Felul în care mulţe ţări europene au preferat să-şi pună la adăpost relaţia cu Rusia în pofida solidarităţii europene şi a legislaţiei comunitare este „interesant şi dezamăgitor”, spune Mihaela Cârstei, directorul pentru Energie al grupului Atlantic Council. Însă proiectul South Stream al ruşilor va aduce UE în faţa unui test puternic, care va determina modalitatea în care blocul va acţiona de acum înainte în economie şi politică externă

Eforturile Rusiei de a finaliza cât mai repede proiectul South Stream are motive pur politice, iar sprijinul oferit de câteva capitale europene în acest sens nu are nicio legătură cu securitatea energetică, ci mai degrabă cu relaţiile unu la unu ale acestor state cu Moscova, crede Mihaela Cârstei, directorul departamentului pentru Energie şi Mediu al think-tankului The Atlantic Council de la Washington.

Într-un interviu acordat „Adevărul”, Cârstei vorbeşte despre dezbaterea privind gazele de şist în Europa şi diferenţele culturale care au creat această diferenţă de opinie între SUA şi Europa, dar şi despre criza gazelor din Ucraina şi alternativele Europei pentru gaz rusesc.

Mihaela Cârstei este doctorand în Economie Internaţională la Academia de Ştiinţe Economice în Bucureşti şi de 12 ani se află în SUA. Şi-a obţinut masteratul la Syracuse University’s Maxwell School of Citizenship and Public Affairs, după ce s-a licenţiat în Business şi Management Internaţional la Universitatea din Montana. În prezent, ea este directorul departamentului pentru Energie şi Mediu al think-tankului Atlantic Council de la Washington, unul dintre cele mai influente grupuri de reflecţie din SUA.

Integral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.