ales din şantaj şi cămătărie în zona firmelor mici. Astfel de activităţi au devenit „o urgenţă naţională”, remarcă SOS Impresa, generând pentru grupările mafiote din Italia profituri de peste 100 miliarde de euro. Se estimează că organizaţiile criminale precum Cosa Nostra, Camorra sau 'Ndrangheta generează în fiecare an profituri echivalente cu aproxiamtiv 7% din PIB-ul Italiei.

Cea mai profitabilă şi sofisticată activitate a Mafiei s-a dovedit a fi creditarea în urma unui şantaj. Cămătarul tradiţional de cartier sau de stradă este pe cale să dispară, făcând loc unei organizări profesio­niste, la nivel înalt, cu concursul unor persoane aparent respectabile, bancheri, avocaţi sau notari, se arată în raport.

Integral în Jurnalul Naţional

Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.